test

Milatović sjutra počinje konsultacije: Sastanak prvo sa Spajićem, pa sa Živkovićem

Standard

30/07/2023

08:43

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović započeće sjutra konsultacije s predstavnicima političkih partija u rezidenciji predsjednika na Cetinju.

Prema nezvaničnim saznanjima Analitike, na konsultacije s Milatovićem će sjutra nosilac liste Pokreta Evropa sad, Milatovićev partijski kolega, Milojko Spajić, a nakon njega nosilac liste koalicije okupljene oko DPS-a Danijel Živković.

Cilj konsultacija je da Milatović donese odluku kome da povjeri mandat za sastav nove Vlade Crne Gore. Za to, shodno Ustavu ima rok od 30 dana, odnosno do 26. avgusta.

Međutim, Milatović je i ranije najavljivao da će konsultacije i svoj dio posla završiti i ranije, kako bi Crna Gora što prije dobila novu Vladu. No, da li će tako biti ostaje da vidimo.

„Vjerujem da će u trenutku kad dam mandat nazirati i način na koji će izgledati buduća vlada. Nadam se da će ona biti stabilna i reformska i da će odgovoriti svim izazovima koji su veliki”, rekao je Milatović nakon konstituisanja novog saziva Skupštine prethodne sedmice.

Nakon Spajića i Živkovića, Milatović će konsultacije nastaviti s ostalim predstavnicima političkih partija.

Nakon što predsjednik povjeri mandat, novi mandatar ima rok od 90 dana da formira kabinet i za to dobije podršku najmanje 41 poslanika u Skupštini.

Uzevši u obzir sve preostaju, najkasnije ćemo novu izvršnu vlast dobiti 24. novembra.

Ukoliko politički predstavnici ne uspiju da se dogovore u roku od 90 dana i sastave novu Vladu, čekaju nas novi parlamentarni izbori.

Izvor (naslovna fotografija):

Jakov Milatović, foto: Standard

Ostavite komentar

Komentari (0)