test

Milović sa Maskaj: Veoma brzo ćemo završiti dogovore oko ključnih imenovanja

Standard

21/11/2023

12:15

Veoma brzo ćemo završiti dogovore oko ključnih imenovanja, poput nedostajućeg sedmog člana Ustavnog suda koji će se birati iz reda manje brojnih naroda, Vrhovnog državnog tužioca, i tri člana Sudskog savjeta, kazao je mnistar pravde Andrej Milović.

Kako je saopšteno iz Ministarstva pravde, Milović se danas sastao sa ambasadorkom Francuske u Crnoj Gori An-Mari Maskaj.

Na sastanku je, kako se navodi, naglašena važnost evropske agende za Crnu Goru, s posebnim osvrtom na ulogu Francuske kao jednog od najznačajnijih partnera u ovom procesu.

”Vlada Crne Gore želi iskoristiti pristupnu šansu koja se otvorila pred nama, i to smatramo apsolutnim prioritetom, gdje će reforme u pravosuđu biti od prvorazrednog značaja”, istakao je Milović.

Završavanje dogovora oko ključnih imenovanja će, kako je kazao Milović, efektivno deblokirati pravosuđe, omogućavajući da se nakon toga radi “punom parom”.

”Ministarstvo pravde, prema njegovim riječima, fokusira se na jačanje institucija, te je potrebno između 100 i 200 miliona eura investicija u pravosudnu infrastrukturu, što u prvom redu podrazumijeva izgradnju Palate pravde u urbanom jezgru grada, nove zgrade tužilaštva, izgradnju zatvora u Mojkovcu, kao i preseljenje Specijalnog državnog tužilaštva u staru zgradu Vlade, gdje bi kao kompaktna cjelina funkcionisali sa budućim Specijalnim sudom i Specijalnim policijskim odjeljenjem”, piše u saopštenju.

Dodaje se i kako je očekivana podrška Francuske jer smo , kako je naveo Milović, svjesni da ove izazove ne možemo savladati sami .

”Ambasadorka Francuske, An-Mari Maskaj, podržala je napore Crne Gore u pravcu evropskih integracija i istakla ključnu ulogu odblokiranja poglavlja 23 i 24 za napredak u svim ostalim oblastima. Ona je predložila konkretne korake za saradnju, uključujući angažovanje tehničkog rezidentnog eksperta, kao i sudije za vezu koji je nadležan za Crnu Goru gdje predlažemo imenovanja kontakt osobe za podatke i ekspertizu, što bi, prema njenim riječima, moglo biti od velike pomoći za crnogorsko pravosuđe”, rečeno je iz Miistarstva.

Maskaj je, dodaje se, predložila studijsku posjetu crnogorskih kadrova Francuskoj, kako bi se upoznali sa francuskim praksama u upravljanju imovinom stečenom kriminalom 

”Takođe, predlažemo da se organizuju obuke na čuvenom Institutu javnih službi (nekadašnja Ecole Nationale d’Administration – ENA) za pripadnike crnogorskog pravosudnog sistema, a takođe smo zainteresovani za kraće boravke francuskih studenata prava u vašim institucijama radi razmjene iskustava”, naglasila je ona.

Sastanak je, kako je saopšteno, zaključen uz dogovor o daljoj saradnji i planiranje posjete, što će dodatno ojačati veze između Crne Gore i Francuske u oblasti pravosudnih reformi i evropskih integracija.

Izvor (naslovna fotografija):

Izvor: MP

Ostavite komentar

Komentari (0)