test

MISTERIJA TUNELA: Zašto i koji je motiv Adžića i njegovih saradnika iz policije da spinuju javnost u vezi afere “TUNEL”

S Rastoder

19/09/2023

11:20

Ne zna se koji biser izdvojiti iz onoga što je Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić kazao gostujući na TVCG, o misteriji prokopanog tunela do Višeg suda u Podgorici. Da li onaj gdje hvali policiju kako su sami, brzom akcijom, otkrili gdje završava tunel ili onaj dio u kojem okrivljuje mediji za otežavanje istrage. Teško se odlučiti.

Ovaj prvi biser je vjerovatno plod prevelike ambicije i zanesenosti super moćima koje misli da ima mlađani ministar, pa ga i nećemo ozbiljno razmatrati, ali optužba da mediji, svojim izvještavanjem, otežavaju istragu je u najmanju ruku licemjerna, da ne kažemo zlonamjerna i ima elemente spinovanja.

Dakle, ista ta policija, odnosno ministrovi ljudi u UP uredno Vijestima i portalu RTCG dostavljaju informacije, fotografije, detalje rudarenja ispod Karađođeve ulice, a onda ministar na istim medijima, ovoga puta na RTCG, optužuje medije za otežavanje ili ometanje istrage objavljivanjem informacija koje su im poslali iz njegovog okruženja?? O čemu se ovdje radi, kome služi i za šta, ovakva manipulacija i građenje misterije koja prati slučaj “tunel”?

Uz to iz ministrovog okruženja poslat je veliki broj informacija koje se uopšte ne nalaze u spisima predmeta. Sama činjenica da se plasirani detalji ne nalaze u spisima predmeta ovog slučaja govori da je njihova autentičnost nepouzdana.

Prema pouzdanim informacijama Standarda u spisima predmeta slučaja tunel, osim izuzetih dokaza sa lica mjesta i izjava zaposlenih u Višem sudu, nema ništa konkretno, pa se sa pravom postavlja pitanje zašto ministar Adžić i njegovo okruženje iz policije spinuje javnost, koji je njihov motiv da se gradi misterija i kontraverze oko slučaja koji je sam po sebi intrgantan.

O posjeti kompletnog vrha Vlade mjestu događaja u vrijeme kad se radi uviđaj, čime je više nego jasno kontaminirano i obesmisleno lice mjesta, dosta toga je rečeno. Osim marketinga i naizgled “simpatične” poruke premijera da su kriminalci do njegovog zemana mogli u Viši sud da ulaze na vrata, a da sada kada je on tu moraju kopati tunele, nema ničeg što bi pomoglo istrazi i otkrivanju “rudara” i naručilaca ovog krivičnog djela.

“Treba da se zna ko vodi istragu, a to je tužilac, a ne Dritan Abazović. On je neiskusan, a ako želi da postavi stvari kako treba, mora da sredi sektor bezbjednosti. Da bi upravljao sektorom bezbjednosti, prvo mora da prođe obuku, da razumije što je sistem bezbjednosti. Nijesam primijetio da ima obuku, školu koja vodi u tom pravcu da se rukovodi tako ozbiljnim sistemom”, rekao je profesor na Fakultetu bezbjednosti u Beogradu Darko Trifunović za Pobjedu.

Ministar Adžić je, takođe, ponovio u emisiji na RTCG ono što su pomenuti mediji već objavili a što im je dostavljeno iz njegovog okruženja da su “rudari” identifikovani.

“Imamo identifikovano veći broj lica. Identifikovali smo osobe koje su učestvovale u kopanju tunela”, rekao je Adžić.

Postavljamo pitanje – ako su počinioci identifikovani zašto nijesu uhapšeni, i zašto im je, ako nijesu uhapšeni, već su van dometa bezbjednosnih snaga CG, počinioci obaviješteni da su identifikovani? Ne mora se biti posebno obučen niti talentovan za policijski i istražni rad, a da se zaključi da se ovakvim plasiranjem infomacija znatno otežava proces utvrđivanja okolnosti, hapšenje počinilaca i otkrivanje nalogodavaca djela.

Zato još još jednom postavljamo pitanja – zašto Vlada i policija spinuju javnost plasiranjem kontroverznih infomacija, čemu i kome služi dodatna mistifikacija slučaja tunel i zašto se svjesno, boravkom na licu mjesta u toku istrage, te slanjem dokaznih materijala, fotografija i detalja odabranim medijima, kompromituje istraga?

Da podsjetimo da je osnovna ideja spinovanja zametanje tragova i navođenje na pogrešne zaključke.

Ne tvrdimo, samo logiciramo!

Izvor (naslovna fotografija):

Tunel ispod zgrade Višeg suda; Vlada Crne Gore

Ostavite komentar

Komentari (0)