test

MVP za Standard: Iz SAD-a povučen otpravnik poslova Nebojša Todorović

Standard

12/12/2023

19:37

Otpravnik poslova crnogorske Ambasade u Vašingtonu Nebojša Todorovič, koga je prije godinu dana na tu poziciju, uprkos odsustvu bilo kakvog diplomatskog iskustva postavio bivši premijer Dritan Abazović, povučen je sa te funkcije, potvrđeno je portalu Standard iz Ministarstva vanjskih poslova. Todorović koji je u blickrigu Abazovića, nakon smjene Ranka Krivokapića sa mjesta ministra vanjskih poslova, postavljen na mjesto otpravnika, dio je operacije koju je preko noći sproveo Abazović u cilju postavljanja ''svojih ljudi'' u diplomatskoj mreži.

Iz Ministarstva vanjskih poslova su za portal Standard potvrdili informaciju da je Todorović povučen sa mjesta otpravnika poslova CG Ambasade u Vašingtonu, navodeći da je njemu 3. decembra istekao mandat, te da je on bio imenovan kao privremeno rješenje.

“U vezi sa Vašim upitom, obavještavamo da je mandat Nebojše Todorovića, kao privremenog otpravnika poslova u Ambasadi Crne Gore u Vašingtonu, okončan 3. decembra 2023. godine u redovnoj proceduri, po isteku privremenog mandata na koji je upućen.

Nakon isteka mandata Nebojše Todorovića, za privremenog otpravnika poslova u Ambasadi Crne Gore u Vašingtonu, u skladu sa standardnom procedurom, imenovan je drugi diplomata koji je na mandatu u navedenom DKP-u”, saopšteno je zvanično Standardu iz MVP-a.

Todorović je krajem prošle godine imenovan za otrapvnika poslova u Ambasadi Crne Gore u Vašingtonu, nakon što je Abazović, odmah nakon smjene Ranka Krivokapića i preuzimanja Ministarstva vanjskih poslova, odlučio da iskoristi novonastalu poziciju i brzopotezno izmijeni ljude u diplomatskoj mreži i postavi ,,svoje ljude“, ne maraće mnogo na Zakon o vanjskim poslovima.

Jedan od primjera u kom je Abazović zloupotrijebio Zakon o vanjskim poslovima je i imenovanje Nebojše Todorovića na mjesto otpravnika poslova u ambasadi CG u Vašingtonu.

Prema javno dostupnim podacima Todorović nikada nije radio u Ministarstvu vanjsih poslova, niti je imao bilo kakvo diplomatsko iskustvo

Todorović je ranije bio član Demokratske partije socijalista, a jedno vrijeme je, kao partijski kadar, bio raspoređen u – Ministarstvu zdravlja, kao pomoćnik od 2008. do 2012, kasnije i kao državni sekretar za ekonomiku u zdravstvu. Bio je i jedan od funkcionera u DPS-u Glavnog grada.

Abazović se, prilikom imenovanja Todorovića na mjesto rukovodioca u Ambasadi Crne Gore u SAD, prethodno pozvao na član 72 Zakona o vanjskim poslovima o zasnivanju odnosa bez javnog oglašavanja.

U kojem, u stavu 1., izričito piše: ,,Kad potrebe vršenja diplomatskih poslova to opravdavaju, ministar vanjskih poslova može bez javnog oglašavanja donijeti rješenje o zasnivanju radnog odnosa lica sa odgovarajućim iskustvom u naučno-istraživačkom radu, značajnim diplomatskim iskustvom, profesionalnim zvanjima i vještinom ili iskustvom u radu u međunarodnim i drugim organizacijama“.

No, Abazović je jednostavno prenebregao obavezu diplomatskog iskustva za osobu koja treba da pokriva tako važno mjesto u bitnom diplomatskom predstavništvu, te se odlučio da u diplomatsku mrežu ubaci i ljude bez prethodnog diplomatskog iskustva.

Kako je Pobjeda pisala prije godinu dana, Todorovića su za funkciju otpravnika poslova preporučile njegove veze u SAD preko kojih je omogućio Abazoviću da dobije pozivnicu za jedan skup američke organizacije.

Izvor (naslovna fotografija):

Ilustracija

Ostavite komentar

Komentari (0)