NEZAKONITO IMALI POLICIJSKU ZAŠTITU: Vlada donijela Odluku kojom omogućava obezbjeđenje Miloševića i Miljanića ”zbog hitnosti”

Vlada Crne Gore donijela je odluku o dopunama Odluke o određivanju ličnosti, objekata i prostora koje obezbjeđuje Uprava policije. Oni su ovom odlukom u štićene ličnosti uvrstili i potpredsjednika Vlade, što se odnosi na obezbjeđivanje vicepremijera Dritana Abazovića. Takođe, namjera je da se Odlukom omogući da ''zbog hitnosti'' Vlada može na predlog MUP-a odrediti obezbjeđenje nekih drugih ličnosti, do dobijanja procjene Policije.

Podsjetimo na pisanje Standarda, da su nedavno dva državna sekretara Ministarstva unutrašnjih poslova Rade Milošević i Zoran Miljanić dobili su 24-časovnu policijsku zaštitu, iako nije poznato po kom zakonskom osnovu i iz kojih razloga, na šta MUP i UP nisu odgovorili Standardu već osam dana.

Procedure kojima se određuje zaštita ličnosti su jasne, a to su bezbjednosne procjene o stepenu ugroženosti koje su u nadležnosti Uprave policije i Agencije za nacionalnu beznjednost.

Naime, Odluka o određivanju ličnosti, objekata i prostora koje obezbjeđuje UP, propisuje da Vlada na predlog Ministarstva unutrašnjih poslova, određuje da se obezbijede i druge ličnosti, objekti i prostori ako na to ukazuje bezbjednosna procjena stepena ugroženosti kao i drugi podaci i saznanja iz nadležnosti Policije. Obezbjeđivanje ličnosti i objekata koji su određeni u skladu sa ovom odlukom vrši se na osnovu izvještaja o bezbjednosnoj procjeni ugroženosti tih lica i objekata i prostora koju sačinjava Agencija za nacionalnu bezbjednost.

Prema svim dosadašnjim informacijama portala Standard, državni sekretari Milošević i Miljanić nisu ispunjavali ni jedan, ni drugi zakonski uslov. Za njih dvojicu nije rađena policijska procjena ugroženosti, te stoga nije poznato zašto bi njima bila ugrožena bezbjednost, odnosno odakle potreba za obezbjeđenjem.

Odatle i potreba da se novom Odlukom koju donosi Vlada Zdravka Krivokapića omogući da se ”zbog razloga hitnosti” dodijeli obezbjeđenje drugim ličnostima, koje ne spadaju u štićene ličnosti, do momenta kada će se dobiti procjena Policije, a sve po predlogu Ministarstva unutrašnjih poslova.

Zakonom je jasno definisano da nije moguće da ministar unutrašnjih poslova samoinicijativno dodijeli obezbjeđenje bilo kome, a nova Olduka nije bila donesena u momentu kada su Milošević i Miljanić, očigledno ”zbog hitnosti”, koja nikada nije obrazložena, dobili 24-časovnu policijsku zaštitu. Iz toga se da zaključiti da oni sve ovo vrijeme imaju nezakonito obezbjeđenje.

Podsjetimo, prema informacijama Standarda policijsko obezbjeđenje koje su dobili dodjeljuje im Sektor za obezbjeđenje ličnosti i objekata na čijem je čelu pomoćnik direktora Uprave policije, Dragan Blagojević.

Blagojević je bio kandidat za vršioca dužnosti kojeg je predložio potpredsjednik Vlade i predsjednik Građanskog pokreta URA, Dritan Abazović iz čijih su redova upravo i dvojica sekretara MUP-a, Rade Milošević i Zoran Miljanić.

Budući da nije bilo policijske procjene za Miloševića i Miljanića, te da do donošenja Odluke o dopunama Odluke o određivanju ličnosti, objekata i prostora koje obezbjeđuje UP, niko iz Ministarstva i Uprave policije nije obrazložio dodjeljivanje zaštite dvojici sekretara, ostaje činjenica da je na snazi bio nezakonit čin.

Uslovi za dobijanje policijske zaštite su Odluka o određivanju ličnosti, objekata i prostora koje obezbjeđuje Uprava policije, ili ukoliko Uprava policije i Agencija za nacionalnu bezbjednost procijene da je nekom licu ili ličnosti ugrožena bezbjednost.

Tačnije, Odluka o određivanju ličnosti, objekata i prostora koje obezbjeđuje Uprava policije članom 3 propisuje da su Ličnosti čija se bezbjednost štiti:

 • predsjednik Crne Gore;
 • predsjednik Skupštine Crne Gore;
 • predsjednik Vlade Crne Gore;
 • ministar pravde;
 • ministar unutrašnjih poslova;
 • ministar vanjskih poslova;
 • vrhovni državni tužilac;
 • glavni specijalni tužilac;
 • predsjednik Vrhovnog suda Crne Gore;
 • direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost;
 • direktor Policije;
 • članovi uže porodice predsjednika Crne Gore, predsjednika Vlade Crne Gore i
  predsjednika Skupštine Crne Gore.

Preuzmite našu aplikaciju

spot_img
spot_img

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare