test

Nikolić: Krivična prijava protiv Mandića, isticanjem srpske zastave ponizio Crnu Goru, BS odbila da potpiše prijavu

Standard

15/02/2024

11:20

Protiv predsjednika Skupštine Crne Gore i Nove srpske demokratije Andrije Mandića Demokratska partija socijalista, Socijaldemokrate, Demokratska unija Albanaca i Hrvatska građanska inicijativa podnijeli su krivičnu prijavu protiv zbog sumnje da je počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja.

Andrija Nikolić iz DPS-a kazao je da su maloprije podnijeli krivičnu prijavu protiv predsjednika Skupštine Andrije mandića zbog sumnje da je izvršio krivično djelo zloplupotreba službenog položaja.

Mandić je kako kaže u svojstvu predsjednika Skupštine protivpravno a suprotno zakonu u svom kabinetu u Skupštini istakao zastavu strane države.

“Zvanice sa kojima je upriličio sastanke nijesu bili predstavnici Srbije. Isticanjem zastave strane države on je izvršio krivično djelo diskriminacije. Crna Gora je Ustavom definisana kao građanska država a ne jednog naroda, to znači da bi predsjednik Skupštine imao obavezu da se ponaša u skladu sa tim”, kazao je Nikolić.

Kako je naveo jasno im je da Mandić ima političku ulogu da mijenja karakter Crne Gore i da to radi sa interesom da je isporuči onima kojima godinama služi i svi se prave da to ne vide”, dodaje.

Kaže i da Mandić proizvodi političke podjele u zemlji i želi da je uvede u srpski svet, a sve u cilju zagovaranja novog koncepta, a to je da se svi Srbi ujedine.

“Očekujemo od nadležnih organa da će ispitati ovu krivičnu prijavu i da će ga saslušati”, kazao je Nikolić.

Nenezić: Ne može se zbog političke kalkulacije i fotelja igrati sa ugledom države

Branislav Nenezić iz SD-a kaže da je jasno da elita koja radi pod palicom Beograda još se nije pomirila sa događajem iz 2006. i obnavljanjem nezavisnosti. 

“Premijer Spajić u svojim nastupima pokušava da glumi eksperta kojeg ne zanimaju unutrašnji problemi a tako pokazuje samo nezrelost. Vladajuća većina da se obrati da li podržavaju kršenje zakona Crne Gore”, navodi Nenezić.

Ćutanje, je kaže, odobravanje.

“Ne može se zbog političke kalkulacije i fotelja igrati sa ugledom države”, istakao je.

Prijavu su, navodi, potpisali poslanici DPS-a, SD-a, HGI i DUA-e, što kaže govori o njenom kredibilitetu. 

Na pitanje jesu li o tome razgovarali i sa Bošnjačkom strankom odgovara Andrija Nikolić:

“Ponudili smo potpisivanje i kolegama iz BS-a i odlučili su da neće potpisati prijavu protiv Mandića. Za sve ostalo pitajte njih”, kaže Nikolić.

Nikolić kaže i da ako Vraneš ostane na poziciji prvog čovjeka Opštine Pljevlja, onda su od njega gori Spajić, Milatović i Bečić.

“Jer su to primjeri da se Crnom Gorom divlja. Neko na to mora da reaguje. Pravni tim radi na prijavi protiv Vraneša da li u tu ima elemenata krivičnog djela. Ođe po službenoj dužnosti treba da reaguje CG pravosuđe. Pošto reaguju protiv Batrićevića i Antene M”, naveo je.

Jer su to primjeri da se Crnom Gorom divlja. Neko na to mora da reaguje. Pravni tim radi na prijavi protiv Vraneša da li u tu ima elemenata krivičnog djela. Ovdje po službenoj dužnosti treba da reaguje crnogorsko pravosuđe. Za ovo su trebalo da reaguju. Ovo su devijacije. Kada nam predsjednik opštine kaže da je teritorijalni integrtet sporan, on nam govori da Pljevlja želi da odvoji od Crne Gore. Poručuje nam da on ni njegova politička grupacija nijesu priznali Crnu Goru ni njene simbole”, ocijenio je on.

Poslanica DPS-a Drita Ljolja je naglasila da Zakon propisuje kako nacionalne manjine koriste svoje simbole.

“Pojedini simboli, u ovom slučaju ova trobojka je simbol šovinističke politike i šovinističkog rata. Ne smijete kao Spajić da izjednačavamo sve simbole. Ne šalju svi simboli istovjetnu poruku”, zaključila Ljolja.

Izvor (naslovna fotografija):

DPS

Ostavite komentar

Komentari (0)