test

NOVI SKANDAL: Milatović na zvanični prijem povodom Dana državnosti pozvao višestruko osuđivanu osobu

I. Đoković

17/07/2023

09:04

Bura oko skandala koji se nižu jedan za drugim vezanih za prijem predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića povodom Dana državnosti se ne stišava, a osim modnih ''problema'' i zloupotrebe prijam u privatne svrhe na red je došlo i prisustvo bezbjednosno interesantne osobe među visokim zvanicama. Zoran Ljiljanić koji skoro 30 godina puni novinske stupce crne hronike dobio je zvaničnu pozivnicu od strane Milatoviča da prisustvuje prijemu i da bude gost među ostalim zvaničnicima, jer Milatoviću njegov podeblji dosije ne predstavlja prepreku da ga pozove i stavi u istu ravan sa ambasadorima i ostalim visokim zvanicama.

O vezama između Milatovića i Ljiljanića prvi put se pisalo tokom njegove posjete Cetinju u okviru kampanje za predsjedničke izbore. Tada se Zoran Ljiljanić (47), iz Podgorice, osuđivan za više krivičnih djela, pojavio kao jedan od ljudi iz obezbjeđenja tadašnjeg kandidata Jakova Milatovića.

Osim činjenice da je i supruga Zorana Ljiljanića, Nađa Ljiljanić bila na odborničkoj listi za lokalne izbore u Podgorici, veze između iz Milatovića i porodice Ljiljanić su mnogo dublje.

Da je tako pokazuje i fotografija zvanične pozivnice upućene Zoranu Ljiljaniću od strane predsjednika Milatovića da prisustvuje prijemu koji je on organizovao na Cetinju u čast Dana državnosti.

Ni podeblji policijski dosije koji Ljiljanić ima, nije prepreka da se Milatović “zahvali” za onaj javnosti vidljivi doprinos Ljiljanića njegovom izboru na mjesto predsjednika, makar kroz poslove njegovog obezbjeđivanja tokom predsjedničke kampanje.

Prema dostupnim podacima iz kaznenih evidencija Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava — još od 1995. Ljiljanić je u sukobu s zakonom.

Ljiljaniću je rješenjem Osnovnoga suda u Podgorici Km. br. 78/94 od 26. juna 1995. izrečena vaspitna mjera pojačan nadzor od strane roditelja, zbog izvršenja krivičnoga djela iz čl. 144 st. 1 Krivičnoga zakonika Republike Crne Gore.

Novom presudom Osnovnoga suda u Danilovgradu K. br. 208/09 od 9. decembra 2011. godine, Ljiljanić je oglašen krivim zbog dva krivična djela:

– teška tjelesna povreda iz čl. 151 st. 1 Krivičnoga zakonika Crne Gore

–  nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija iz čl. 403 st. 1 Krivičnog zakonika Crne Gore.

Aktom br. 01-1110 od 6. septembra 2012. godine Filipa Vujanovića, tadašnjega predśednika Crne Gore, kazna zatvora Ljiljaniću je zamijenjena uslovnom osudom i istovremeno određeno da se ista neće izvršiti ako osuđeni u roku od 5 godina ne učini novo krivično djelo.

Međutim, službenici Uprave policije – Centra bezbjednosti Podgorica, 14. juna 2017. uhapsili su Ljiljanića u podgoričkome naselju Tološi zbog nedozvoljenoga držanja oružja.

Po operativnoj dojavi da Ljiljanić s pištoljem prijeti jednoj osobi, patrola policije ga je lišila slobode i pronašla odbačeni pištolj marke „česká zbrojovka “, cal. 7,65 mm.

U cijevi pištolja se nalazio metak, dok je u okviru pištolja bilo još šest metaka.

Presudom Osnovnoga suda u Podgorici K. br. 531/17 od 20. decembra 2017. godine, Ljiljanić je oglašen krivim zbog krivičnoga djela nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija iz čl. 403 st. 1 Krivičnog zakonika Crne Gore.

Izvor (naslovna fotografija):

Ljiljanić i Milatović

Ostavite komentar

Komentari (2)

Tamara

17 Jul. at 09:20

Supruga mu je sa srednjom školom pdbornica u opštini. Prvo radno mjesto žene majke kraljice koju su lazno predstavljali kao ‘građanskog aktivistu’ pred opštinske izbore. Zabjelska vjecita studentkinja, fan Cece i prva u kolo do Milatovića na svim proslavama

USPENSKI

17 Jul. at 08:04

Još jedan primer u nizu da je CG društvo predpoliticko u retrogradnom tranzicionom procesu u kojem preovladjuje autoritativni populizam.To što je kaznjavan za ta dela u vreme predjasnje vlasti ne znaci da novo kompanovana “politička elita” ne može da ga angažuje kao zastitara…za svoje potrebe….jer ako negiraju atribute države zašto ne bi negirali optužnice.To je još jedan pokazatelj daleko dubljih podela društva od onoga kako ga inače doživljavamo.