test

Novović ti sudi, Novović te tuži?

Standard

30/03/2023

07:14

Sporni zapisnik saslušanja Cetinjanina Nikole Drecuna u kojem je pod, kako se sumnja, brutalnom policijskom torturom optužio sebe i još jednu osobu za praćenje pripadnika škaljarskog klana, nalazi se u spisima predmeta po kojem tek treba da počne postupak, i to zahvaljujući činjenici što je tadašnji sudija za istrage Višeg suda Vladimir Novović odbio zahtjev Drecunovog pravnog zastupnika da se iznuđeno priznanje izuzme iz dokaznog materijala.



Ta okolnost moguće ne bi imala toliku težinu i dala bi se pravdati time da sudiji Novoviću nije ponuđena adekvatna argumentacija, da on danas nije glavni specijalni tužilac, koji treba da goni te iste osumnjičene vinovnike koji su mučili Drecuna, a da advokat koji je podnosio žalbu Novoviću i tražio da se iz spisa izuzme od Drecuna batinama iznuđeno priznanje nije bio – Marko Kovač, današnji ministar pravde.

Drecun je u maju 2020. godine uhapšen sa Marinkom Rajkovićem u Nikšiću, a prema zahtjevima koje je Novoviću u ulozi sudije za istragu podnosio njegov advokat Marko Kovač, sada ministar pravde, njih su policajci u fantomkama odvezli u šumu gdje su nad Drecunom sproveli fizičko i psihičko iživljavanje u namjeri da od njega iznude priznanje krivičnih djela koja nije počinio i optuži ljude koje poznaje iz zatvora.

Kovač se u dva navrata obraćao sudiji Novoviću navodeći da su njegovom klijentu prekršena osnovna ljudska prava te da je on, kao jedini izlaz iz situacije u kojoj se našao, progutao komad metala od limenke usljed čega je završio u Kliničkom centru Crne Gore gdje mu je odstranjen dio želuca.

U obraćanju Novoviću, Kovač je naveo i da to najbolje oslikava fizičko i psihičko stanje u kojem se Drecun nalazio kada je pribjegao očajničkom pokušaju da naškodi sebi kako bi izbjegao „stravičnu torturu kroz koju je prolazio cijeli dan“.

Drecun je, prema navodima Kovača, nakon višesatnog mučenja i operacije potpisao navodno lažirani zapisnik u kojem optužuje sebe i Rajkovića da su pratili „škaljarca“ Nikolu Perovića, zbog čega je njegov tadašnji advokat tražio da se taj zapisnik izuzme.

Povezani članci

Novović je kao sudija za istragu taj zahtjev odbio, a Viši sud tu odluku kasnije i potvrdio, tako da se sporni zapisnik o saslušanju i dalje kao dokazni materijal nalazi u spisima predmeta po kojem tek treba da počne postupak.

Portal Libertas je dan nakon hapšenja vršioca dužnosti pomoćnika direktora Uprave policije za Sektor za borbu protiv kriminala Dejana Kneževića prošle nedjelje objavio eksplicitne fotografije mučenja i torture nad uhapšenim ljudima koje su navodno sprovodili pripadnici Odsjeka za posebnu operativnu podršku Uprave policije u vrijeme dok je Sektorom rukovodio Kneževićev prethodnik Zoran Lazović koji je smijenjen u martu 2021. godine.

Istog mjeseca, nakon što je novo rukovodstvo Uprave policije usvojilo novu sistematizaciju, Odsjek za posebnu operativnu podršku je ukinut, a umjesto njega je formirana Grupa za specijalnu operativnu podršku unutar Sektora za borbu protiv kriminala u kojoj, prema navodima UP, nije raspoređen nijedan od 15 policijskih službenika koje je portal Libertas, prema nalazima Europola i transkriptima razgovora označio da su činili, prisustvovali ili znali da se čine krivična djela torture nad uhapšenim ljudima.

Povodom fotografija mučenja žrtava policijske torture, koje je objavio portal Libertas, a koje su u kriptovanoj komunikaciji navodno razmjenjivali pripadnici Odsjeka za posebnu operativnu podršku Uprave policije sa pripadnicima kavačkog kriminalnog klana, Akcija za ljudska prava (HRA), nevladina organizacija koja se kontinuirano bavi slučajevima policijske torture, zahtijevala je hitnu reakciju Specijalnog državnog tužilaštva.

Oni su apelovali na SDT da slučajeve sistematske policijske torture sagleda kao krivična djela izvršena od organizovane kriminalne grupe, ali i da iz postupanja SDT isključi svakog državnog tužioca koji je kompromitovan dosadašnjim nedjelotvornim postupanjem po do sada prijavljenim slučajevima, ističući da su „neki od zločina sa fotografija“ odavno prijavljeni državnom tužilaštvu koje ih do danas nije procesuiralo.

Postavlja se pitanje da li se apel HRA može odnositi i na samog GST-a Vladimira Novovića koji je, iako 2020. godine nije bio tužilac, kao sudija odbio zahtjev odbrane Cetinjanina Nikole Drecuna da se iz spisa predmeta izuzme iskaz iznuđen torturom, te da li se i njegovo postupanje može tretirati kao kompromitujuće „nedjelotvorno postupanje“.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Vladimir Novović

Ostavite komentar

Komentari (0)