test

Popa: Crna Gora i EU radile zajedno kako bi se postigao istorijski trenutak

Standard

22/06/2024

14:25

Ambasadorka EU u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa govorila je o značaju dobijanja pozitivnog Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24, u okviru kampanje ,,IBAR – ključ ka članstvu u EU'' , koju realizuje Ministarstvo evropskih poslova.Ona je nagasila da je postizanje IBAR-a bio fenomenalan, nevjerovatan timski rad, na svim nivoima, vertikalno i horizontalno, na tehničkom, političkom i  diplomatskom nivou.

“Crnogorska strana, Delegacija EU, sve crnogorske institucije, pregovarački tim, a u Briselu – naše izvanredne kolege iz DGNEAR-a, ambasadori u COREPER-u, a sada i ministri u Savjetu EU, svi su radili zajedno u do sada nezabilježenom pokazivanju jedinstva, kako bi se postigao ovaj istorijski trenutak za Crnu Goru”, poručila je Popa.

Ambasadorka Popa je dodala da je najvažnija stvar u vezi sa IBAR-om, o kojoj se nije dovoljno pričalo, da je IBAR prvi za Crnu Goru, ali je takođe i prvi za Evropsku komisiju.

“Ovo nikada ranije nije urađeno. Zato što je, s jedne strane, uvedena nova uslovljenost, Nova metodologija, a istovremeno, Crna Gora je prva zemlja kandidat koja prolazi kroz ovaj proces”, kazala je Popa.

Ona je kazala da je IBAR važan zato što bez IBAR-a zemlja kandidat, prema Novoj metodologiji pristupanja, ne može da ide dalje.

“Ako želite, razmislite o tome kao o video igrici. Ne možete da pređete na sljedeći nivo dok ne završite prethodni! Dakle, IBAR je neophodan, ali ne i dovoljan. IBAR definitivno nije kraj! Zapravo, to je novi početak, ali on otvara put beskonačnim mogućnostima kako bi se ubrzao proces pridruživanja Crne Gore EU”, objasnila je Popa.

Izvor (naslovna fotografija):

Oana Kristina Popa; Ministrarstvo evropskih poslova

Ostavite komentar

Komentari (0)