test

Predstavnici NVO i građanske aktivistkinje uputile pismo premijeru: Traže da Crna Gora bude kosponzor rezolucije o Srebrenici

Standard

16/04/2024

12:19

Predstavnici 14 nevladinih organizacija i građanske aktivistkinje, Jovana Marović i Dina Bajramspahić, uputile su danas premijeru Vlade, Milojku Spajiću, inicijativu da Crna Gora sponzoriše Rezoluciju UN o genocide u Srebrenici.

“S obzirom na to da će Nacrt rezolucije Ujedinjenih nacija o genocidu u Srebrenici biti predstavljen 17. aprila ove godine u Njujorku na zatvorenoj sjednici, pozivamo Vas da budete konzistentni u odnosu na dosadašnju poziciju Crne Gore i priključite se državama koje kosponzorišu ovu Rezoluciju. Budući da se podrazumijeva da će Crna Gora 2. maja glasati za Rezoluciju, smatramo da treba da učini i korak više i pridruži se grupi od trenutno 18 država svijeta koje su je kosponzorisale i koje razumiju važnost izgradnje mira. Od država regiona, do sada su Bosna i Hercegovina, Slovenija i Sjeverna Makedonija objavile da će biti države kosponzorke pomenute rezolucije”, navodi se u pismu premijeru. 

Kao najozbiljnija kandidatkinja za članstvo u Evropskoj uniji, dodaju u pismu, Crna Gora mora da pokaže kapacitet ne samo da sprovodi odluke međunarodnih sudova i poštuje svoje međunarodne obaveze, već i da u praksi pokaže da njeguje univerzalne vrijednosti na kojima počiva zajednica kojoj želi da se priključi.

“Štaviše, njegujući regionalnu saradnju i dobrosusjedske odnose po kojima je bila prepoznata, Crna Gora mora značajno doprinijeti da se kultura sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici podigne na međunarodni nivo. Većinska Crna Gora želi dostojno da iskaže poštovanje prema žrtvama srebreničkog genocida, kao i do sada”, navode u pismu.

Podsjećaju da se UN rezolucija o genocidu u Srebrenici se nadovezuje na Povelju UN-a, Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima, Konvenciju o kažnjavanju zločina genocida, Rezoluciju UN-a 827 o osnivanju Međunarodnog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji, presudu Međunarodnog suda pravde iz februara 2007. godine kojom je zločin u Srebrenici proglašen genocidom, kao i presude Haškog tribunala kojima je do sada sedam osoba pravosnažno osuđeno za genocid izvršen nad Bošnjacima u Srebrenici.

“Skupština Crne Gore je 2009. godine usvojila Deklaraciju o prihvatanju rezolucije Evropskog parlamenta (EP) o Srebrenici 2009. godine, a 2021. godine i Rezoluciju o genocidu o Srebrenici, za koju je glasala većina od 55 poslanika, dok je 19 bilo protiv, sedam uzdržanih (“Službeni list CG”, br. 66/2021 od 21.6.2021). Imajući u vidu da negiranje genocida u Srebrenici nije prestalo ni nakon usvajanja te Rezolucije, te da, takođe, nije ustanovljen Dan sjećanja iako to Rezolucija predviđa, jasno je da nije učinjeno dovoljno da se prihvate činjenice i odgovorno obezbijedi zajednička budućnost. U skladu s tim, očekujemo da formalnim potpisivanjem formulara o kosponzorstvu Rezolucije Ujedinjenih nacija o genocidu u Srebrenici pokažete ne samo da stojite uz sve ono što u ovim dokumentima piše, već da i da stavite Crnu Goru na pravu stranu istorije, gdje joj je uvijek i bilo mjesto”, zaključuju u Pismu.

Izvor (naslovna fotografija):

Skupština Crne Gore

Ostavite komentar

Komentari (0)