Podrška Muslimanske građanske inicijative DF-u, RASTODER: To je glupost, možda od njih dobiju čak više od dva glasa

Podrška Muslimanske građanske inicijative, čiji su osnivači Dino Krcić i Zlatko Šabotić, sinovi Šefketa Krcića i Smaja Šabotića, koaliciji DF-a "Za budućnost Nikšića" i nosiocu liste Marku Kovačeviću na predstojećim lokalnim izborima u gradu pod Trebjesom bila bi nevjerovatna da nije poznato ko su osobe koje stoje iza te podrške, saopštili su u izjavama za Standard predstavnici bošnjačkog naroda u Crnoj Gori.

Muslimanska građanska inicijativa podržala je danas DF i nosioca liste tog saveza na predstojećim lokalnim izborima u Nikšiću Marka Kovačevića, jer su, kako su naveli u saopštenju, “prepoznali u pozivu na dijalog lidera Demokratskog fronta sa manjinskim zajednicama priliku da prevaziđemo sve probleme iz prošlosti koje tište nacije kojima pripadamo”.

Da, dobro ste pročitali. Predstavnici organizacije koji se izjašnjavaju kao Muslimani smatraju da će njihova podrška DF-u na predstojećim lokalnim izborima u Nikšiću konačno zaustaviti bojazan građana da budu diskriminisani ukoliko idu u džamiju ili crkvu, te da će Crna Gora konačno postati “zemlja koja uvažava sve razlike i konfesije”.

“Taj poziv koji je došao nakon izbora 30. avgusta predstavlja odličnu priliku da građani Crne Gore više ne brinu da li će biti diskriminisani ako klanjaju ili ako se krste, ako idu u džamiju ili crkvu, a odlično znamo da je bivša vlast upravo na tome dijelila stanovništvo Crne Gore”, navodi se u njihovom saopštenju.Kao mladi intelektualci, znamo da je to najbolji izbor jer želimo da živimo u zemlji i da stvaramo zajedno sa drugima, bez straha za bolje sjutra. U takvoj Crnoj Gori će biti mjesta za sve, što će donijeti bolji standard i privredni razvoj. Zato smo odlučili da podržimo koaliciju ‘Za budućnost Nikšića’ i njenog nosioca liste, Marka Kovačevića, koji će sigurno voditi računa da obezbijedi bolji život svih Nikšićana, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost”, stoji u saopštenju Muslimanske građanske inicijative.

Na prvi pogled čini se kao da se radi o propagandi ili u najboljem slučaju neumjesnoj političkoj šali. Ekvivalent ovom političkom gafu bi bio, kada bi, hipotetički, predstavnik Srba u Hrvatskoj Milorad Pupovac podržao partiju ili koaliciju čiji je osnovni ideološki temelj ustaštvo i negiranje genocida u Jasenovcu.

A upravo to predstavlja podrška DF-u i nosiocu liste Marku Kovačeviću koji otvoreno podržava kvislinši četnički pokret.

Omeragić

Predstavnici Bošnjaka u Crnoj Gori, pak, nijesu iznenađeni ovom podrškom, jer im je, kako su saopštili Standardu, poznato ko stoji iza ove podrške.

“Riječ je o političkim anonimusima koji traže svoje mjesto na političkom tržištu. Oni su danas pokazali da su zalutali u politici i davanje bilo kojeg drugog komentara o ovoj grupi ljudi samo bi davalo na značaju ovim političkim marginalcima”, poručio je u izjavi za Standard portparol BS-a Adel Omeragić.

I bivši potpredsjednik crnogorskog parlamenta i SDP-a Rifat Rastoder je ocijenio da bi ovakva podrška bila nevjerovatna da iza nje ne stoje Dino Krcić i Zlatko Šabotić, sinovi Šefketa Krcića i Smaja Šabotića.

“Da nije riječ o pomenutim potpisnicima bilo bi nevjerovatno, ovako se ne treba čuditi, ali zasigurno, to će biti zaista jaka podrška listi za “Budućnost Nikšića” možda čak i sa više od dva glasa. Ne mogu da vjerujem da tako nešto može da se dogodi. Nemam nikakvo lijepo mišljenje o takvoj gluposti”, poručio je Rastoder u izjavi za Standard.

Rastoder

Sa druge strane, predsjednik Stranke pravde i pomirenja, koja je na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima bila dio koalicije okupljene oko URA-e “Crno na bijelo”, Hazbija Kalač kazao je da ne može komentarisati odluku Muslimanske građanske inicijatve jer ne zna o kakvoj se organizaciji radi.

Međutim, napominje da svako političko udruživanje ima svoju interesnu pozadinu.

“Vjerovatno od mene očekujete da ih načelno podržim ili osporim. Ne mogu učiniti ni jedno od toga, jer ne znam o kakvoj se organizaciji radi. Iz saopštenja vidim da je riječ o muslimanskoj građanskoj inicijativi, što bi značilo da su se kao skupina vjernika, muslimana, politički organizovali, i da im je vjerska pripadnost okvir političkog udruživanja, iako se, kako vidim pozivaju na predstavljanje naroda. Naravno, podržavam slobodu nacionalnog i vjerskog opredjeljenja svakog pojedinca, kao i slobodu političkog organiziranja i udruživanja. Ipak, u kontekstu ove teme želim reći da se jedino još u Crnoj Gori može identifikovati narod koji se zove imenom koje nosi više od milijardu ipo pripadnika islama u svijetu. Političko udruživanje ima svoju interesnu pozadinu, a kada je u pitanju ova politička inicijativa, ja ih dovoljno ne poznajem i ne mogu komentarisati njihove političke interese”, kazao je Kalač u izjavi za Standard.

Kalač

Inače, jedan od osnivača MGI Šefket Krcić poznat je u javnosti po svojoj podršci pokretu za zajedničku državu na referendumu 2006. godine, a početkom januara je predložen, od strane nekoliko intelektualaca iz Matice Bošnjaka Sandžaka, da bude imenovan za ministra u Vladi Zdravka Krivokapića.

Sa druge strane, Zlatko Šabotić je sin Smaja Šabotića, koji je takođe poznat javnosti kao neko ko je podržavao prosrpske partije kao i pokret za zajedničku državu 2006. godine. On je 2018. godine na predsjedničkim izborima podržao Dobrila Dedeića.

“Iako nacionalno Musliman, pripadam srpskom narodu. I – mogu da kažem da je bolje što se zovem Smajo, nego, ne daj Bože, da se zovem Milo ili Andrija”, kazao je tada Šabotić.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Bilčik: Promjena granica i razmjena teritorija je opasan put...

Promjena granica i razmjena teritorija je opasan put u eksplozvnu prošlost, ocijenio je Bilčik povodom navodnog non...

Šef kalabrijske mafije, koja je pretekla sicilijansku “Cosa Nostru”...

Izvor je potvrdio da Nikolino Grande Aracri, koji služi kaznu doživotnog zatvora zbog ubistva u zatvoru u...

OVA EVROPSKA država plaća 200 EURA PO OSOBI ako...

Oni koji odaberu smeštaj u hotelu s pet zvjezdica dobiće 100 eura po osobi za rezervaciju. Gosti u hotelima...

Adžić: Pad Vlade ako Krivokapić povuče predlog o smjeni...

On je u emisiji Argumenti, na Televiziji Crne Gore, kazao da bi, u ovom momentu, to bilo...

“DOBIĆEŠ SVE ŠTO POŽELIŠ: Kurc u centru skandala, pronađeno...

Nova afera trese austrijsku vladu, na čijem čelu je kancelar Sebastijan Kurc, nakon što su mediji došli do...

NAJČITANIJE

5 KOMENTARA

guest
5 Comments
Najpopularniji
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare
Kismet
Kismet
03/03/2021•13:54 13:54

Ej hajvani jedni, zapamtite za uvijek:

VJERA NAM JE ISLAM

NACIJA BOSNJAK

JEZIK BOSANSKI

Novljanin
Novljanin
03/03/2021•14:39 14:39
Reply to  Kismet

Od sina tronacionalnog Smaja nista se bolje nije moglo ni ocekivati, udruzili se munafik i ugursuz.

Ђоко
Ђоко
03/03/2021•19:55 19:55
Reply to  Kismet

Хаххаах

Satko
Satko
03/03/2021•17:28 17:28

Sefket krcic je bio cetnik I kad su komnisti bilji na vlas pa de be cudim ni za si a mu

mihailodjurovic1996@gmail.com
05/03/2021•17:28 17:28

Izdaja crne gore za saku dinara.sram ih bilo