test

Podrška Muslimanske građanske inicijative DF-u, RASTODER: To je glupost, možda od njih dobiju čak više od dva glasa

V. Karadžić

02/03/2021

18:59

Podrška Muslimanske građanske inicijative, čiji su osnivači Dino Krcić i Zlatko Šabotić, sinovi Šefketa Krcića i Smaja Šabotića, koaliciji DF-a

Muslimanska građanska inicijativa podržala je danas DF i nosioca liste tog saveza na predstojećim lokalnim izborima u Nikšiću Marka Kovačevića, jer su, kako su naveli u saopštenju, “prepoznali u pozivu na dijalog lidera Demokratskog fronta sa manjinskim zajednicama priliku da prevaziđemo sve probleme iz prošlosti koje tište nacije kojima pripadamo”.

Da, dobro ste pročitali. Predstavnici organizacije koji se izjašnjavaju kao Muslimani smatraju da će njihova podrška DF-u na predstojećim lokalnim izborima u Nikšiću konačno zaustaviti bojazan građana da budu diskriminisani ukoliko idu u džamiju ili crkvu, te da će Crna Gora konačno postati “zemlja koja uvažava sve razlike i konfesije”.

“Taj poziv koji je došao nakon izbora 30. avgusta predstavlja odličnu priliku da građani Crne Gore više ne brinu da li će biti diskriminisani ako klanjaju ili ako se krste, ako idu u džamiju ili crkvu, a odlično znamo da je bivša vlast upravo na tome dijelila stanovništvo Crne Gore”, navodi se u njihovom saopštenju.Kao mladi intelektualci, znamo da je to najbolji izbor jer želimo da živimo u zemlji i da stvaramo zajedno sa drugima, bez straha za bolje sjutra. U takvoj Crnoj Gori će biti mjesta za sve, što će donijeti bolji standard i privredni razvoj. Zato smo odlučili da podržimo koaliciju ‘Za budućnost Nikšića’ i njenog nosioca liste, Marka Kovačevića, koji će sigurno voditi računa da obezbijedi bolji život svih Nikšićana, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost”, stoji u saopštenju Muslimanske građanske inicijative.

Na prvi pogled čini se kao da se radi o propagandi ili u najboljem slučaju neumjesnoj političkoj šali. Ekvivalent ovom političkom gafu bi bio, kada bi, hipotetički, predstavnik Srba u Hrvatskoj Milorad Pupovac podržao partiju ili koaliciju čiji je osnovni ideološki temelj ustaštvo i negiranje genocida u Jasenovcu.

A upravo to predstavlja podrška DF-u i nosiocu liste Marku Kovačeviću koji otvoreno podržava kvislinši četnički pokret.

Omeragić

Predstavnici Bošnjaka u Crnoj Gori, pak, nijesu iznenađeni ovom podrškom, jer im je, kako su saopštili Standardu, poznato ko stoji iza ove podrške.

“Riječ je o političkim anonimusima koji traže svoje mjesto na političkom tržištu. Oni su danas pokazali da su zalutali u politici i davanje bilo kojeg drugog komentara o ovoj grupi ljudi samo bi davalo na značaju ovim političkim marginalcima”, poručio je u izjavi za Standard portparol BS-a Adel Omeragić.

I bivši potpredsjednik crnogorskog parlamenta i SDP-a Rifat Rastoder je ocijenio da bi ovakva podrška bila nevjerovatna da iza nje ne stoje Dino Krcić i Zlatko Šabotić, sinovi Šefketa Krcića i Smaja Šabotića.

“Da nije riječ o pomenutim potpisnicima bilo bi nevjerovatno, ovako se ne treba čuditi, ali zasigurno, to će biti zaista jaka podrška listi za “Budućnost Nikšića” možda čak i sa više od dva glasa. Ne mogu da vjerujem da tako nešto može da se dogodi. Nemam nikakvo lijepo mišljenje o takvoj gluposti”, poručio je Rastoder u izjavi za Standard.

Rastoder

Sa druge strane, predsjednik Stranke pravde i pomirenja, koja je na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima bila dio koalicije okupljene oko URA-e “Crno na bijelo”, Hazbija Kalač kazao je da ne može komentarisati odluku Muslimanske građanske inicijatve jer ne zna o kakvoj se organizaciji radi.

Međutim, napominje da svako političko udruživanje ima svoju interesnu pozadinu.

“Vjerovatno od mene očekujete da ih načelno podržim ili osporim. Ne mogu učiniti ni jedno od toga, jer ne znam o kakvoj se organizaciji radi. Iz saopštenja vidim da je riječ o muslimanskoj građanskoj inicijativi, što bi značilo da su se kao skupina vjernika, muslimana, politički organizovali, i da im je vjerska pripadnost okvir političkog udruživanja, iako se, kako vidim pozivaju na predstavljanje naroda. Naravno, podržavam slobodu nacionalnog i vjerskog opredjeljenja svakog pojedinca, kao i slobodu političkog organiziranja i udruživanja. Ipak, u kontekstu ove teme želim reći da se jedino još u Crnoj Gori može identifikovati narod koji se zove imenom koje nosi više od milijardu ipo pripadnika islama u svijetu. Političko udruživanje ima svoju interesnu pozadinu, a kada je u pitanju ova politička inicijativa, ja ih dovoljno ne poznajem i ne mogu komentarisati njihove političke interese”, kazao je Kalač u izjavi za Standard.

Kalač

Inače, jedan od osnivača MGI Šefket Krcić poznat je u javnosti po svojoj podršci pokretu za zajedničku državu na referendumu 2006. godine, a početkom januara je predložen, od strane nekoliko intelektualaca iz Matice Bošnjaka Sandžaka, da bude imenovan za ministra u Vladi Zdravka Krivokapića.

Sa druge strane, Zlatko Šabotić je sin Smaja Šabotića, koji je takođe poznat javnosti kao neko ko je podržavao prosrpske partije kao i pokret za zajedničku državu 2006. godine. On je 2018. godine na predsjedničkim izborima podržao Dobrila Dedeića.

“Iako nacionalno Musliman, pripadam srpskom narodu. I – mogu da kažem da je bolje što se zovem Smajo, nego, ne daj Bože, da se zovem Milo ili Andrija”, kazao je tada Šabotić.

Izvor (naslovna fotografija):

Kud će kruška do pod krušku: sinovi Šefketa Krcića i Smaja Šabotića – Dino i Zlatko

Ostavite komentar

Komentari (3)

[email protected]

05 Mar. at 17:28

Izdaja crne gore za saku dinara.sram ih bilo

Satko

03 Mar. at 17:28

Sefket krcic je bio cetnik I kad su komnisti bilji na vlas pa de be cudim ni za si a mu

Kismet

03 Mar. at 13:54

Ej hajvani jedni, zapamtite za uvijek:

VJERA NAM JE ISLAM

NACIJA BOSNJAK

JEZIK BOSANSKI

0

03 Mar. at 19:55

0

03 Mar. at 14:39