Prijetnjama Veljoviću pridružio se i guslar, heroj litija

Kolumna savjetnika predsjednika Crne Gore Veselina Veljovića ''Vidimo se na Cetinje'' objavljena u Pobjedi 15. avgusta, i dalje izaziva reakcije posebno na društvenim mrežama. Veljoviću je otvoreno prijećeno smrću, na što se do sada nijesu oglasili ni tužilaštvo ni policija, a sada mu je ''epski pjesnik'', kako sebe predstavlja guslar Slavko Perošević, posvetio pjesmu u desetercu koja je puna uvreda i prijetnji, ne samo njemu nego i svim građanima koji se protive ustoličenju mitropolita SPC Joanikija na Cetinju.

Perošević tako poručuje, između ostalog: Dok postoji Karadžića kula, i sjećanje na Adžića Vula, za koga se čulo do Stambola, dok je Peka i Piletić Jola što su srpstvu bili vječna straža, dok je slavnog Boškovića Blaža, i viteza Vukčević Simona, branićemo sveta Srpska zvona… Od vas neće uhvatit nas strava, pa da vas je ko nazemlji mrava, Da vas ima ko lista na grani, kad se vitez bojo od pogani…”

Epski pjesnik, “heroj litija, i “odbrane svetinja”, kako su ga zvali srpski mediji, pjesmu posvećenu Veljoviću, kao odgovor na njegovu kolumnu, objavio je In4s, 17. avgusta.

Dnevne novine su pitale Veljovića da li je vidio što je napisao guslar Perošević i kako to komentariše, na što je on kratko odgovorio: “Zlo govedo dovijeka june”.

Veljović je, podsjetimo, u kolumni napisao da “dolazak srpskog patrijarha Porfirija na crnogorsko Cetinje, koje nema samo status prijestonice nego istorijsku simboliku trajanja i postojanja crnogorske države, predstavlja još jedan pokušaj agresije srpske šešeljevsko-vučićevske kleronacionalističke politike u pohodu na crnogorsku državu”.

U autorskom tekstu iznio je lični stav, navodeći da je “sraman pokušaj poniženja trona Svetog Petra Cetinjskog i crnogorskih vladika koji su bili vladari i vladike Crnogorske pravoslavne autokefalne crkve i vatrom i mačem kroz vjekove branili slavu i ponos crnogorskog naroda i države, dovođenjem onih koji ne priznaju i ne poštuju crnogorsku državu, naciju, jezik i kulturu”.

“Dovođenjem onih koji otvoreno rade da potčine Crnu Goru kao staru evropsku državu i ponovo je prisajedine “srpskom svetu” i velikosrpskom projektu, da je potčine procesima posrbljavanja i agresivne hegemonije SPC kao tuđe crkve, tuđe države i organizacije u funkciji tuđih interesa”, napisao je Veljović.

Zbog svog stava dao je izjavu u Tužilaštvu jer je premijer Zdravko Krivokapić ocijenio da su njegove riječi poziv na pobunu.

Uslijedile su prijetnje preko društvenih mreža, da bi se pojavio i epski guslar Perošević da sve začini i da mu poruči:

“A ti ako budeš bez pameti , na Cetinje dođi pa nas sreti, i sve srpske dušmane povedi, al se nemoj nadati pobjedi, pravda jeste možda malo spora, srpstvu Crna vratiće se Gora, poslušaj me ovo što ću reći, manji potok uvire u veći, i sa svijeh skupa idu strana, put velikog ruskog okeana, mi nijesmo rimskog pape zemlj a, naša srca gledaju put Kremlja. Zbog toga ti Veljoviću džabe, što na bunu pozivaš barabe, a ko dođe četvrtog septembra ja znam njima čitav je imetak u džep šupalj eura desetak…”.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Srzentić: Osnažićemo ljude u Crnoj Gori i omogućiti im...

Ministarka Srzentić se tokom zvanične posjete Americi sastala sa Cori Zarek,  izvršnom direktoricom Beeck centra za inovacije...

Ovaj Srbin je priznao da je Tamari Eklston ukrao...

Britanski „Telegraf“ piše da je Jugoslav bio dio međunarodne bande lopova koji su, između ostalog, provalili u...

Suđenje Kneževiću 13. decembra

Đukanović je tužio Kneževića u proljeće 2019. godine, tvrdeći da mu je povrijeđeno...

U subotu bez struje tri opštine

Budva- u terminu od 09 do 15 sati: zgrada MUP-a u Budvi

U Moskvi započinje “zaključavanje” u trajanju od 11 dana

Zemlja koja je najteže pogođena pandemijom u Evropi, bori se s niskim stopama vakcinacije uprkos tome što...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare