test

Radovića i Šestovića podržava PES, Demokrate bi na čelu policije Šćepanovića ili Pekovića

Standard

12/03/2024

06:48

Aleksandar Radović i Petar Šestović kandidati su za vršioca dužnosti direktora Uprave policije za koje lobiraju u Pokretu Evropa sad premijera Milojka Spajića, dok Demokrate insistiraju da to bude ili Lazar Šćepanović ili Miloš Peković, u susret današnjoj sjednici na kojoj bi trebalo da se izabere novi čelnik javne policije, nakon što je Vlada, na hitnoj telefonskoj sjednici, u neđelju kasno uveče, 3. marta - treći put, za manje od godinu - nezakonito razriješila Zorana Brđanina.Konačan dogovor, još nije postignut, a za slučaj da tako ostane Vlada može odgoditi stupanje na snagu rješenja o Brđaninovoj smjeni po kojem je naloženo da će on rukovoditi policijom do 12. marta, odnosno do danas.

Što god da bude odluka Vlade ono što je izvjesno jeste da će Zoran Brđanin ponovo tužiti državu i još izvjesnije – dobiće i ovaj spor kao i prethodna dva, piše Pobjeda.

KANDIDATI

Kandidat kojeg za v. d. direktora Uprave policije protežira PES – Aleksandar Radović, dugogodišnji je službenik koji je kao oficir za vezu i predstavnik Uprave policije u Europolu u Hagu bio u dva mandata. U Specijalno policijsko odjeljenje, koje djeluje u okviru Specijalnog tužilaštva, prekomandovan je 2021. godine. Na poziciju pomoćnika direktora Uprave policije – Sektor za finansijsko-obavještajne poslove imenovan je u januaru 2023, na prijedlog tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića.

PES je istakao i kandidaturu Petra Šestovića koji je godinama radio u Posebnoj jedinici policije, bio je i šef bjelopoljske policije, a sada je angažovan u Graničnoj policiji, gdje je glavni inspektor.

Aleksandar Radović (FOTO: UGC)

Demokrate bi na čelu policije željele Lazara Šćepanovića, sadašnjeg v. d. pomoćnika direktora Uprave policije Sektora za borbu protiv kriminala.

Šćepanović se dovodi u vezu sa partijom bivšeg premijera Abazovića, Urom, odnosno, kako tvrde naši izvori, u bliskim je prijateljskim odnosima sa nekadašnjim funkcionerom ove partije, koji je pod istragom za državni šverc duvana – Radem Miloševićem.

Krajem novembra, novi ministar Šaranović unaprijedio je Šćepanovića u zvanje pomoćnika direktora Uprave policije za Sektor za borbu protiv kriminala, kojim je do tada koordinirao šef SPO Predrag Šuković, takođe čovjek blizak Uri.

Drugi „pik“ Demokrata je Miloš Peković koji je do 2021. godine obavljao poslove pomoćnika komandira stanice saobraćajne policije i pomoćnika komandanta Posebne jedinice policije. I on slovi za čovjeka bliskog Abazovićevoj Uri.

Osim njih na konkurs su se, prema dostupnim podacima, prijavili i Milentije Doderović, koji je napredovao u službi zahvaljujući nekadašnjem šefu nikšićke policije Draganu Blagojeviću. Supruga mu je Ana Doderović, tužiteljka, koja je postupala u predmetu Stefana Simijanovića, američko-srpskog državljanina, najvjerovatnije špijuna koji je bio u kontaktima sa Abazovićem i njegovom Urom. Ona je Simijanoviću, u jeku istrage o njegovim lažim dokumentima, dozvolila da napušti Crnu Goru, iako je strani državljanin. Doderović je, takođe, kako kažu naši izvori, blizak Uri.

Demokrate, prema riječima naših izvora, stoje i iza kandidature Željka Pavićevića, koji je od 2015. bio na poziciji šefa Jedinice za tajno praćenje u Sektoru kriminalističke policije. Kada su Demokrate preuzele MUP, ministar Šaranović ga je postavio za komandanta Protivterorističke jedinice.

Na konkurs se prijavio i višedecenijski inspektor za privredni kriminal Zoran Braunović, sada načelnik kolašinske policije, imenovan na tu poziciju dolaskom na vlast proruskih i prosrpskih političkih snaga. Izvori Pobjede kažu da je on blizak strukturama nekadašnjeg Demokratskog fronta.

Petar Šestović (FOTO: UGC)

REAKCIJE

– Izbor vršioca dužnosti direktora Uprave policije uticaće dodatno na loše i nekoordinisane odnose u vladajućoj većini – ocijenio je juče poslanik Socijaldemokrata Nikola Zirojević i dodao da očekuje da v. d. direktora ni danas neće biti izabran, uz konstataciju da je suludo da se za ovaj izbor raspisuje konkurs.

– Ne djeluje mi da postoji dogovor između PES-a i Demokrata – rekao je on.

– Za vršioca dužnosti direktora policije treba izabrati kandidata koji nema partijske afilijacije i spreman je za neselektivnu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije – saopštili su juče iz PES-a.

Istakli su da oni nemaju partijskog kandidata, kao i da podržavaju transparentan proces izbora.

Lazar Šćepanović (FOTO: UGC)

Lider Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević smatra da izbor v. d. direktora policije preko konkursa može izazvati nove tenzije u bezbjednosnom sektoru i između koalicionih partnera, uz ocjenu da je ovakav izbor protivzakonito i protivustavno rješenje.

– Jer se v. d. direktora policije ne može birati ni na javnom ni internom konkursu – rekao je on.

Dodao je „da mišljenje o izboru tog v.d. direktora policije kada bude došao na Odbor za bezbjednost i odbranu neće dobiti podršku poslanika DNP-a“.

Bivši ministar unutrašnjih poslova, sada poslanik Ure Filip Adžić ocijenio je da je „Uprava policije postala predmet političkog raskusuravanja“ i da ne bi bilo iznenađenje da danas ne bude izabran v. d. direktora policije.

Naglasio je i da su ponuđeni kandidati značajno bolji nego trenutno rješenje, te da su za njegovog mandata „imali značajne funkcije i obavljali složene zadatke“.

Miloš Peković (FOTO: UGC)

Bogdanović: Imaćemo politički problem

Šef Poslaničkog kluba Demokratske Crne Gore Boris Bogdanović sinoć je, u 21.15 sati, uputio intrigantno saopštenje medijima: upozorio je premijera Milojka Spajića da bi izbor v. d. direktora Uprave policije, koji ne bi bio kandidat kojeg će predložiti ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović, jer bi „pored pravnih problema, imali i politički problem, praktično nepremostiv“.

– Vjerujemo da informacija koju je objavio RTCG u dijelu najave da će Vlada pribjegnuti pravnom nasilju na način da preuzme nadležnosti ministra unutrašnjih poslova, i bez njegovog prijedloga izabere nekog policijskog službenika za v. d. direktora Uprave policije, nije tačna – saopštio je on u reagovanju.

Kako je istakao, u Demokratama se nadaju „da niko od članova Vlade nije spreman ući u zonu krivične odgovornosti ‘zloupotrebe službenog položaja’, jer pored pravnih problema, imali bi i politički problem, praktično nepremostiv“.

Ovo kasno noćno reagovanje funkcionera Demokrata potvrđuje informacije Pobjede da PES i Demokrate nijesu postigle dogovor ko će biti Brđaninov nasljednik.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Vlada Crne Gore

Ostavite komentar

Komentari (0)