Rajzing Rajnke: Ne želimo da utičemo na Crnu Goru u donošenju odluka o njenom putu i evropskim integracijama

Otvoreni Balkan nije alternativa Evropskoj uniji, poruka je sa okruglog stola koji je održan na Ekonomskom fakultetu, na temu globalne konkurencije.

Ambasadorka SAD-a u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke kazala je da je Američka vizija za Zapadni balkan integracija u Evropsku uniju, a inicijativa “Otvoreni Balkan” može da posluži boljoj usklađenosti regionalnog tržišta.

“Sve zemlje Zapadnog Balkana imaju isti cilj, a to je da se pridruže Evropskoj porodici. Inicijativa “Otvoreni Balkan” nije barijera na tom putu”, kazala je Rajzing Rajnke, poručujući da Berlinski proces nije ostvario rezultate koje smo očekivali.

“Američka vizija za zapadni Balkan je da uspije sa reformama zasnovanim na evropskim pravilima i vrijednostima. Međutim, inicijativa ‘Otvoreni Balkan’ može da posluži za usklađivanje regionalnog tržišta. Bitno je da svaki sporazum koji se postigne van Berlinskog procesa bude transparentan i javan. Mi ne želimo da utičemo na Crnu Goru u donošenju odluka o njenom putu i evropskim integracijama, ali moramo istaći da je inkluzivni region veoma važan kao i međusobna saradnja država”, istakla je ambasadorka.

Foto: Gradski portal

Nešto rezervisaniji stav o “Otvorenom Balkanu” stiže iz Francuske, članice Evropske unije.

“Moramo da nastavimo u pravcu integracije Evropske unije i ne smijemo da zaboravimo na taj proces. Drugi prijedlozi, ako uopšte postoje, moraju da budu kompetativni. Ne smije da bude izuzeća, to bi bilo vrlo opasno za budućnost, čak iako postoje neke ekonomske prednosti”, kazao je ambasador Francuske u Crnoj Gori Kristian Timonije.

Odluku da li ćemo biti dio inicijative “Otvoreni Balkan” donijeće Vlada, a više o tom projektu govoriće se u Ohridu gdje će tokom naredne nedjelje boraviti premjer Dritan Abazović.

“Mislim da postoji neki iracionalni strah, nas niko na silu ne tjera da budemo dio Otvorenog Balkana. Samo da je uradila jednu stvar, a to je da pomogne da Srbija i Albanija imaju prijateljske odnose, ideja ‘Otvorenog Balkana’ je uspješna”, ocjenjuje ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović.

Međutim, ministar finansija Aleksandar Damjanović smatra da treba sagledati da li nas “Otvoreni Balkan” vodi ka Briselu bržim putem.

“Neće se miriti ni srpski ni albanski narod preko leđa crnogorskog naroda. Inicijativa koja je na stolu a o kojoj tek treba da se razgovara, zahtijeva da se izvagaju ekonomske koristi koje su nesporne. U političkom smislu, treba odmjeriti samo kako ako se Crna Gora opredijeli da bude dio te inicijative , da to ne bude neka vrsta kočnice prema EU”, kategoričan je Damjanović.

Sa skupa je poručeno i da Crna Gora mora napraviti značajnije pomake kada su u pitanju politički ali i ekonomski kriterijumi.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Dr. Barac-Otašević za STANDARD: Izdaju se dozvole za oružje...

Zorica Barac Otašević, klinički psihijatar u Kliničkom centru Crne Gore kaže za portal Standard da je prosto...

Salman Ruždi skinut sa respiratora, može da govori

Britanski romanopisac rođen u Indiji i dalje je u bolnici sa ozbiljnim povredama, a njegov kolega Atiš Tasir na...

Senatori predložili zakon o američkoj podršci Zapadnom Balkanu

Zakon o demokratiji i prosperitetu Zapadnog Balkana – to je zvanični naziv dvostranačkog prijedloga koji je predat...

Na čekanju gotovo 80 parova: Od početka godine u...

Ipak, iz Ministarstva rada i socijalnog staranja za Portal Analitika ističu da je praksa u Crnoj Gori...

Zašto se vraća polio virus?

Decenijama je ova bolest, zahvaljujući vakcinaciji, gotovo potpuno iskorijenjena. Zašto se ponovo javlja?

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare