Rastoder: GP URA i DF povezuje samo mržnja prema DPS-u

Nakon parlamentarnih izbora u Crnoj Gori nacionalizam je na izvjestan način dobio mjesto u demokratskoj retorici. Stiče se utisak da je nacionalšovinizam postao legitimna i legalna opcija političkog života, što je zabrinjavajuće, ocijenio je akademik Šerbo Rastoder gostujući u emisiji „Znam da znaš“ Gradskog radija.

Rastoder smatra da su elementi fašizacije društva najvidljiviji u govoru mržnje prema manjinama, što se očitava i u nedavnom incidentu u Pljevljima prilikom protesta zbog imenovanja Harisa Đurđevića za načelnika CB u tom gradu.

„Nije mi jasan povod za nacinalističke i šovinističke poruke prema Bošnjacima, iako mi je jasan kontekst unutar kog se one dešavaju. Podsjetiću vas da su Pljevlja tokom devedesetih bila centar realizacije fašističkih ideja – od skrnavljenja spomenika islamske kulture do ubijanja i protjerivanja građana koji su se tu sklonili od ratnih dešavanja na prostoru Jugoslavije. Ta ideologija je i danas prisutna u verbalnoj formi i manifestuje se kroz govor mržnje, čiji kontinuitet je zabrinjavajući“, kaže Rastoder.

Ovome su, prema njegovom mišljenju, doprinijele dugogodišnje tenzije u crnogorskom društvu i naopaka politička logika, oličena u riječima „vidjećete šta će biti kada mi dođemo na vlast“.

Rastoder kaže da mlade snage u GP URA, koje su preuzele vođenje stranke, osjećaju nevjerovatnu odbojnost prema DPS-u kao nekadašnjoj vladajućoj strukturi u Crnoj Gori, i sve što je protiv DPS-a, njima je prihvatljivo.

„Dugo sam razmišljao zašto je tako i zaključio sam da se radi o „sindromu“ Pozitivne Crne Gore, koja je primjer – za nekog pozitivan, a za nekog negativan – koga se u Crnoj Gori sada svi boje. URA je često optuživana za anticrnogorsko, antievropsko i antigrađansko ponašanje. To izaziva dodatni revolt kod tih mladih ljudi, koji sve više drže distancu prema bivšem režimu, iako neki od nas misle da ono što je bilo treba ostaviti u prošlosti i baviti se nečim drugim“, kaže Rastoder za Gradski radio.

Iako je trećina članova GP URA bila protiv izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti, poslanici ove partije te su izmjene podržali. Rastoder smatra da na ovaj način URA nije ugrozila crnogorske interese, iako pravoslavni Crnogorci vjeruju da je ovim Zakonom CPC stavljena u neravnopravan položaj sa ostalim vjerskim zajednicama.

„Nije samo da oni vjeruju, vjerujem i ja, a nisam pravoslavni Crnogorac. Znam da je zahvaljujući URA dodijeljen plac za izgradnju hrama CPC u Podgorici. I dalje vjerujem da ljudi iz URA imaju razvijen osjećaj za građanske i demokratske vrijednosti. Da li će se to pokazati pogrešnim, ne mogu sa sigurnošću da tvrdim“, objašnjava Rastoder.

Mržnja prema DPS-u je upravo jedini kohezioni element, smatra on, koji povezuje Građanski pokret URA sa njihovim koalicionim partnerima iz DF-a.

„Ne vidim nijedan element koji bi ih spojio osim ovog. Za razliku od mnogih, smatram da se ništa lijepo ne može roditi iz mržnje, ali to je zakon brojeva i, po mnogima, izraz volje biračkog tijela“, ocjenjuje Rastoder.

Prema njegovom mišljenju, zbog „sindroma Pozitivne CG“ jedan dio vladajuće većine biće još neko vrijeme spreman da odbija ili „guta“ sve.

„Bojim se, ako DF i Demokrate nastave ovako, da se vrlo brzo može desiti nešto što mnogima neće odgovarati“, kazao je Rastoder za Gradski radio.

Poziv građanima da se manu prošlosti i okrenu ka budućnosti, koji često upućuje potpredsjednik Vlade i lider URA Dritan Abazović, prema Rastoderovim riječima samo je politička floskula i nema uporište.

„To bi bilo isto kao da kažete čovjeku da zaboravi ko je, šta je i odakle je, da zaboravi ličnu kartu i pasoš i krene ispočetka. Nemoguće je iza sebe ostaviti prošlost. Ona nas pritiska, htjeli mi to ili ne“, zaključuju Rastoder.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Predsjednica Slovačke uputila telegram Đukanoviću: U ovom teškom trenutku...

“Uvaženi gospodine Predsjedniče, sa dubokom tugom primila sam vijest o tragičnim događajima koji su se desili u...

Nikšićanin ranjen u tuči

Kako nam je nezvanično potvrđeno u Nikšiću je došlo do ranjavanja jedne osobe oštrim predmetom, kojoj su...

CPC će sjutra služiti liturgiju za stradale na Cetinju

Službe će, najavljuju iz CPC, služiti od 10 časova. “Pozivamo Vjerni narod da uzme...

Đukanović: Cijenimo pažnju susjeda i poruke saosjećanja i podrške...

Đukanović je, kako je saopšteno iz njegovog Kabineta, danas imao odvojene telefonske razgovore sa predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem i...

Rakočević o radu policije na Cetinju: Preventivne mjere potpuno...

Očekuje da se nadležni organi što prije izjasne po pitanju eventualnih propusta u radu policije.

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare