test

REKORDERI U CG: U Budvi sedmi izbori za 19 godina – koje partije i koalicije će se nuditi građanima Budve?

I. Đoković

27/03/2024

09:54

Kriza vlasti u Budvi koja je trajala godinu dana dobila je epilog na posljednjoj sjednici lokalnog parlamenta, kada je odlučeno da pod pritiskom uvođenja prinudne uprave sami sebi skrate mandat. No, to je samo vrh ledenog brijega koji je prethodnu godinu potpuno ogolio vlast u Budvi i unutarstranačke sukobe i hapšenja koji su Budvu pretvorili u politički cirkus.

Iako su izbori u Budvi održani prije godinu i po dana, novi izbori su zbog konstantne krize u tom gradu zakazani za 26.maj ove godine. Godinu i po dana agonije za građane Budve dobiće epilog na novim izborima.

A ta prethodna godina iako najavljena kao godina sigurne vlasti koalicije okupljene oko bivšeg DF-a, donijela je sve suprotno od toga, počev od hapšenje prvog čovjeka grada Mila Božovića, osumnjičenog za stvaranje kriminalne organizacije i šverc narkotika, preko unutarstranačkih sukoba i formiranja dvije struje unutar samog NSD-a.

Tajna potpisivanja ugoora u zatvoru, zakulisne radnje, zasjedanja parlamenta u šatoru nefunkcionisanje lokalne samouprave samo su dio predstave koju su građani metropole turizma gledali prethodnih godinu i po dana.

O unutarstranačkim sukobima portal Standard je potanko pisao ukazujući na nevjerovatne poteze lokalne vlasti koja je konačno pod pritiskom medija i Vlade Crne Gore sama sebi skratila mandat, i to po prvi put u istoriji Budve.

Iako je pritisak i direktna prijetnja uvođenjem prinudne uprave bila realna, pojedini političi aketri su na sve načine pokušali da izbjegnu izbore pa su tako prema riječima Nikole Jovanovića, Mladen Mikijelj i Nemanja Kuljača nudili Demokratama da sa novim odborom NSD-a naprave novu većinu, no do toga nije došlo, pa će tako građani Budve sedmi put u 19 godina izaći na izbore, po čemu su rekorderi u Crnoj Gori.

Od 2005. do 2016. godine vlast u Budvi je obavljala koalicija okupljena oko DPS-a, koja je na izborima osvajala od 51,8 do čak 72 posto glasova.

Preokret zbog raznorazanih afera desio se 2016. godine kada je DPS nastupio sam i osvojio 33 posto glasova što im nije bilo dovoljno da nastave da vrše vlast u Budvi, a pad je nastavljen i 2020. godine kada je DPS osvojio 31,4 posto glasova, a poziciju najjaceg političkog faktora je preuzela koalicija Demokratskog fronta.

Ta koalicija je nastavila svoj rast i 2022.godine koja je osvojila 44 posto glasova, no sa dolaskom DF-a na vlast krenule se afere a čelu sa Markom Batom Carevićem, koji je glasovima DF-a i Demokrata izabrana za novog starog predsjednika opštine.

Carević koji je na čelo opštine imenovan nakon izbora 2016. godine kada je mandat po principu pola-pola dijelio sa Draganom Krapovićem iz Demokrata.

Afere na koje su ukazivali mediji i NVO sektor ticale su najviše Marka Carevića za koga su nudili dokaze o tome da je Carević uzurpator državne imovine, međutim on ne samo da nije procesuiran, već su funkcioneri iz Vlade Zdravka Krivokapića znali i obilaziti njegovo imanje, promovišući ga i kao uspješnog poljoprivrednog djelatnika.

No, građanima Budve očigledno nijesu smetale afere, pa su 2020. i 2022. godine opet najviše i to ubjedljivo, dali glasova DF-u s tim što je Carevića zamjenio na čelo opštine zamjenio Milo Božović.

Ipak, i njegov mandat je kratko trajao jer ubrzo Božović optužen za šverc narkotika i stvaranje kriminalne organizacije zbog čega je završio iza rešetaka, a grad prepušten na vođenje njegovom zamjeniku Nikoli Jovanoviću.

Rezultat toga je bila paraliza lokalne samouprave, koja je makar privremeno okončana raspisivanjem lokalnih izbora.

Iako se raspisivanje izbora čini kao rješenje, datum 26.maj navodi na sumnju da će metropola turizma spremno dočekati početak sezone. Ako se po jutru dan poznaje ukoliko ne bude jasnih pobjednika na izborima sa već poznatim unutarstranačkim borbama, sa novim političkim igračima Budvu čeka vrelo ljeto pregovora i formiranja neke nove vlasti.

Građani znaju datum, ali još ne znaju kakva će ponuda biti.

Najzanimljivije će biti vidjeti kako će nekada jedinstveni DF izaći na izbore, u samom NSD-u postoje dvije struje, DNP je u toku krize javno najavio otklon od NSD-a i najavio da ide sam na izbore, tu je sada i PES ali i možda neki politički igrači Jakova Milatovića, kao i građanski orjentisane partije koje će možda zajedno sa DPS-om, a možda i odvojeno.

Sve u svemu mala bara sa puno krokodila, dok sezona kuca na vrata, a rizik da grad sezonu dočeka nespreman postaje sve veći.

Izvor (naslovna fotografija):

Ilustracija

Ostavite komentar

Komentari (0)