test

SA TROTOARA JEREVANSKE U FOTELJU UPRAVE ZA NEKRETNINE: Hoće li Đurišić riješiti u svoju korist višegodišnji spor sa Glavnim gradom?

Standard

28/05/2021

09:52

Novi direktor Uprave za nekretnine mladi funkcioner Demokratskog fronta Koča Đurišić, je sin javnosti poznatog Vanje Đurišića koji je nekoliko godina u sporu sa Glavnim gradom, te je u Jerevanskoj ulici, na Zabjelu zatvorio i ogradio saobraćajnicu, ulica je mjesecima bila raskopana, a parcela ograđena žicom i sa stotine automobilskih guma. Porodica Đurišić je upozoravala Glavni grad da će potpuno ukloniti asfalt i trotoar. Oni su tvrdili da je taj dio zemljišta porodično nasljeđe, dok je prema Direkciji za imovinu, ta parcela svojina Glavnog grada, s obzirom na to da je sudski proces riješen u korist podgoričke uprave.

Podgorička komunalna inspekcija uklanjala je nelegalno postavljenu ogradu u Jerevanskoj ulici, koju je, kako su saopštili, na imovini Glavnog grada ranije postavio Vanja Đurišić. On i njegova supruga Danijela Đurišić nekoliko puta su hapšeni.

Na društvenim mrežama i u medijima svakodnevno su objavljivane fotografije i video snimci porodice koja živi u kamp kućici i boravi na ulici.

U maju 2019. više od stotinu kvadrata Jerevanske ulice bilo je raskopano, dok trotoara gotovo više i da nije bilo, a na nekim djelovima saobraćajnice bila je zemlja i krateri. Saobraćajnica je više od 15 mjeseci bila zatvorena za saobraćaj, a ujedno je predstavljala i ruglo ovog dijela grada.

Vanja Đurišić poručivao je nadležnim službama da se radovi ”izvode na privatnoj imovini”, te da je jedino rješenje da Glavni grad plati za, kako je kazao, ”uzurpiranu imovinu”.

“On je na taj način onemogućavao nesmetano kretanje građana kroz ulicu koja je izgrađena 1979. godine, a osim što je postavio ogradu, Đurišić je nedavno uništio i dio trotoara i ulice, odnosno javnog dobra”, kazali su iz Komunalne inspekcije 2019. godine nakon što su uklonili nelegalno postavljenu ogradu u Jerevanskoj ulici na Zabjelu.

Đurišić se borio za ovaj posjed, za koji tvrde da je njihov, već godinama. Vanja Đurišić često protestuje na Zabjelu, ali i ispred zgrade Opštine. Blokirao je saobraćajnice, kidao kablove za fiksnu telefoniju, internet i Extra TV i zbog toga više puta hapšen, sastajao se sa liderima glavnog grada, pisao premijeru i predsjedniku zemlje…

Spor Glavnog grada i porodice Đurišić u vezi sa vlasništvom nad zemljištem u Jerevanskoj ulici traje više godina.

No, u martu ove godine Vlada Crne Gore je za vršioca dužnosti Uprave za katastar i državnu imovinu imenovala specijalistu pravnih nauka, i nekadašnjeg predsjednika Kluba mladih Nove srpske demokratije (NSD) Koču Đurišića.

Koča je u martu 2017. godine takođe hapšen zbog poruke koju je poslao sudiji da će ga pravda stići.

Foto: Facebook, Koča Đurišić

On je kako su pisali mediji, tada izveo performans, zajedno sa članovima mladih Demokratskog fronta ispred kuće jednog od sudija Apelacionog suda u Podgorici.

Đurišići su u maju 2019. godine, takođe, podnijeli krivične prijave protiv Sandre Vukčević iz Uprave za nekretnine i načelnika područne jedinice Uprave za nekretnine Marka Bulatovića.

Hoće li Koča Đurišić sa današnje pozicije direktora ove Uprave, riješiti višegodišnji problem u korist svoje porodice, ostaje da se vidi. Ukoliko se to ne desi, da li će porodica Đurišić podnijeti krivičnu prijavu protiv novog direktora Uprava za nekretnine?

A.T.

Ostavite komentar

Komentari (2)

Савле

29 May. at 10:12

Да је Гладни град имао чврсте доказе да су Ђуришићи у криву, почистио би их и војском у крајњем, али… Ка’ све, у Милово вријеме, узурпирано је све што се могло, а Право и Правда најчешће. Да је било “политичке воље”, могло се све ријешити мирно. Са’ ће се сви морати навићи на неку “нову Црну Гору”!

Kiki

28 May. at 13:39

Pratili smo dešavanja ove porodice nikad ovog momka ne vidjeh na trotoar. Znam samo da je toj porodici učinjena nepravda a da je ovaj momak kulturan i obrazovan.