test

ŠEHOVIĆ ZA STANDARD: Glas dat SD-u nikad neće završiti kod negatora Crne Gore

S Rastoder

28/08/2020

11:00

Potpredsjednik Socijaldemokrata Crne Gore Damir Šehović je u razgovoru za Standard rekao da očekuje duplo bolji rezultat na izborima nego što je bio onaj iz 2016. godine.

Obrazlažući ovakav optimizam, poslanički kandiat SD i aktuelni ministar prosvjete kaže da, uzmajući u obzir sve lokalne izbore u prethodne četiri godine, podrška SD -u je faktički duplirana. Precizira da su u Plavu na posljednjim lokalnim izborima zabilježili rast od 155% u odnosu na parlamentarne izbore, u Baru 141%, u Nikšiću 191%, Ulcinju 121%, Podgorici 75%, Danilovgradu 82%, Kolašinu 70% Rožajama 67%, dok su na Cetinju, te u Petnjici, Mojkovcu i Tuzima na posljednjim lokanim izborima imali rast podrške za oko 51% u prosjeku u odnosu na posljednje parlamentarne izbore. 

Dodao je da je SD jedna od dvije partije u Crnoj Gori koja ima odbornike u svakoj opštini. 

Šehović, takođe, optimizam gradi na istraživanjima koja, kako kaže pokazuju da je biračko tijelo SD-a najstabilnije i najsigurnije – čak 84 odsto.

Koliko su uticali događaji u vašem lokalnom odboru u Plavu na rejting partije? Kakav rezultat očekujete?

Plavljani na ovim izborima gotovo da ne biraju između partija, nego biraju da li žele da sačuvaju svoj integritet i autoritet, te da li žele da se njihovim životima nakon punih 30 godina i dalje upravlja iz kafana, picerija i posijela. Ili žele Plav kakav im je SD u poslednje dvije godine ponudio – bez svađa, podjela i razmirica, Plav koji razvija više i brže nego ikad do sad.

Plavu smo 2018. godine obećali novi početak, i novi početak se desio. Desetak miliona eura koje su za samo dvije godine ili investirane ili ugovorene, novi trg na Racini, Prnjavorska, Ribarska i Vojnoseljska ulica, putni pravac Plav – Vojno Selo – Gusinje, sanitarna deponija na Komarači, nova škola u Vojnom Selu, novi najsavremeniji sportski tereni kod OŠ „Hajro Šahmanović“, rekonstruisane škole u Ržanici i Velici, rekonstruisana sportska sala SMŠ „Bećo Bašić“, ali i novi vrtić vrijedan oko milion eura za čiju gradnju je novac već opredijeljen, su argumenti koji potvrđuju našu punu posvećenost razvoju ovog kraja koji je decenijama neopravdano bio zapostavljan. Zato sam apsolutno ubijeđen da nas u Plavu očekuje odličan rezultat, nakon kojeg ćemo još motivisanije da nastavimo tamo gdje smo stali, ojačani za značajan broj novih ljudi i novu energiju koju su nam donijeli.

Ostali gradovi gdje se održavaju lokalni izbori?

Gusinje će, nakon Plava, biti prva opština u kojoj ćemo pobijediti sve političke konkurente. Vrlo moguće već u nedjelju. Za Tivat očekujemo, upravo zbog dobrobiti grada, da ni jedna partija nema apsolutnu većinu, a da će SD biti sa još većim učešćem u upravljanju gradom. Očekujemo i veću podršku građana i značajnije učešće u vlasti u Kotoru u naredne četriri godine. Za Budvu i Andrijevicu smo sigurni da će predizborna koalicija čiji smo mi konstituenti osvojiti vlast u tim gradovima.

Sve u svemu, mi, kako sam već rekao, u velikom dijelu opština imamo izuzetan rast, tako da ove izbore dočejuemo spemno, zadovoljno i sigurno.

Događaji u Crnoj Gori koji su prethodili učinili su to da su ovi izbori skoro referendumskog značaja – za i protiv proevropskog puta Crne Gore. Da li se slažete sa tom tezom?

Meni je zapravo tragično što smo došli u situaciju da se bavimo temama koje bi trebalo da smo davno prevazišli. Pritom, ta društvena polarizacija, koja je sad posebno aktuelizovana, “zbija redove” pojedinih partija i biračko tijelo bolje grupiše. Da ne govorimo o tome da to grupisanje i stvaranje atmosfere konflikta, uzima dragocjeno vrijeme i pažnju građana, koji u toj vještačkoj atmosferi krize, ne mogu na najbolji način da procijene kapacitete partija da se bave ekonomijom i životnim pitanjima.

Upravo zato Socijaldemokrate su napravile svjestan izbor da nikad neće na taj način, retrogradnom i nacionalističkom retorikom, i priklanjanjem nekom od polova, pristati na razaranje društva zarad šake glasova. I cijenim da su građani i ranije, i tokom ove izborne kampanje, prepoznali kod nas taj integritet.

Mi za razliku od drugih ne mašemo identitetskim temama, iako smo upravo kad su te teme u pitanju dosljedniji od drugih. Baš zbog toga što nemamo potrebu time da umirujemo našu savjest, u prvi plan smo izbacili one koje život znače – kako ćemo školovati svoju djecu, u kakvim uslovima će boraviti, kako ćemo se liječiti, kako ćemo djecu zaštititi od kuča i šunda kojima su izložena, koje socijalne servise opredijeliti najugroženijima…Dosadašnjim radom i rezultatima koje smo postigli u svojim resorima smo kupili i integritet i kredibilitet za obećanja koja u tom smislu dajemo našim građanima, a oni nam sve većom podrškom koju dobijamo daju za pravo da sa takvom politikom nastavimo. Vjerujem da je dobar dio njih umoran od političkog cirkusa kojem nerijetko svjedočimo, zbog čega tragaju za civilizovanošću, priostojnošću, dosljednošću, ali i odgovornošću, što upravo Socijaldemokrate nude.

Više partija je na ovaj ili onaj način najavilo neku vrstu postizborne kalkulacije. Jasno je gdje su koalicije sa partijama DF, SNP, Demokrate. Između redova možemo pročitati šta će uraditi SDP ako bude tas na vagi, a posebnu težinu dala je URA koja je najavila saradnju sa prosrpskim blokom. Gdje ste tu vi i kako komentarišete ove najave?

Pošto nama, za razliku od većine drugih partija, izborni program nije mrtvo slovo na papiru već nešto od čega ni milimetar ne odstupamo, svaki građanin može pogledati njegove osnovne odrednice i sve će mu biti jasno.

Glas dat SD-u nikad neće završiti kod negatora Crne Gore! Dakle, spremni smo na koaliciju samo sa onima sa kojima dijelimo osnovna načela i državotvorne vrijednosti, ali koji pritom tim vrijednostima nijesu spremni da trguju po potrebi.

Jer, ako neka partija koalira sa partijama koje su dijametralno suprotnom stanovištu po ključnim pitanjima, a imali smo priliku nažalost toga da se nagledamo, onda ste neprincipijelni i nedosljedni. Onda ste u konačnom licemjerni. I građani koji su vas glasali ne znaju šta od vas mogu sjutra očekivati. To sa Socijaldemokratama nije slučaj, niti će ikada biti. Zato je dosljednost naša ključna karakteristika.

I toga u politici ne bi smjelo da bude. Upravo zato stalno insistiram na tome da je svaki građanin sa Socijaldemokratama načisto. Ta politika i jasni stavovi mogu nekome da ne odgovaraju, to je normalno i legitimno. Ali se mora znati da ti stavovi nijesu za trgovinu.

U predizbornim analizama vaši bivši partijski drugovi (SDP) se pominju kao neko ko bi mogao, uz određene uslove, da oformi procrnogorski blok, zajedno sa DPS, SD, manjinskim partijama. Može li potreba da se osigura proevropski kurs CG „zaliječiti stare rane“ i izvjesno političko neprijateljstvo između SD i SDP?

To što su neke partije programski slične ne mora da znači ništa, ako je nekima od njih taj program mrtvo slovo na papiru. Odnosno, to što se neko izjašnjava državotvornom partijom, da bi kasnije sklapao koalicije sa partijama koje slave Podgoričku skupštinu i nestanak i Crne Gore i svega crnogorskog u njoj, građani prepoznaju i kažnjavaju.

Zato su i dovedeni u situaciju da ih vlast neće, opozicija ih neće, a sami ne mogu. Vjerovatno ni do cenzusa.

Između naše dosljednosti i njihovog političkog licemjerstva, građanima i nije tako teško napraviti pravi izbor. I napravili su ga, ostavljajući ih ispod cenzusa kako u Podgorici, tako i u većini drugih opština. Zato i ne predstavljaju našu ozbiljnu političku konkurenciju. Više i nijesu u našem fokusu, niti imamo vremena da se njima bavimo. Njihovo vrijeme je prošlo, a naše tek dolazi.

Vaš izborni slogan je „Dosljedno“. U čemu ćete biti dosljedni?

Bili smo i ostali dosljedni u odbrani državnih interesa Crne Gore, kako naše članstvo 90-ih, kad je bilo najteže, tako i 2006, a tako i 2016. i evo sad. Dakle, ako uz ikoga ide odrednica „dosljedno“ to je uz nas, i to nam niko, ama baš niko na političkoj sceni ne može osporiti. 

Niti smo ikad, za razliku od većine drugih opozicionih partija, koalirali sa kime god stignemo zbog šake glasova, niti smo se igrali malo nacionalističke, pa sad malo multietničke države. Vazda se znalo ko smo i što smo: partija lijevog centra koja svim svojim bićem stoji iza građanke Crne Gore. One, koja je za nas ideal, a ne glasačka mašina. A biće života i nakon izbora, da se vidi kome je što Crna Gora.

Dosljedni smo i u mnogo čemu drugome: zalaganju za to da ključni državni resursi ostanu u vlasništvu države, jer se niko bolje od države i građana ne može starati o njima.  I u skladu sa time, zalažemo se i za formiranje Državne razvojne banke.

Dosljedni smo i u tome da se paralelno podstiče domaća ekonomija i proizvodnja, formiranjem otkupnih centara za domaće proizvode, te garantovanom minimalnom cijenom otkupa. I, dodatno, za smanjenje poreza i doprinosa, uključujući dugoročno smanjenje stope PDV-a na 7% na usluge u ugostiteljstvu.

Dosljedni smo u sasvim jasnim stavovima po pitanju socijalne politike: povećanje minimalne plate i penzije; državni stanovi za mlade; povećanje odnosno prošrenje dječijeg dodatka i mnogo veća pomoć roditeljima djece sa smetnjama u razvoju kroz tzv. program “predah roditeljstvu”, ali i otvaranje Detoks centra i Centra za pomoć maloljetnim korisnicima psihoaktivnih supstanci.

Dosljedni smo i u zalaganju za mlade i za to da su u fokusu oni koji imaju, a ne koji znaju. I to smo pokazali uvođenjem besplatnih osnovnih i magistarskih studija. I uvođenjem Fonda za kvalitet i talente, iz koga je do sad dodijeljeno million eura nagrada.

Mi smo, zapravo, dosljedni u svemu što smo govorili, jer smo najveći dio onog što smo obećali – i ispunili. Zato će brojni građani 30. zaokružiti broj 1: jer MI volimo Crnu Goru, i to djelima, a ne riječima.

Ostavite komentar

Komentari (0)