STANDARD SAZNAJE: Na izborima u Plavu BS samostalno, DPS, SD i SDP u koaliciji

DPS, SD i SDP će na lokalnim izborima u Plavu, koji se održavaju se 24. oktobra, nastupiti zajedno u koaliciji, saznaje Standard.

U lokalnom parlamentu ove partije trenutno imaju 19 odbornika i očekuje se da i na oktobarskim izborima zadrže većinu.

DPS je na proteklim izborima osvojio 19,7 odsto podrške što je pretočeno u mandate šest odbornika. SD je bila pojedinalno najjača partija osvojivši 28,2 odsto ili 10 mandata, dok je SDP imao podršku od 10 odsto birača ili tri mandata.

Bošnjačka stranka će, prema informacijama Standarda, nastupiti samostalno. Ova partija je na proteklim izborima osvojila 20,3 odsto podrške birača ili šest mandata.

Prema najavama Demokrate će nastupiti samostalno, a u lokalnom parlamentu sada imaju jednog odbornika. Nije poznato kako će na izbore izaći DF i SNP koji su na proteklim izborima imali zajednički nastup i osvojili 8,5 odsto glasova i sa dva odbornika predstavljaju ovu koaliciju.

Albanska alternativa će i ovoga puta, najvjerovatnije na izbore nastupiti u istom forrmatu. U parlamentu sada imaju jednog odbornika.

Nema najave da bi se na izbore mogla pojaviti i lista Biram Plav koja u parlamentu, takođe, ima jednog odbornika.

Iako je nezahvalno upoređivati lokalne i parlamentarne izbore, interesantno je pomenuti da je Bošnjačka stranka u Plavu na lokalnim izborima 2018. osvojila 1063 glasa, a na parlamentarnim 2020. godine 1024, da je SD na lokalnim izborima imao 1538 glasova a na parlamentarnim skoro 400 manje, odnosno 1140. I SDP je imao manju podršku na parlamntarnim izborima i to skoro 200 glasova. DPS je u odnosu na lokalne izbore 2018. godine, kada je osvojio 984 glasa, uvećao podršku za skoro 600, osvojivši 1565 glasova.

Plavski parlament ima 31 odbornika.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

UN: Gušenje građanskih i političkih prava u okupiranim djelovima...

Od svog posljednjeg izvještaja u julu, posmatrači UN prijavili su dramatičnu eskalaciju rata u Ukrajini. Novi izvještaj...

Otvorena klinika Džihana Abazovića i partnerke Ane Brnabić

Ceremoniji otvaranja prisustvovao je veliki broj zvanica. Ova opšta bolnica se prostire na više od 3500 kvm.

Zelenski: Oslobodili smo desetine gradova na jugu i istoku...

"Ukrajinska vojska napreduje na prilično brz i moćan način na jugu zemlje u kontekstu trenutne odbrambene operacije",...

Dvojica državljana Crne Gore optuženi zbog šverca 5,4 tona...

U saopštenju objavljenom na sajtu tužilaštva pomenute države, napominju da su zatražili i zadržavanje mjera pritvora koje...

Berbok odgovara Poljskoj: Pitanje reparacija zbog Drugog svjetskog rata...

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim poljskim kolegom Zbignjevom Rauom, Berbok je, međutim, rekla da...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare