test

STANDARD SAZNAJE: Sve veće nezadovoljstvo u SPP-u, Abazović iskoristio podršku, pa ih gurnuo na margine političkog odlučivanja

Standard

14/06/2022

12:04

Mjesto direktora Uprave za dijasporu očigledno će biti kap koja će preliti čašu u odnosima Stranke pravde i pomirenja i GP URA. Za to mjesto, gdje je bivši premijer Zdravko Krivokapić postavio kontroverznog Šefketa Krcića, odbivši da produži mandat Seidu Hadžiću, konkurišu kadrovi SPP-a, pokreta URA, ali i SDP-a, s obzirom na to da je Uprava pod jurisdikcijom Ministarstva vanjskih poslova, gdje sada stoluje počasni predsjednik SDP-a Ranko Krivokapić.

Iako je na objavljenom konkursu prvi na listi bio bivši vd direktor Uprave Seid Hadžić, aspiracije za prvog čovjeka resora koji ima najviše kontakata sa dijasporom pokazala je Bošnjačka stranka. Prema informacijama Standarda, URA je voljna da mjesto prepusti BS-u, čime na neki način gazi nepisani sporazum sa SPP-om zaboravljajući da im je ta stranka u bitnim momentima prije izbora 2020. ali i prilikom formiranja bivše vlade bila pontonski most ka bošnjačkom glasačkom tijelu.

Zato se s pravom pita sagovornik Standarda iz SPP-a mogu li Bošnjaci vjerovati pokretu URA.

Portal Standard takođe saznaje da nezadovoljstvo u SPP kulminira nakon brojnih ignorisanja problema sa kojima se Bošnjaci susreću, a koji su direktno u nadležnosti Abazovića i URA, kao i nakon spekulacija oko političke trgovine URA sa Bošnjačkom strankom i SDP oko Uprave za dijasporu.

Kako nezvanično saznajemo, sve više gradskih odbora te stranke traži otvoreno distanciranje od URA i samog premijera Abazovića. Razlozi su brojni, a kao ključni spominju se nepoštovanje koalicionog statusa, ignorisanje zahtjeva za snažniju i suštinsku brigu aktuelne Vlade prema sjeveru države i sredinama gdje Bošnjaci čine značajnu populaciju. SPP je odlučan da ne dozvoli političku trgovinu sa problemima građana sa sjevera, ali ni dijaspore, kao i njihovog uvažavanja unutar koalicije Crno na bijelo.

Sve glasnije negodovanje istaknutih pojedinaca, ali i koalicionog partnera URA odnosom prije svega samog premijera Abazovića spram njihovih zahtjeva otvaraju brojna pitanja koja se mogu sublimirati kroz jedno suštinsko, ono što pita i naš sagovornik – mogu li Bošnjaci vjerovati Abazoviću?

“Politička trgovina, ignorisanje problema, borba za uticaj u dijaspori, simulacija građanske politike, neuvažavanje, umišljenost ili jednostavno nesposobnost samo su neke od definicija odnosa Dritana Abazovića i građanskog pokreta URA prema Bošnjacima i sjeveru države. 

Sastanak premijera Vlade Dritana Abazovića sa predsjednicima opština na sjeveru i poruke koje su se čule nakon toga sastanka dodatno su podgrijale brojne stavove o sve većem nezadovoljstvu Bošnjaka sa sjevera ali i dijaspore radom i odnosom premijera Abazovića spram Bošnjaka i sredina u kojima dominantno žive, prije svega na sjeveru države”, kaže naš sagovornik.

On podsjeća da je najbolji pokazatelj namjera Abazovića i njegove partije prema Bošnjacima odnos pokreta URA prema Stranci pravde i pomirenja u Crnoj Gori.

“SPP koja je članica koalicije Crno na bijelo, a samim tim i predstavnik Bošnjaka u pobjedničkoj koaliciji tokom vladavine Zdravka Krivokapića gurnuti su voljom same URA na margine političkog odlučivanja, a stav Abazovića sa predizbornoj skupa u Rožajama da je upravo SPP sačuvala dostojanstvo bošnjačkog naroda, da imaju identične stavove o budućnosti Crne Gore kao i njihov doprinos u amortizaciji postizbornog pritiska na njega samog nisu bili dovoljni argumenti da ih politički uvaži i prihvati za zaslužnog partnera. Umjesto toga očita je tendencija da ih istisne iz zone političkog uticaja gradeći vlastite pozicije i moć stranke što potvrđuje špekulacije da su odnosi unutar koalicije CnB ozbiljno narušeni samovoljom Abazovića i URA”, kaže sagovornik Standarda.

Nije tajna da URA veoma loše kotira u sredinama sa srpskim narodom pa je stoga veća dilema kako Abazović misli da politiku koju zagovara naziva građanskom, ako mu i Bošnjaci u potpunosti okrenu leđa?  A mnogo je razloga za to.

Ostavite komentar

Komentari (1)

Tamo tamo druze moj

15 Jun. at 03:24

Ne vrta se od tud