test

Strujić Harbić izazvala reakcije u regionu: “Odličan odgovor Dritanu i partnerima”

A. Tahirović

05/12/2020

15:17

Bosanskohercegovački političar i politički analitičar Reuf Bajrović, kopredsjedavajući Američko-evropske alijanse sa sjedištem u Vašingtonu, na svom Tviter profilu podijelio je govor poslanice Bošnjačke stranke Kenane Strujić Harbić, u kome odgovara novoj parlamentarnoj većini.

“Odličan odgovor Dritanu i partnerima”, napisao je Bajrović, kopredsjedavajući Američko-evropske alijanse sa sjedištem u Vašingtonu.

Nakon što je u crnogorkom parlamentu u toku sjednice na kojoj se raspravljalo o ekspozeu mandatara Krivokapića, te birala 42. Vlada Crne Gore, jedan od poslanika Demokratskog fronta Jovan Vučurović izazvao polemiku negirajući genocid u Srebrenici i iznoseći samo njemu znane podatke o navodnim zločinima koje su počinili Rožajci nad pravoslavcima, u polemiku se uključila poslanica Bošnjačke stranke Kenana Strujić Harbić, čiji govor je izazvao pažnju širom regiona.

On je istakla da riječ Srebrenica kod muslimana i Bošnjaka ne samo u Crnoj Gori, već u BiH, Hrvatskoj, Makedoniji i Srbiji, gdje egzistiraju Bošnjaci u posljednjih hiljadu godina – je najvažnija riječ.

“Preko osam hiljada ubijenih muškaraca, žena od nula do 90 godina je ubijeno u jednom danu. To nije zločin, to je genocid i htjeli su da potru naš narod gumicom, ali nisu uspjeli, mi smo tu. Bošnjačka stranka će se uvijek boriti za svakog Bošnjaka i muslimana u Crnoj Gori”, kazala je ona.

Dodala je da je ovo jedna od izjava u nizu koje slušamo u kontinuitetu “od dotičnog gospodina kome neću prezime da pominjem”.

“To da smo lažna stranka, kako je rekao, ne govori 16 i po hiljada na posljednim izborima koje smo ostvarili”, kazala je ona.

“Gospodine mandataru još jednom da Vam kažem, ovo je treći dan kako slušamo razne kvalifikacije na račun manjina, ponosno kažem jer sam Bošnjakinja – Bošnjaci u Crnoj Gori imaju i te kako obraza i uvijek će plivati uzvodno, nikad nizvodno , jer nizvodno se svašta kotrlja”, zaključila je Strujić Harbić.

Na ovaj govor komentar je imao i dr Šefik Kurdić bosanskohercegovački univerzitetski profesor, koji je za poslanicu Strujić Harbić kazao da brani interese Bošnjaka poput prave struje, te da sve dok je takvih poput nje, u Crnoj Gori nema bojazni za Bošnjački narod.

Njeno izlaganje u Skupštini Crne Gore objavili su i regionalni mediji.

Ostavite komentar

Komentari (0)