test

TABU TEME ZA MVP I MINISTRA: Ćute o Rezoluciji o Srebrenici, prijemu Kosova u SE – Ivanović obmanuo poslanike o protestnoj noti SARAJEVA

Standard

16/04/2024

10:20

Ministarstvo vanjskih poslova na čelu sa ministraom Filipom Ivanovićem ne odgovara na pitanja portala Standard o Rezoluciji u Srebrenici i glasanju Crne Gore o prijemu Kosova u Savjetu Evrope. Jučerašnje zasjedanje Skupštine pokazalo je da ministar mnogo ne haje ni za odgovore poslanicima u Skupštini, koje je u jednom trenutku juče i obmanuo saopštivši da nije tačno da je zvanično Sarajevo poslalo protestnu notu Crnoj Gori zbog posjete Dodika.

Crna Gora i dalje nije saopštila zvanični stav kako će glasati po pitanju prijema Kosova u Savjet Evrope. Jasnog odgovora na to pitanje nema, jer se MVP i Vlada kriju iz EU integracija i govore da će glasati u skladu sa vanjskopolitičkim kursom Crne Gore.

Iako je taj kurs od ranije zacrtan i podrazumjeva da se Crna Gora pozitivno izjasni o prijemu Kosova u Savjet Evrope, ovakav pristup izbjegavanja jasnog odgovora da li će ili neće glasati ostavlja prostor za špekulacije. Imajući u vidu kako se izjasnila poslanica Skupštine Crne Gore Maje Vukićević kao predstavnica Crne Gore u Komitetu za politička pitanja i demokratiju Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, koja je glasala protiv prijema, jasno je da prostora za politčke igra ima i previše.

Portal Standard nije dbio nikakav odgovor na pitanje o prijemu Kosova u Savjet Evrope kao što od MVP nijesmo dobili odgovor ni o pitanju Rezolucije o genocidu Srebrenici koja će se naći pred Generalnom Skupštinom UN.

Da MVP ne želi da saopšti svoj stav pokazali su jučerašnji odgovori ministra Filipa Ivanovića na poslanička pitanja, konkretno ona koja mu je postavio poslanik DPS-a Andija Nikolić.

Poslanik Demokrtaske partije socijalista Andrija Nikolić pitao je danas ministra vanjskih poslova Filipa Ivanovića u Skupštini da li će glasati da Kosovo postane članica Savjeta Evrope. Ivanović je kazao da će kada pitanje članstva Kosova dođe na dnevni red Komiteta ministara, Crna Gora slijediti svoje vanjskopolitičke principe, uz razmatranje ishoda glasanja Parlamentarne skupštine, zauzeti svoj stav.

“Da li ćete kao ministar vanjskih poslova Crne Gore, u Komitetu ministara Savjeta Evrope glasati da Kosovo postane članica te organizacije, te da li glasanje poslanice iz redova parlamentarne većine na PS Savjeta Evrope protiv prijema Kosova u tu organizaciju, smatrate očiglednim kršenjem potpisanog koalicionog sporazuma o formiranju vlasti kojim ste se svi obavezali “da poštujete evroatlantski kurs države i razvijate prijateljsku saradnju sa svim državama koje je Crna Gora priznala””, pitao je Nikolić Ivanovića.

Pitao je i da imajući u vidu i teške uvrede koje je predsjednik Srbije izrekao na račun Crne Gore i ministarke evropskih poslova Maide Gorčević, zašto nije pozvao ambasadora Srbije u Crnoj Gori u Ministarstvo vanjskih poslova da mu uruči protestnu notu, ako zna da druge države, koje drže do sebe, za mnogo bezazlenije stvari pozivaju ambasadore konsultacije i protestuju?

No, na sva ova pitanja Ivanović je pročitao jedan opšti odgovor pun fraza koje bi sadržale konkretan i jasan odgovor na sva postavljena pitanja.

Kad je javnost pomislila da ćemo u Skupštini konačno saznati kako će Crna Gora glasati Ivanović je ni manje ni više Nikolića uputio da o glasanju Crne Gore za prijem Kosova u SE i ranijem glasanju Maje Vukićević uputio da razgovara sa kolegama poslanicima.

“U odnosu na izjasnjavanje poslanice Skupštine Crne Gore Maje Vukićević kao predstavnice Crne Gore u Komitetu za politička pitanja i demokratiju Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, dozvolite mi da se na početku pozovem na Ustav Crne Gore kao najviši pravni akt, koji u članu 85 st. 1 propisuje da se poslanik opredjeljuje i glasa po sopstvenom uvjerenju. Samim tim treba imati u vidu činjenicu da izvršna vlast nema pravo da instruiše ili nameće poslaniku obavezu da glasa u skladu sa stavovima predstavnika Vlade, bez obzira na to da li je takav stav u saglasju sa političkim stremljenjima i proklamovanim ciljevima javnih politika Vlade, u ovom slučaju vanjske. Te prema tome, molio bih da o ovakvim i sličnim pitanjima koja su u isključivoj nadležnosti poslanika, direktno komunicirate sa Vašim kolegama poslanicima. To je, uostalom, standard uspostavljen u svim državama koje svoje uređenje temelje na principima demokratije i podjele vlasti”, rekao je Ivanović.

Prema njegovim riječima kada je u pitanju poštovanje koalicionog sporazuma, želi da istaknem čvrsto opredjeljenje Crne Gore da se drži evropskog kursa, ostaje kredibilna članica NATO-a, posvećena dobrosusjedskim odnosima i jačanju svoje uloge na multilateralnom planu.

No, nakon ovog nevjerovatnog elaborata ministar Ivanović je saopštio zabrinjavujuću stvar da to je da će kada pitanje članstva Kosova dođe na dnevni red Komiteta ministara, Crna Gora će, slijedeći svoje vanjskopolitičke principe, uz razmatranje ishoda glasanja Parlamentarne skupštine, zauzeti svoj stav, što zvuči nevjerovatno jer ukoliko će glasanje biti usklađeno sa EU vanjsko političkim kursom onda valjda nema više o čemu da se razmišlja i stav od ranije mora biti formiran i jasno saopšten.

Cirkus oko poslaničkih pitanja i odgovora ministra Ivanovića kulmirao je kada je saopštio da nije tačno da je zvanično Sarajevo poslalo protetstnu notu Crnoj Gori zbog posjete Dodika

Ivanović je kazao da nije tačno da je zvanično Sarajevo poslalo protestnu notu Crnoj Gori, nakon sastanka predsjednika bosansko-hercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) Milorada Dodika sa predsjednikom Skupštine Crne Gore Andrijom Mandićem.

“Nikakvo zvanično saopštenje ni Vlade, ni ministarstva BiH o tom pitanju nije bilo, a nije bilo ni sa naše strane. To pitanje postavite Sarajevu, pa neka Vam oni odgovore. Nije na državi prijema eventualne protetsne note da Vam kaže je li ili nije ona upućena. O tome imate samo medijske navode, a ne zvaničnu potvrdu. Poslanik Nikolić je o protestnoj noti BiH mogao da sazna samo iz medija, jer nije postojalo nijedno zvanično obraćanje ni saopštenje iz MVP BiH”, rekao je Ivanović poslaniku Nikoliću.

No, vrlo brzo se ispostavilo da je Ivanović obmanuo i poslanike i javnost jer je protestna nota ipak stigla u MVP što su objavili i regionalni i crnogorski mediji.

Kako bi kompletirao svoj nastup u izbjegavanju konkretnih odgovora Ivanović nije konkretno odgovorio ni na pitanje o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici.

“Mi smo dobili jedno pismo koje je upućeno svim državama članicama UN od predsjedavajuće BiH da nas obavijesti da to nije zvanični predlog te države. Nemojte da brinete za međunarodni ugled Crne Gore, biće zaštićen mnogo više u odnosu na prethodni period kada su nas brukali na raznim adresama”, poručio je Ivanović.

Vrijeme curi i MVP na čelu sa ministrom Ivanovićem neće moći više da krije zvanične državne stavove jer već danas kreće sjednica Savjeta Evrope i odluke će morati da donesu sviđalo se to njima ili ne.

Izvor (naslovna fotografija):

Filip Ivanović; Vlada CG

Ostavite komentar

Komentari (0)