TUŽILAŠTVO PO PRIJAVI STANDARDA: Tražimo od policije da ispita sva 954 imena sa spiska, pa i Andrijanu Đordan

Osnovno državno tužilaštvo u Nikšiću, postupajući po prijavi portala Standard, tražilo je od Uprave policije – CB Nikšić prikupljanje potrebnih obavještenja i provjeru načina i zakonitosti upisa u birački spisak u Nikšiću, svih navedenih lica na spisku od 954 imena, za koja se sumnja da su duplo upisani birači, koji je Standard proslijedio nadležnim institucijama na provjeru, pa i Andrijane Đordan, savjetnice predsjednika Vlade, kazao je Standardu državni tužilac - portparol Stevo Šekarić.

”Ukoliko se utvrdi da su neka od navedenih lica nezakonito upisana u biračke spiskove u Nikšiću i ukoliko se utvrdi da bi se u radnjama nekih od navedenih lica ili pak nekih drugih službenih lica, koja vode biračke spiskove u Nikšiću, moglo raditi o elementima krivičnog djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti, biće pokrenut krivični postupak protiv istih”, saopštio je tužilac Šekarić Standardu.

On je još napomenuo da Osnovno državno tužilaštvo u Nikšiću ne kontroliše vođenje i upis birača u birački spisak u Nikšiću, niti pak upis birača u birački spisak u Srbiji.

Stoga, portal Standard je još jednom uputio pitanja Upravi policije koja već nedjelju dana nije odgovorila na mejl sa priloženim spiskovima. Standard je tražio od UP da pruže informaciju da li je Uprava policije, na zahtjev ODT Nikšić zatražila od NCB Interpol Podgorica da stupi u kontakt sa NCB Interpol Beograd kako bi se izvršila provjera ovih spiskova.

MUP ZA STANDARD: AKO SE UTVRDI DA NEKI GRAĐANIN GLASA U DRUGOJ DRŽAVI, IZBRISAĆE SE IZ BIRAČKOG SPISKA CRNE GORE

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Zoran Miljanić, kazao je Standardu da nemaju mogućnost zvaničnog uvida u birački spisak druge države, te da ne mogu provjeriti tačnost navoda da se ova lica nalaze u biračkom spisku u Srbiji.

Miljanić takođe napominje da, ukoliko je neki građanin upisan u birački spisak druge države, a glasa u Crnoj Gori, time krši zakon.

“U slučaju da se, na zakonom propisan način, utvrdi na osnovu činjenica i dokaza, da neki građanin glasa u drugoj državi, preduzeće se mjere, shodno zakonu, odnosno, izbrisaće se iz biračkog spiska”, kazao je on u odgovoru za Standard.

Dodao je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova, u skladu sa svojim ovlašćenjima, sprovelo sve mjere provjere, u cilju ažuriranja biračkog spiska.

“Podsjećamo da je birački spisak zaključen, a da je broj birača u biračkom spisku za lokalne izbore u opštini Nikšić na dan 03.03.2021. godine 58.833”, zaključio je on.

Podsjetimo, Standard je prije više od nedjelju dana dostavio informaciju sa spiskom od 954 osobe i njihovim ličnim podacima – Ministarstvu unutrašnjih poslova, Upravi policije, Specijalnom državnom tužilaštvu, Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću i Opštinskoj izbornoj komisiji u Nikšiću. Takođe, novinar Standarda je i telefonskim putem kontaktirao nadležne iz navedenih institucija.

Standardu je portparolka i tužiteljka Specijalnog državnog tužilaštva Sanja Jovićević saopštila da je to tužilaštvo nenadležno i da su krivična djela protiv izbornog prava u konkretnom slučaju u nadležnosti Osnovnog državnog tužilaštva u Nikšiću. Iz Opštinske izborne komisije Nikšić su takođe telefonskim putem saopštili da ta komisija nema nadležnosti provjere biračkih spiskova, već da su oni u posjedu MUP-a.

Na spisku od 954 imena koji je Standard proslijedio nadležnim institucijama na provjeru, a za koji se sumnja da se radi o duplo upisanim biračima, nalazi se i savjetnica predsjednika Vlade, rukovoditeljka Službe za odnose s javnošću Andrijana Đordan. Portal Standard uputio je zvanična pitanja Đordan, ali ona na njih nije odgovorila.

Andrijanu Đordan pitali smo da li je tačna informacija da je upisana i u biračkom spisku u Srbiji, odnosno da ima i državljanstvo te zemlje; Ukoliko jeste, na koji način ostvaruje biračko pravo u Nikšiću i predstavlja jednu od lista za lokalne izbore.

Podsjećamo, lokalni izbori u Nikšiću zakazani su za 14. mart.

Preuzmite našu aplikaciju

spot_img
spot_img

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

1 komentar

guest

1 Comment
Najpopularniji
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare
Miro
Miro
08/03/2021•18:03 18:03

Na duple glasove dobili su i lanjske izbore.
Provjera na ovom broju ne smije stati