test

Tužioci postali stručnjaci za proglašavanje nenadležnim: Bez reakcije VDT-a i ODT-a na crtanje meta i šovinistiške poruke sa portala IN4S

Standard

10/08/2023

07:13

Više državno tužilaštvo nije formiralo predmet povodom teksta objavljenog na portalu IN4S pod nazivom „Sikter bre, Tuđmanovo i Pavelićevo klepetalo!“ u kojem se napada lider Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović jer je 5. avgusta čestitao državni praznik Hrvatske.



To je saopšteno je Pobjedi iz VDT-a, dok su iz Osnovnog državnog tužilaštva našem listu nezvanično kazali da za sada neće pokretati istragu povodom uratka nepoznatog autora jer, kako su objasnili, ,,nijesu ostvarena obilježja nekog od djela iz njihove nadležnosti“.

U međuvremenu, medij koji nije registrovan u Crnoj Gori, a čiji je suvlasnik rektor Univerziteta Crne Gore Vladimir Božović, nastavlja da targetira sve koji su stali u odbranu Vuksanovića i manjinskih naroda i osudili crtanje mete poslaniku u Skupštini Crne Gore čije stavove prosrpski IN4S poistovjećuje sa politikom ustaškog poglavnika Ante Pavelića i bivšeg predsjednika Hrvatske Franja Tuđmana, a njega naziva ,,dokazanim srbomrscem“.

U novom članku, sada potpisanom sa „Redakcija od mafije NEZAVISNOG portala IN4S i medij koji stoji na prvoj liniji odbrane slobodarskog naroda Crne Gore“, na tapeti su portparol Demokratske partije socijalista (DPS) Miloš Nikolić, lider Socijaldemokrata Crne Gore (SD) Damir Šehović, čelnik Albanske alternative i predsjednik Opštine Tuzi Nik Đeljošaj i nekadašnji ministar vanjskih poslova i diplomata Miodrag Vlahović.

Narativ biva još otrovniji, pa se oni karakterišu kao „jato ljubitelja etničkog čišćenja Srba iz Hrvatske, Anta Gotovine, Ramuša Haradinaja i ostalih srpskih krvopija iz redova povampirenih ustaških i UČK terorističkih hordi tokom ratova 1990-ih“, uz podsjetnik da daju podršku „liderčiću HGI i Tuđmanovom i Pavelićevom klepetalu Adrijanu Vuksanoviću“.

UOBIČAJENI IZLIVI MRŽNJE
Na opasne kvalifikacije u seriji tekstova na ovom portalu izostala je reakcija šire javnosti i nadležnih, ali portparol DPS-a Miloš Nikolić očekuje da se državni organi pozabave ovim slučajem.

On je za Pobjedu rekao da ga, nažalost, ne iznenađuju izlivi mržnje „šovinističkog i fašističkog portala IN4S“.

– Navikli smo na takvo ponašanje ovog opskurnog kvazi-medija u prethodnim godinama. Lično, smatram satisfakcijom što se nalazim na meti adrese koja je zadužena za targetiranje svega što su vrijednosti savremene Crne Gore i svih onih koji se protive velikodržavnim projektima srpskog nacionalizma – naglasio je Nikolić.

Brine, ističe on, činjenica da je vlasnik IN4S aktuelni rektor Univerziteta Crne Gore što najbolje upućuje na degradaciju koju je Crna Gora doživjela od 30. avgusta 2020. do danas. Nada se i da će se Tužilaštvo konačno probuditi i reagovati.

  • Očito je da su u prethodnim mjesecima nadležni tužioci postali stručnjaci za proglašavanje nenadležnim. Zbog toga, Crnoj Gori je potrebna odgovorna vlada kako bi se izborili sa narastujućim nacionalizmom i nastavili putem pune evropske integracije na kojem smo zaustavljeni nakon promjene vlasti 30. avgusta – poručio je Nikolić za naš list.

Sa druge strane, lider Albanskog foruma Nik Đeljošaj, koga IN4S naziva „vatrenim navijačem kosovske terorističke bande“ i „svojevremeno komunalnim problemom broj 1 u Tuzima“ i liderom „smjehotresne dojč revolucije“, uputio je zahtjev izvršnim direktorima CEDIS-a i EPCG-a, Vladimiru Čađenoviću i Nikoli Rovčaninu, da prekinu sva sponzorstva na ovom portalu.

Đeljošaj je zaradio salve uvreda zbog reakcije na tekst o dešavanjima u Ulcinju, gdje je grupa turista vrijeđala Srbe, a koji je portal IN4S naslovio frazom „Šip***ska svinjarija“.

Tom prilikom Đeljošaj je poručio da je neprihvatljivo vrijeđati narode druge pripadnosti, te da je „uličarluk i politika šovinizma, pogotovo prema drugima odraz stanja koju šire pojedini nevaspitani političari“.

HUMANI, EVROPSKI APEL
U jučerašnjem obraćanju menadžmentu CEDIS-a i EPCG-a, Đeljošaj objašnjava da su povod za njegov zahtjev o ukidanju sponzorstva bezbrojne šovinističke i ratnohuškačke poruke i objave koje promoviše IN4S, nastojeći da, kako je rekao, podstakne podjele među ljudima ciljajući na sve one koji pripadaju drugoj naciji ili vjeri.

Očekuje, kako je rekao, pozitivan odgovor na humani, evropski i demokratski apel kojim bi se dao jasan signal da govoru mržnje, šovinizmu i mržnji prema manjinskim narodima nije mjesto u Crnoj Gori.

  • Slučaj od prije dva dana kada je jedan autohton narod u Crnoj Gori vrijeđan na najvulgarniji mogući način, samo je jedan od brojnih slučajeva zloupotrebe medija i društvene arene koje koristi ovaj portal. Niko nema pravo da vrijeđa nikoga, niko nema pravo da upire prstom u bilo koga zbog njegove nacije, jezika, rase ili bilo koje druge pripadnosti. Nećemo dozvoliti da se jezik koji je 90-ih godina podsticao mržnju i rat ponovo koristi i promoviše putem medija, u ovom slučaju preko portala IN4S. Samo zaustavljanjem ovakvih akcija, Crna Gora može da se uskladi sa sistemom EU, a same vrijednosti velike evropske porodice zasnovane su na multietničnosti, ravnopravnosti svih ljudi, protiv govora mržnje itd. Prije nekoliko godina, u veoma sličnom slučaju, takođe je pravno dokazano da pojam „šiptar“ predstavlja uvredu i uvredljiv govor za Albance, a ova presuda je potvrđena i od strane Višeg suda – naglašava Đeljošaj u obraćanju tim kompanijama.

Posljednji dopis Albanskog foruma je, kako je rekao Đeljošaj, ujedno priprema da se obrate i ostalim državnim institucijama, do, kako je rekao, konačnog gašenja ovog kvaziportala.

– Obećavamo da će ovaj portal završiti u paramparčad kao što je završio i rječnik CANU – poručio je Đeljošaj.

AEM: Nijesmo nadležni za internet portale
Agencija za elektronske medije (AEM) juče se, nakon više poziva na reakciju zbog spornih tekstova objavljenih na IN4S-u, oglasila saopštenjem u kojem se navodi da taj nezavisni regulatorni organ nije nadležan za rad portala.

– AEM u okviru svoje nadležnosti vrši nadzor nad radom elektronskih medija u Crnoj Gori (radija i televizije). Nijesmo nadležni za rad elektronskih publikacija (portala) – poručili su u Agenciji.

Rektor urednik stranice IN4S na Fejsbuku
Portparol DPS-a Miloš Nikolić saopštio je da je rektor Univerziteta Crne Gore Vladimir Božović zvanični administrator stranice IN4S na Fejsbuku. To, kaže Nikolić, najbolje pokazuje kuda se Crna Gora kreće nakon „oslobođenja“ od 30. avgusta 2020.

– Samo u oslobođenoj Crnoj Gori rektor državnog univerziteta može da bude osoba koja neskriveno stoji iza sadržaja koji na najvulgarniji način vrijeđa neistomišljenike i otvoreno raspiruje vjersku mržnju i etničku netrpeljivost, slavi genocid u Srebrenici i veliča rusku agresiju u Ukrajini u kojoj imaju i svog dopisnika Igora Damjanovića. Rektor Božović, zagovornik „srpskog sveta“ i inspirator zla koje putem svog portala sije u Crnoj Gori, a inače intimus vlasnika Vijesti Željka besmislenog Ivanovića, sprda se građanima i državi Crnoj Gori dok obavljajući jednu od najvažnijih funkcija u državi, direktno podriva njene temelje rušeći građanski karakter zemlje i multikonfesionalni sklad – naglasio je Nikolić.

Ipak, kako kaže ironično, Božović može mirno da spava dok god Crna Gora bude imala institucije koje spavaju, a tužilaštvo, sudstvo i AEM budu na godišnjim odmorima koji traju već skoro tri godine.

– Ipak, vrijeme promjena u Crnoj Gori će doći i kada DPS bude ponovo sastavni dio parlamentarne većine rad portala IN4S će biti zabranjen, a svi oni koji učestvuju u razaranju države na ovaj način procesuirani za odgovornost koju snose – poručio je Nikolić.

Vuksanović: IN4S šalje poruku da manjine nijesu poželjne
Lider HGI Adrijan Vuksanović komentarisao je za TV E tekst objavljen na portalu IN4S u kojem ga targetiraju kao „Tuđmanovo i Pavelićevo političko klepetalo“.

– To je pogonsko gorivo retrogradne ideologije koja ima samo taj i takav izraz koji se svodi na uvrede i prijetnje – kaže Vuksanović.

Posebno se, dodaje, posljednjih dana šalje jasna poruka da manjine nijesu poželjne.

– Nije prvi put, prije dvije godine sam primio prijetnje da me treba peći na ražnju, ali to nije naišlo na adekvatnu reakciju institucija. Ne znam je li u pitanju strah ili što već – kazao je Vuksanović.

Izvor: Pobjeda

Ostavite komentar

Komentari (0)