test

U Savjetu za borbu protiv korupcije bez direktora Uprave policije

Standard

23/02/2024

06:53

Vlada Crne Gore je, na jučerašnjoj sjednici, donijela Odluku od obrazovanju Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije, koji bi, kako su kazali, činili predsjednik, zamjenik predsjednika i 21 član. Zanimljivo je da u tom Savjetu nije predviđeno mjesto za direktora Uprave policije, pa je poziv za trenutno prvog čovjeka te ustanove Zorana Brđanina, izostao.



Predviđeno je i da funkcija predsjednika Savjeta pripadne potpredsjedniku Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju, na čijem je čelu trenutno Momo Koprivica, dok će njegov zamjenik biti aktuelni ministar pravde, Andrej Milović.

Ostala mjesta u Savjetu predviđena su za potpredsjednika Vlade za obrazovanje, zdravstvo i socijalu, ministre više resora – unutrašnjih poslova, finansija, prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, javne uprave, te ministra turizma ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera.

Savjet će još činiti i ministar energetike i rudarstva, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, direktor Agencije za sprečavanje korupcije, direktor ANB-a, Poreske uprave i Uprave carina. U Savjetu će se naći i glavni specijalni tužilac kao i vrhovni državni tužilac, te predsjednik Vrhovnog suda, kao i predstavnici Privredne komore, Zajednice opština i Crnogorske akademije nauka i umjetnosti.

U Savjetu će se naći i tri predstavnika nevladinog sektora.

Iz Vlade objašnjavaju i na koji način je zamišljeno da Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije funkcioniše.

“Zadaci Savjeta su da pripremi strategiju za borbu protiv korupcije sa pratećim akcionim planovima u saradnji sa Ministarstvom pravde i prati njeno sprovođenje; organizuje, sinhronizuje, prati prioritete, dinamiku i rokove realizacije aktivnosti čiji su nosioci državni organi, organi državne uprave, organi lokalne samouprave, organi lokalne uprave i druge nadležne institucije i ocjenjuje postignute rezultate u ostvarivanju ciljeva strategije; dostavlja Vladi izvještaje o realizovanim aktivnostima sa ocjenom stanja i analizom koja se odnosi na prevenciju i borbu protiv korupcije i predlogom daljih mjera za uspješniju implementaciju strategije, najmanje dva puta godišnje; predlaže Vladi preduzimanje drugih mjera i aktivnosti od značaja za borbu protiv korupcije kada je to u određenim oblastima potrebno i daje preporuke Vladi u cilju unapređenja normativnog okvira za prevenciju korupcije”, istakli su iz Vlade.

Navode da će posebnom odlukom imenovati predsjednika, zamjenika predsjednika, članove i sekretara Savjeta.

Komentarišući odluku o formiranju Savjeta, potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Momo Koprivica poručio je da je glavni cilj ozdravljenje društva.

“Vlada je današnjim odlukama pokazala volju da se uhvati u koštac sa korupocijom koja se tolerisala od strane bivših vlasti. Savjet će biti u reprezentativnom sastavu i biće to jedan izuzetan motor i katalizator za ubrzanje EU procesa”, kazao je Koprivica.

Glavni zadatak će im biti, kako je poručio, izrada strategije za borbu protiv korupcije.

Izvor (naslovna fotografija):

Vlada Crne Gore

Ostavite komentar

Komentari (0)