test

URA ZAKUVALA U ULCINJU: Barjaktari smjenio opštinske sekretare, prekršio koalicioni sporazum i ”rasturio” vladajuću koaliciju

I. Đoković

10/05/2024

09:36

Politička bura potresa prethodna dva dana Ulcinj. Predsjednik opštine Ulcinj Omer Barjaktari je kao grom iz vedra neba smjenio sekretare u gradskoj upravi iz redova koalicionog partnera FORCE, čime je pokrenuo lavinu odluka koja je dovela da raskida koalicije i izvjesnog pada lokalne vlasti u tom gradu. Prema nezvaničnim saznanjima Standarda potpuni haos je nastao kada je postalo jasno da URA neće ispoštovati sporazum koji ima sa FORCOM da nakon dvije godine vlasti dođe do rokade na mjestima predsjednika Opštine i Skupštine, što se nije desilo.

Kako portal Standard saznaje koalicioni sporazum između GP URA i FORCA je podrazumjevao da nakon dvije godine vlasti dođe do promjene na čelnim pozicijama grada, tj. da dođe do rokade funkcija predsjednka opštine i Skupštine grada. Po tom sporazumu prve dvije godine predsjednik Opštine je bio Omer Barjaktari iz redova GP URA, da bi sada nakon isteka tog roka tu funciju trebao da preuzme neko iz FORCE, što se nije desilo.

Umjesto poštovanja sporazuma i dogovora GP URA je odlučila da izigra isti i da se okrene drugim političkim opcijama u tom gradu kako bi sačuvala poziciju predsjednika opštine.

Prema nezvaničnim saznanjima portala Standard URA je potpisala novi sporazum sa partijama DUA i PS, kako bi obezbjedila novu većinu u lokalnom parlamentu.

No, da planovi GP URA neće ići tako podmazano pokazuje jučerašnje saopštenje SD i SDP koji su činili predizbornu koaliciju sa GP URA koji su rekli da nakon posljednjih odluka Barjaktarija oni izlaze iz te koalicije i više ne podržavaju djelovanje Barjakarija, čime de facto većina u lokalnom parlamentu prestaje da postoji.

” Ističemo da naše dvije partije nijednim svojim postupkom nijesu doprinijele ovakvom epilogu već su, naprotiv, učinile sve da do njega ne dođe, prije svega imajući u vidu interese građana Ulcinja”, naveli su u zajedničkom saopštenju SD i SDP.

Odlukama predsjednika opštine Ulcinj revoltirani su i u FORCI koji su najviše izigrani jer im je koalicioni sporazum garantovao upravljanje gradom počevši od 2.juna.

Dana 21. maja 2022. godine, aktuelni predsjednik Opštine Ulcinj Omer Bajraktari u ime Koalicije “Novi Početak”, koju čine Demokratska partija, URA, SDP, SD i AA, potpisao je sporazum sa Novom Demokratskom Snagom FORCA da formira stabilnu većinu za mandat 2022-2026. Prema tom sporazumu, nakon višednevnih jalovih pokušaja par opozicionih odbornika da spriječi održavanje sjednice Skupštine, dana 2. juna 2022. izabrali smo predsjednika Opštine Omera Bajraktarija. Prema koalicionom sporazumu, pozicije predsjednika Skupštine i predsjednika Opštine će se rotirati između FORCE i URE nakon dvije godine, dakle 2. juna ove godine”, poručili su.

Kako se približava ovaj datum, vidimo da jedan član koalicije NOVI POČETAK ima druge planove za Ulcinj, i bez konsultacija sa svojim partnerima i sa nama kao što mu sporazumi koje je potpisao nalažu, počinje formiranje nove većine, dodali su.

“Dok ova većina je stagnirala na 12 odbornika, predsjednik Omer Bajraktari na nezakonit način otpušta sekretare Opštine koji dolaze iz redova FORCE.

“Umjesto da se bavi pripremama za turističku sezonu, za uspješno završavanje velikih infrastrukturnih projekata, predsjednik neljudski otpušta sekretare koji su dvije godine radili za njegov uspjeh kao predsjednika. Otpušta one koji su otvorili više od 30 tendera za jednu godinu i čije uspjehe pokušava prisvojiti za sebe, a sa tim uspjesima se hvalio sve ove dvije godine.

Izvor (naslovna fotografija):

Omer Barjaktari

Ostavite komentar

Komentari (0)