test

UŽIVO: Klikovac: Trenutni menadžment Čistoće “nije kompetentan da upravlja tim preduzećem; Borovinić Bojović: Žene česte žrtve mizoginije

Standard

30/11/2023

14:51

Počela je posebna sjednica Skupštine Glavnog grada na kojoj će raspravljati o 58 odborničkih pitanja



14:51 Vladan Arsović upitao je da li je dozvoljeno da odbornik ima uvid u “personalni dosije zaposlenih u Skupštini i Opštini Glavnog grada”. 

V.d sekretarke Sekreterijata za lokalnu samoupravu i saradnju sa civilnim društvom Slađana Anđušić kazala je da odborniku Bobanu Radeviću niko iz Sekreterijata nije dao pristup dosijeima, niti im je on to tražio.

14:35 Aleksandra Despotović (DPS) pitala je da li sređena dokumentacija za postavljanje tramvajskih šina.

“Zainteresovana sam kada će doći i da li će doći do realizacije ovog projekta. Zanima me kada ćemo kao građani moći misliti o tome”, kazala je Despotović. 

V.d. sekretara Sekreterijata za saobraćaj Glavnog grada Ninoslav Kaluđerović kazao je da su opredijeljena sredstva za izradu studije prevoza za narednih šest godina.

“Tim stručnjaka odrediće na koju vrstu prevoza Glavni grad treba da se fokusira… U Podgorici trenutno ne postoji nijedno lice koje ispunjava uslove da bude inžinjer koje će se pozabaviti kompletnim projektom”, kazao je Kaluđerović.

14:20 Serhatlić je, takođe, upitao kada će biti završena rekonstrukcija Ulice Balšića. 

Dragan Senić je kazao da je rok završetka radova “150 radnih dana”. 

“Puno je kišnih dana u ovom periodu. Radi se u tri faze: od ulice Vuka Karadžića do ulice Novaka Miloševa. Druga fazana je od Miljana Vukova do Hercegovačke ulice. Takođe, treća faza od Hercegovačke do bulevara Ivana Crnojevića. Potrudićemo se da radovi budu izrađeni sa kvalitetom i rokom”, ocijenio je Senić. 

14:06 Šukrija Serhatlić upitao je kada će biti “obnovljena velika sala KIC-a Budo Tomović”. 

“…Smatram da grad zaslužuje jednu lijepu salu koja će zadovoljiti potrebe građana”, kazao je Serhatlić.

Luka Rakčević kazao je da gradski oci planiraju “generalnu rekonstrukciju zgrade KIC-a”.

“Sve mora teći po protokolu. Nadam se da će zgrada gradskog pozorišta biti uskoro riješena i da će ono konačno prestati da bude beskućnik u svom gradu. Planiramo i da rekonstruišemo ljetnju pozornicu KIC-a. Sačekala nas je jedna paradoksalna situacija da KIC ‘Budo Tomović’ nema projekat svoje zgrade i sada ga moramo ponovo raditi. Sredstva za kulturna dešavanja su duplirana”, rekao je Rakčević. 

13.54 Maja Miročević Rotolo pitala je u kojoj je fazi realizacija projekta “Gradski stan”.

Rakčević je kazao da je ta odluka usvojena u avgustu.

“Tražimo najbolje modele, ima više opcija koje su u igri i koje razmatramo. Jedan način se ogleda u odvajanju dijela kapitalnog budžeta, a drugi dio nuđenje investitorima…”, kazao je Rakčević, dodajući da će pronaći adekvatne modele.

13.33 Jelena Borovinić Bojović odgovorila je odbornici Oštir na pitanje razrešenja direktorice biblioteke “Radosav Ljumović” Slavice Ilinčić zbog mizoginih izjava upućenih poslanici DPS-a Aleksandri Vuković Kuč.

Ona je kazala da je “očekivala da će više odbornica Ženskog kluba biti usprotivljeno tom načinu govora”.

“Žene su sve češće žrtve mizoginije. Nerijetko trpe nisku toleranciju dijaloga. I sama sam bila predmet seksističkih i mizoginih objava”, kazala je Borovinić Bojović.

13.25 Odbornica Ksenija Aranitović pitala je šta se desilo sa realizacijom projekta “Dječja kuća”.

“Važno je da ovaj servis bude što prije realizovan u Glavnom gradu. Smatram da je obaveza ove gradske uprave da nastavi u tom pravcu, i razvije nove socijalne servise. Dobru osnovu postavila je prethodna gradska uprava koja je obezbijedila donaciju od 30.000 eura”, kazala je Aranitović.

13.12 Odbornica Žaklina Oštir upitala je koji su planovi na području mjesne zajednice Masline za 2024. godinu.

Sekretar Sekreterijata za planiranje prostora i održivi razvoj Miljan Barović kazao je da će građani imati mogućnost da daju mišljenje na tekst nacrta kojim će biti definisan plan za mjesnu zajednicu Masline.

13.02 Zoja Bojanić Lalović pitala je da li je gradska uprava odustala od izgradnje centralni park Ćemovsko polje.

“Zanima me jeste li ga prepoznali kao projekat od značaja i ako je to tako jeste li krenuli u realizaciju istog. Da li se ispoštovao poziv građanima da daju predloge za ovaj prostor i da se u skladu sa njima realizuje”, kazala je Bojanić Lalović.  Zamjenik gradonačelnice Olivere Injac Luka Rakčević kazao je da nova gradska uprava nije odustala od te namjere.

“Da smo zatekli gotov projekat, već bismo ušli u proces realizacije. Međutim, zatekli smo samo jednu jako lijepu viziju…”, kazao je Rakčević. 

12.59 Odbornik Nermin Abdić pitao je direktoru Denisu Hot “Čistoće” koliki je broj privremenih spriječenosti za rad u tom preduzeću za avgust, septembar i oktobar tekuće godine.

Vojin Katnić kazao je da u tom preduzeću u avgustu bilo 162 tih lica. U septembru zabilježeno je 173, a u oktobru 145.

Abdić kazao je da je “očekivao takav, statistički odgovor, jer je Hot optuživao prethodnu vlast da je izdavala najviše bolovanja”.

“Ti ljudi rade u jako teškim uslovima, i ovoliki broj bolovanja nije neočekivan. Htio sam da dokažem građanima Podgorice da prethodna vlast ipak nije imala više bolovanja. Ta priča, što bi rekli u narodu, ne pije vodu”, ocijenio je Abdić, dodajući da se zalaže za svako ispitivanje spriječenosti za rad.

12.52 Andrija Klikovac (DPS) upitao je kolika su potraživanja “Deponije” u odnosu na kupce preduzeća “Čistoća”.

“Ovo pitanje postavljam iz jasnog razloga – u prethodnom periodu izvršena je manipulacija kada je rečeno da novi menadžment smanjuje dug prema preduzeću ‘Deponija’ i kada je rečeno da neće nastaviti rast samog duga”, kazao je Klikovac.

On je kazao da trenutni menadžment Čistoće “nije kompetentan da upravlja tim preduzećem, jer je dug, za pet mjeseci, porastao za nešto manje od pola miliona eura”. “Gospodin Hot je kriv što je preduzeće Čistoće dužno nešto više od 400.000 eura ‘Deponiji'”, rekao je Klikovac.

12.43 Aida Batilović postavila je pitanje v.d direktoru “Deponije” Aleksandru Božoviću kako će spriječiti potencijalne ekološke katastrofe i požare slične onom na “Livadama”.

“U prethodnom periodu smo imali prebacivanja odgovornosti institucija kada se radi o ovom pitanju. Dok se odgovornost prebacuje, stanovnici opštine Tuzi i Podgorice nemaju ‘pravo na zdrav vazduh’. Kao neko ko udiše zagađen vazduh, ljeti nemamo mogućnost da sjedimo ispred kuća ili otvorimo prozor. Grozno je udisati taj vazduh. Zamolila bih i da se država uključi u rješavanje ovog problema koji je urgentan”, kazala je Batilović.

Pomoćnica direktora “Deponije” Vesna Milović kazala je da to preduzeće “kontinuirano prati stanje”.

“Vrlo smo aktivni kad su takvi slučajevi u pitanju. Alarmiramo Čistoću, službe Glavnog grada i inspekciju ukoliko primijetimo pojave koje su kritične. Moram istaći da sva paljenja guma imaju za posljedicu zagađenje životne sredine”, kazala je Milović.

12.33 Odbornica Aida Batilović pitala je v.d. izvršnog direktora “Zelenila” Petra Krivokapića koliko parkovskih površina je planirano za iduću godinu i da li “Zelenilo” planira da proširi svoje kapacitete i usluge u narednom periodu.

“Ideja je da se uvedu ekološke prakse koje se već u svijetu primjenjuju. Ovo nije pitanje koje se odnosi samo na estetiku, već se tiče zajednice. Parkovi nijesu samo pluća našeg grada, već utiču i na mentalno zdravlje naših građana. Voljela bih na tome da se, u budućnosti, više radi”, kazala je Batilović.

Krivokapić je kazao da je to preduzeće “izmirilo sve obaveze prema dobavljačima”.

“Imamo dobre vizije za dalje. Cilj nam je da napravimo zeleni prsten oko Podgorice. Pristupili smo nabavci ekoloških automobila što dolikuje jednom preduzeću kakvo je ‘Zelenilo’. Počinjemo realizaciju 35.000 sadnica koje će biti posađene u Glavnom gradu”, istakao je Krivokapić.

12.24 Maja Vučelić pitala je kada će se završiti izgradnje objekta Doma zdravlja u naselju Zagorič. 

“Građani ovog naselja su i dalje prinuđeni da koriste dom zdravlja na Zlatici. Organizovanje prevoza i gužve predstavljaju dodatne komplikacije. Zdravlje građana mora biti apsolutni i beskompromisni prioritet”, kazala je Vučelić.

Dragan Senić kazao je da je ovo “pitanje jako bitno za kompletan grad”.  “Tender za ovaj projekat obavljen je prošle godine. Procijenjena vrijednost radova bila je preko tri miliona eura sa PDV-om. Očekujem da, nakon revizije početkom decembra, dobijemo odgovore i ako su oni pozitivni mogu da najavim da će već idućeg mjeseca početi izgradnja višenamjenskog objekta u Zagoriču”, kazao je Senić. 

Odbornica Vučelić postavila je još jedno pitanje vezano za broj socijalnih stanova “u odnosu na prostor kojim raspolaže Glavni grad”. 

“Naša misija mora biti zbrinjavanje žena i djece koje trpe nasilje. Nasilnici ne smiju biti jači od institucija sistema, a samim tim očekujemo da Glavni grad omogući žrtvama nasilja sigurnu luku u vidu socijalnih stanova. Možemo i kao Ženski klub napraviti inicijativu gradonačelnici Oliveri Injac i pokazati inicijativu”, rekla je Vučelić. 

Pomoćnica direktore Direkcije za imovinu Marija Pejović Durutović kazala je da se ta direkcija bavi samo “registrovanjem stanova”.  “Najnovijim izmjenama precizirane su nadležnosti Direkcije, posebno u dijelu evidencije. Ukupno 406 stanova je registrovano u Direkciji”, kazala je Pejović Durutović. 

12.16 Odbornik Mladen Jovanović upitao je Aleksandra Vučkovića (Sportski objekti) da li je urađena revizija tog objekta i koliko trenutno ima zaposlenih.

V.d izvršnog direktora Aleksandar Vučković kazao je da je urađena revizija za 2022. godinu, a nalaz je bio negativan.  “Trenutno društvo ima 108 zaposlenih, od toga su 106 na neodređeno vrijeme. Dva su na određeno. Sportski objekti su 2019. imali 92 zaposlena. Što se tiče 2020. bilo je 99 zaposlenih, a 2021. bilo je 104 zaposlenih. Na kraju 2022. godine bilo je ukupno 108 zaposlenih”, rekao je Vučković. 

Jovanović je pitao Vučkovića “šta je uradio u dosadašnjem angažmanu i u kojem će pravcu djelovati”.

“Pristupili smo popravljanju nedostataka koji su doveli do negativnog mišljenja revizije i osvježili smo prostorije u gradskom stadionu jer je ono ogledalo našeg preduzeća i grada. Obratili smo pažnju na površine pri ulasku u teren. Cilj nam je bio da pošaljemo ljepšu sliku u svijet. Pri kraju je ugovor sa EPCG za ugradnju solarnih panela na zapadnoj tribini gradskog stadiona, a to bi rasteretilo naš budžet i donijelo benefite našem preduzeću…”, rekao je Vučković. 

12.05 Odbornik Goran Šćepanović pitao je koje je manifestacije turistička organizacija “Podgorica” finansijski podržala od 2019. do 1. novembra tekuće godine. 

Izvršna direktorica TO “Podgorica” Irena Rogošić kazala je da su organizovali: Sajam viskija, kviz “Ja upoznah Crnu Goru”, boks meč na Trgu nezavisnosti, predstavu “Slavuj”, čišćenje obala Podgorice…

Ona je kazala da je na računu TO “Podgorica” “nešto manje od pola miliona eura”. 

“Prošli smo težak period zbog koronavirusa, pa je onda uslijedio jedan period oporavka”, rekla je Rogošić. 

12.00 Odbornica Bajić postavila je još jedno pitanje Sekreterijatu za socijalno staranje, a tiče se otvaranja socijalnih prodavnica i hoće li se one uopšte otvoriti? “One su namijenjene siromašnim osobama i najstarijima. Socijalne prodavnice često sarađuju sa donatorima hrane.

Ida Kolinović kazala je da situacija u regionu nije samo “Sekreterijat za socijalno staranje nadležan, već i drugi organi”. “Moramo da odvojimo koje su naše nadležnosti, ili je ovo više pitanje za neko od ministarstava”, kazala je Kolinović

11.57 Odbornica Anika Bajić pitala je “da li postoji fond porodicama koji bi izdvajao sredstva za socijalne slučajeve kojima je potrebna hitna urgencija.

Vladislav Dajković kazao je da su “ispred pojedinih zgrada gdje se socijalni stanovi nalaze  parkirani džipovi od više hiljada eura”. 

“Nemojte nam prodavati priču da je priča o socijalnim stanovima ‘slučajni bum’ jer nijesmo ‘pali sa Marsa’. Problemi sa kojima se suočavamo su različiti, a najviše problema ima kod socijalno ugroženih građana koji su primorani da traže pomoć. Želimo da vidimo kako možemo da pružimo pomoć. Ne postoji Fond hitne pomoći za građane kojima je prijeko potrebna. Ja sam morao da reagujem preko Fejsbuka i društvenih mreža kako bi se skupila sredstva”, rekao je Dajković. 

11.52 Odbornik Boban Radević upitao je kakvo je stanje sa socijalnim stanovima i da li će pokrenuti inicijativu utvrđivanja činjeničnog stanja zbog sumnji da su neka lica “zloupotrijebila socijalne stanove u dogovoru sa bivšom gradskom upravom”. 

Sekretarka Ida Kolinović kazala je da će “Glavni grad u skladu sa dostupnim podacima provjeriti upotrebu socijalnih stanova”. 

11.49 Odbornica Sara Đurišić pripremila je dva odbornička pitanja i pitala kakva je situacija sa izdavanjem odobrenja za bašte na zemljištu koje pripada Podgorici i kako je moguće da Glavni grad zarađuje “svega sedam eura od reklame koja prekriva čitavu fasadu zgrade”. 

V.d Sekretara za komunalne poslove Andrija Babović kazao je Glavni grad treba da profitira od 800 otvorenih bašti koje se nalaze na teritoriji Podgorice.

“Neke bašte godinama nijesu platile ‘nijedan dinar Glavnom gradu’… Postojeća Odluka o lokalnim komunalnim taksama ima neke nedostatke kada je u pitanju reklamiranje fasada… Osnov za naplatu je što su reklame vidljive i sa javnih površina, ne samo privatnih… Mislim da je ova odluka jedna od mnogih koja će dobiti dobro Podgorici i mislim da će naići na podršku odbornika”, rekao je Babović. 

11.44 Goran Milić pitao je kada će se riješiti problem renoviranja “kaldrmisanih ulica u Staroj Varoši”. 

Direktor kancelarije za razvoj i izgranju Dragan Senić kazao je da se “radovima pristupilo bez kompletne tehničke dokumentacije”. “Nije se pristupilo radovima sa adekvatnom dokumentacijom. Projektima to nije bilo definisano. Nastojaću da ovaj slučaj problematizujem, jer se ne smije ovako vršiti opremanje ulice”, rekao je Senić.

Milić je kazao da je “Glavni grad dužan da napravi odgovarajuć projekat koji će riješiti problem renoviranja”. 

11.35 Andrija Klikovac (DPS) kazao je da “nije u redu što gradonačelnica Injac ne prisustvuje trenutno odborničkim pitanjima”.

10.51 Odbornica Nađa Ljlijanić pitala je Sekretarijat za lokalnu samoupravu koliko je formirano mjesnih zajednica.

“Pitala bih Slađanu Anđušić, da li je ta grupa napravila nacrt odluke. Smatram da je bitno formirati funkcionalne mjesne zajednice koje, do sada, nijesmo imali. One su bitne za sve građane… Naglasila bih da mjesne zajednice naglašavaju funkcionisanje u određenom mjestu, i potrebno ih je modernizovati – kako sa opremom, tako i funkcionalnošću”, rekla je Ljiljanić.

10.36 Odbornik Evrope sad Vasilije Čarapić upitao je kada se može očekivati početak izgradnje zgrade kompanije LIDL na teritoriji Podgorice.

“Dugo smo čekali na jedan takav trgovinski lanac u Podgorici. Zahvaljujući njemu povećaće se i konkurencija sa ostalim marketima. Zanima me kada možemo očekivati konkretne aktivnosti…”, rekao je Čarapić.

Vršilac dužnosti sekretara Sekretarijata za preduzetništvo i investicije Šućo Orahovac kazao je da se “ispituje teren i da će uskoro biti dostupne sve informacije”.

U toku je prva posebna sjednica Skupštine Glavnog grada, u novom sazivu, u kojoj će odbornici moći da postave pitanje. Ona se postavljaju predsjedniku Skupštine Glavnog grada. Predstavnik Odborničkog kluba ima pravo da postavi jedno pitanje gradonačelnici Podgorice Oliveri Injac. Odbornička pitanja se dostavljaju predsjedniku Skupštine u pisanoj formi i to najkasnije 15 dana prije sjednice.

Izvor (naslovna fotografija):

Skupština Glavnog grada/Screenshot

Ostavite komentar

Komentari (0)