test

Vuković: Poruke Amerikanaca jasno govore da im postupci Milatovića ne ulivaju optimizam

Standard

22/09/2023

07:15

Na neki način je porazno da se do ove mjere, ovakvim vidom podsjećanja, crnogorski zvaničnici moraju pozivati na razum i djelovanje, jer sve je izglednije da ovakve poruke istinski ukazuju da trenutni pregovori i djelovanje predsjednika Milatovića ne doprinose bilo kakvom optimizmu kod zapadnih partnera, kazao je za Pobjedu profesor sa američkog univerziteta Džons Hopkins Siniša Vuković.

Američke diplomate su kod crnogorske delegacije u Njujorku, odnosno predsjednika Jakova Milatovića, prepoznale razumijevanje potrebe da proevropske stranke formiraju buduću crnogorsku vladu, saopštio je juče izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

On je precizirao da je Milatović u Njujorku imao „važne i produktivne“ sastanke sa savjetnikom Derekom Šoleom, državnim sekretarom Entonijem Blinkenom i ostalim predstavnicima Bijele kuće, te naglasio da su mu svi oni jasno predočili da Sjedinjene Američke Države žele da vladu čine isključivo partije koje su usredsređene na evropske integracije, posvećene NATO-u i koje dijele njihov stav u vezi sa Rusijom.

U pitanju je druga poruka Eskobara Milatoviću u posljednjih nekoliko nedjelja kojim se jasno stavlja do znanja da ZBCG nije poželjan partner.

ĆUTANJE I TREPTANJE


Eskobarove navode za Pobjedu je prokomentarisao i profesor upravljanja konfliktima i globalne politike sa američkog univerziteta „Džons Hopkins“ u Vašingtonu Siniša Vuković, koji ocjenjuje da je to potvrda onog što, kako kaže, dobro zna.

“A to je da SAD i dalje imaju nedvosmislen i sad već više puta ponovljen stav da postoje veoma jasna očekivanja kakve političke snage će smatrati za partnere”, navodi Vuković.

Iz izjava američkih zvaničnika može se, kako dodaje, zaključiti i da je Milatović u toku razgovora sa njima pribjegao opštim mjestima koje u posljednje vrijeme uporno ponavlja, odnosno da se on formalno zalaže za proevropsku i prozapadnu vladu.

“Međutim, jasno je da Amerikancima ta poruka nije ni ubjedljiva ni kredibilna, čim su morali eksplicitno podcrtati da planovi uvođenja antizapadnih elemenata neće proći kod zapadnih partnera”, naglašava on.

Profesor Vuković ističe da se Amerikanci bave suštinom i konkretnim djelovanjem, da umiju da čitaju između redova, te da njihove poruke jasno ukazuju na to da tok pregovora o formiranju buduće crnogorske vlade, ali i postupci predsjednika države, našim saveznicima ne ulivaju optimizam.

“Na neki način je porazno da se do ove mjere, ovakvim vidom podsjećanja, crnogorski zvaničnici moraju pozivati na razum i djelovanje, jer sve je izglednije da ovakve poruke istinski ukazuju da trenutni pregovori i djelovanje predsjednika Milatovića ne doprinose bilo kakvom optimizmu kod zapadnih partnera”, poručio je Vuković.

PORUKA


“Mislim da smo bili vrlo jasni u vezi sa tim i on je signalizirao da se saglasio sa tim. Želimo da se formira vlada i okupe stranke. On, kao šef države, ima veoma važnu ulogu da ljudima prenese pravu poruku. Tako da smo uvjereni da je razumio ono što smo mu prenijeli”, naveo je Eskobar u izjavi za Glas Amerike.

Eskobar je u izjavi za RTCG rekao je da očekuje formiranje proevropske, reformske vlade koju bi trebalo da čine stranke koje imaju isti fokus.

Odgovarajući na pitanje o manjinskoj vladi Dritana Abazovića, Eskobar je saopštio da je na tom pitanju bilo mnogo razočarenja, koja se tiču ne samo Dritana Abazovića nego i rezultata te vlade.

“Očekivali smo da Crna Gora neće izgubiti dvije godine u naporima da se pridruži EU. Očekivali smo da će Crna Gora više da uradi”, kazao je Eskobar.

Istakao je da nije tačno da SAD želi da isključi Srbe iz nove vlade.

“Crna Gora je sjajan saveznik i veoma blizak partner SAD. Mi smo takođe zadovoljni što je Crna Gora u 21 vijek ušla sa novom generacijiom lidera. Ono čemu se nadamo i što očekujemo jeste da će Crna Gora formirati proevropsku Vladu, posvećenu članstvu u NATO-u i borbi protiv korupcije”, kazao je Eskobar.

ISTI FOKUS


Dodao je da stalno ponavljaju da bi vlada trebalo da se satoji od stranaka koje imaju isti fokus.

“To su naša očekivanja”, rekao je Eskobar.

Dodao je da je razgovarao sa predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem, koju mu je saopštio da je saglasan sa američkom vizijom vlade, ali da je on ne sastavlja, već mandatar Milojko Spajić.

“Milatović je kazao da je saglasan sa nama, saglasan je da je Rusija najveći izazov za evropsku bezbjednost. On razumije izazove koji se tiču Ukrajine, i napomenuo je da on nije taj koji formira vladu, ali pitao sam ga da li podržava proevropski način formiranja Vlade”, rekao je Eskobar.

Dodao je da ono što govori liderima u Crnoj Gori je isto ono što govori široj javnosti.

“Nema skrivenih poruka. Reći ću da je dezinformacija da SAD žele da isključe Srbe iz vlade, zapravo sve partije koje trenutno vode pregovore su u dobrim odnosima sa Srbijom. SAD takođe žele da Crna Gora ima dobre odnose sa Srbijom, a pitanje je kakve su namjere partija koje su kazale da će povući poriznanje Kosova, dovode u pitanje NATO članstvo, protive se sankcijama Rusiji i mnoge druge stvari koje su ponavljali do poslednjih izbora. Ako kažu da su proevropske, i posvećene NATO-u, zašto to nijesu govorili tokom izbora? To je ono što nas brine i uznemirava u vezi sa pro-ruskim partijama u Crnoj Gori”, ocijenio je Eskobar.

Odluku prvog čovjeka Crne Gore da pokaže privrženost formiranju vlade koja bi promovisala transatlantske vrijednosti, u međuvremenu je pozdravio i specijalni savjetnik Stejt departmenta Derek Šole, koji je sa Milatovićem, takođe, razgovarao u Njujorku.

“Pozdravljam njegovu privrženost da Crna Gora formira novu vladu koja će promovisati transatlantske vrijednosti i borbu protiv korupcije, koja će zagovarati evropski put Crne Gore i podržavati NATO i regionalni napredak”, napisao je Šole u objavi na X mreži, te dodao da će SAD podržavati sve te ciljeve.

MILATOVIĆ PROBLEM


Predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori Momčilo Radulović smatra da je političku orijentaciju predsjednika Milatovića ka prosrpskim i proruskim snagama jasno detektovao zvanični Vašington, te da ga je označio kao problem u formiranju vlade.

“Poslata mu je jasna poruka da se od njega očekuje zaokret od proruskih i prosrpskih, ka proevropskim i prozapadnim snagama u Crnoj Gori. To je bila vrlo jasna poruka gospodina Eskobara Jakovu Milatoviću i političkim snagama sa kojima on trenutno komunicira… To je ono što treba da nas zabrine i što je očigledno zabrinulo i američku administraciju pa su se odlučili da, na ovako snažan i neuobičajen način, javno saopšte šta se to očekuje u daljem ponašanju i političkim odlukama predsjednika Milatovića”, kaže Radulović u izjavi za Antenu M.

On objašnjava da je Milatović prepoznat kao nosilac i pripadnik onih snaga koje imaju drugačije vrijednosne orijentacije u odnosu na evropske i evroatlanske vrijednosti i dodaje da je veoma važno to što je Eskobarova poruka bila eksplicitna i što je detektovana tačka izvora problema u odnosu na formiranje vlade.

Radulović smatra i da su pred Milatovićem dva puta od kojih će jedan morati da izabere.

“Jedan je onaj koji je do sada propagirao, odnosno put vrijednosti koje se najbolje prepoznaju u proruskim i prosrpskim subjektima u Crnoj Gori i put približavanja klerikalnim strukturama SPC. Drugi put je put prozapadne orijentacije, evropskih i evroatlantskih vrijednosti i vrijednosti koje se vežu za samostalnost Crne Gore i njenu nezavisnost od političkih uticaja Beograda i Moskve”, objašnjava Radulović.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Glas Amerike

Ostavite komentar

Komentari (0)