test

Zašto su Miodrag Davidović i Branislav Mićunović pod sankcijama SAD

Standard

17/11/2023

06:59

Američki Stejt department uveo je juče novi set sankcija protiv pojedinaca, kompanija i udruženja iz država Zapadnog Balkana, a među kažnjenim pojedincima na američkoj listi su i dvojica biznismena iz Crne Gore - Miodrag Daka Davidovića i Branislav Brano Mićunović.



Prema izjavi portparola Stejt departmenta Metjua Milera, koju je crnogorskim medijima sinoć dostavila Ambasada SAD u Podgorici, Kancelarija za kontrolu strane imovine pri Sekretarijatu za finansije SAD odlučila se da proširi listu ,,pojedinaca i subjekata povezanih sa zlonamjernim uticajem Rusije i korupcijom koji ometaju ključne reforme i napredak zemalja regiona prema Evropskoj uniji“.

ŠVERC CIGARETA, NAFTE I ORUŽJA

U obrazloženju odluke se ističe da su SAD uvele sankcije Miodragu Daki Davidoviću jer je ,,decenijama prao novac za kriminalne sindikate, jačao svoj uticaj i gradio kriminalnu mrežu od krijumčarenja cigareta, nafte i oružja u Crnu Goru“.

U saopštenju Stejt departmenta se, između ostalog, ističe da je crnogorski biznismen Davidović sankcionisan jer je ,,jedna od vodećih ličnosti u organizovanom kriminalu u Crnoj Gori, još od perioda bivše Jugoslavije“.

– Miodrag ,,Daka“ Davidović decenijama pere novac za kriminalne grupe, jačajući svoj uticaj i oblikujući svoje kriminalno preduzeće koje se bavi švercom cigareta, nafte i oružja u Crnoj Gori. Njegove koruptivne aktivnosti omogućile su napore Rusije da kompromituje nezavisnost demokratskih institucija i pravosuđa zemlje, uključujući napore da utiču na rezultate izbora – ističe se u obrazloženju za uvođenje sankcija.

Inače, Davidović je nekadašnji načelnik Centra bezbjednosti Nikšić i bivši ministar trgovine – tokom 1991. i 1992. godine – u Vladi samoproglašene Srpske autonomne oblasti (SAO) u Bosni i Hercegovini.

U saopštenju iz Stejt departmenta posebno se napominje umiješanost Davidovića u skandal u Makedoniji.

– Umiješan je u skandal koji je doveo do hapšenja Dragija Raškovskog, generalnog sekretara vlade Sjeverne Makedonije, ključnog saradnika bivšeg premijera Zorana Zaeva. Navodno je Raškovski primio mito od Davidovića kako bi imao sastanak s premijerom Zaevom radi promovisanja poslovnih interesa Davidovića – navodi se u saopštenju.

DECENIJE POVEZANOSTI SA KRIMINALOM

Stejt department je sankcionisao još jednog crnogorskog državljanina – Branislava Brana Mićunovića – kojeg je označio kao ,,vodeću ličnost organizovanog kriminala u Crnoj Gori, još iz vremena bivše Jugoslavije“.

Ističe se da je Mićunović najpoznatiji po ilegalnom švercu cigareta koji je korumpirao i podrio nezavisnost crnogorskih demokratskih institucija.

– Mićunović se određuje na osnovu Odluke broj E.O. 14033 za odgovornost ili saučesništvo u korupciji vezanoj za Zapadni Balkan, uključujući korupciju od strane, u ime ili na drugi način povezanu sa vladom na Zapadnom Balkanu, ili za sadašnjeg ili bivšeg vladinog službenika, ili direktno ili indirektno uključeno u nju na bilo kom nivou vlasti na Zapadnom Balkanu, kao što je zloupotreba javne imovine, eksproprijacija privatne imovine radi lične koristi ili političkih ciljeva, ili podmićivanje – zaključuje se u saopštenju portparola Milera.

SVI DODIKOVI LJUDI

Na listi sankcija SAD su i trojica uticajnih ljudi u Bosni i Hercegovini – Savo Cvijetinović, Petar Đokić i Duško Perović. Riječ je o ljudima povezanim politikom ili biznisom sa – Miloradom Dodikom.

– Savo Cvijetinović je član Izvršnog odbora Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika u entitetu Bosna i Hercegovina (BiH). On je i predstavnik kompanije BN Inžinjering sa sjedištem u RS, koja je u vlasništvu bivšeg zamjenika načelnika vojnog vazdušnog saobraćaja u Oružanim snagama Rusije i bivšeg komandanta komponente vazdušnog saobraćaja ruske vojske. BN Inžinjering je omogućio ilegalni transfer helikopterskih motora proizvedenih u Ukrajini u Rusiju – ističu iz Stejt departmenta.

I Petar Đokić, aktuelni ministar industrije, energetike i rudarstva RS se targetira da je radio za ruske interese.

– Đokić je 2017. godine sa hrvatskim ministrom zaštite životne sredine i energetike potpisao ugovor o izgradnji gasovoda od Hrvatske do Rafinerije u Bosanskom Brodu, koja je u vlasništvu ruske kompanije, u RS – ističe se u obrazloženju uz napomenu da ,,sklapanje takvog sporazuma predstavlja prijetnju implementaciji Dejtonskog mirovnog sporazuma“.

Treći na listi iz BiH je Duško Perović, dugogodišnji šef predstavništva RS u Moskvi, za koga se tvrdi da je ,,bio sastavni dio dogovora između predsjednika RS Milorada Dodika i njegove stranke SNSD i ruskih zvaničnika“.

– Perović je takođe služio kao posrednik za vladu RS-a na čelu sa Dodikom i istaknutog ruskog milijardera. Iako je bio službenik Vlade RS, Perović je bio zaposlen u dvije milijarderove firme u isto vrijeme kada je milijarder bio u procesu sklapanja profitabilnog posla sa Vladom RS, a dodatno je posjedovao dionice u najmanje jednom od milijarderovih ofšor entiteta – navode iz Stejt departmenta.

RUSKA DESNICA U SRBIJI

Stejt department imenuje i dva političara iz Srbije.

Biznismen Nenad Popović, bivši ministar bez portfelja u Vladi Srbije, nekadašnji potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srbije i predsjednik poslaničke grupe prijateljstva sa Ruskom Federacijom je – ,,prvorangirani“.

– Od 1990-ih, Popović je koristio svoje poslovanje u Rusiji da bi se obogatio i stekao bliske veze sa visokim čelnicima Kremlja. Popović nastavlja da koristi svoje veze u Kremlju kako bi osigurao poslovanje za svoje holdinge, od kojih većina posluje u sektoru konsaltinga, nekretnina i elektronike ruske ekonomije,

kako bi izgradio svoje lično bogatstvo kroz pronevjere i porezne šeme – tvrde u Stejt departmentu.

Sankcije su uvedene i radikalnom srpskom političaru Mišu Vaciću, predsjedniku Srpske desnice, jer je ,,bio posmatrač na lažnim ruskim referendumima za navodnu aneksiju rusko okupiranih regiona Ukrajine u septembru 2022“, ali i zagovarao aneksiju ovih regiona od strane Rusije.

MAKEDONSKA VEZA

U Sjevernoj Makedoniji su označene tri osobe: Sergej Samsonenko, Irina Samsonenko i Ratka Kunoska Kamčeva.

Sergej Samsonenko ima dvojno državljanstvo, Rusije i Sjeverne Makedonije, baš kao i njegova supruga, a oni se terete za brojne nelegalne transakcije, kupoprodaje makedonskih kompanija, na osnovu čega su stekli enormno bogatstvo.

– U 2017. i 2018. godini, Samsonenko i njegova supruga Irina Samsonenko kupili su zemljište Jordana Kamčeva, koji je takođe na listi sankcija SAD. Ova kupovina je na kraju podstakla Samsonenka da svjedoči na sudu u Sjevernoj Makedoniji tokom suđenja „Zapleti na Vodonu“ u kojem su i Kamčev i njegova majka Ratka Kunoska Kamčeva optuženi za pranje novca.

Potom se nabrajaju brojne nelegalne novčane transakcije i kupovine koje su, na kraju, dovele do sportske kladionice Bet City International u Skoplju koja je, pola je u vlasništvu Samsonenka, a pola u vlasništvu Orka Holdinga, čiji je direktor SDN Jordan Kamčev.

BLOKIRANA IMOVINA I ZABRANA TRANSAKCIJA

Kao rezultat jučerašnje akcije, sva imovina i interesi u imovini označenih osoba, koja se nalazi u Sjedinjenim Američkim Državama ili je u posjedu ili pod kontrolom osoba iz SAD, blokirani su i moraju biti prijavljeni OFAC-u – ističe se iz Stejt departmenta.

Osim toga, blokirana su i sva privredna preduzeća, udruženja i organizacije koje su u vlasništvu, direktno ili indirektno, pojedinačno ili u zbiru, 50 odsto ili više od strane jedne ili više blokiranih osoba.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Pobjeda- Nova

Ostavite komentar

Komentari (0)