test

ZVRKO ZA STANDARD: DPS se ne mijenja da bi se nekome dopao kao koalicioni partner, proces partijske reorganizacije završavamo do sredine godine

S Rastoder

24/01/2024

10:38

Kandidat za popredsjednika DPS-a Elvir Zvrko je u razgovoru za Standard rekao da je neposredan izbor partijskih funkcionera dokaz unutarpartijske demokratije. On tvrdi da je svima u CG jasno da DPS ima najjači kadrovski potencijal, te da će proces kadrovske obnove i partijske reorganizacije biti završen do sredine godine. Ne sumnja da će DPS-u rejting rasti, i da se partija ne mijenja kako bi se nekom dopali kao koalicioni partner, već da bi radili bolje.

STANDARD: Neposredni izbori za potpredsjednika DPS su znatno drugačiji od onih koje smo imali u drugim partijama. Šta je poruka sa ovakvim načinom izbora?

ZVRKO: DPS je uvijek bio preteča i nosilac brojnih demokratskih promjena u Crnoj Gori pa su neposredni unutarpartijski izbori samo nastavak takvog djelovanja. Prva smo partija u Crnoj Gori, i među rijetkima u regionu, koja organizuje izbore na ovaj način. Neposredni izbori su odraz unutarpartijske demokartije jer se uvodi pravilo “jedan član- jedan glas” i u potpunosti će biti ispoštovana statutarna obaveza da svaki član partije ima pravo da bira i da bude biran u organe partije. Sigurno će, u budućnosti, i druge partije morati da idu ovim putem i omoguće svojim članovima da direktno biraju partijsko rukovodstvo jer je ovo najviši stepen izborne demokratije.

STANDARD: Da li se ovakvim kandidovanjem i izborom šalje i poruka da će DPS biti otvorenija za nove ideje, inicijative, ljude…?

ZVRKO: Takva poruka je poslata i ne sumnjam da su članovi i simpatizeri partije to upravo i razumjeli na način kako ste i naveli u pitanju. DPS je, neposrednim načinom kandidovanja i izbora, u potpunosti otvorio prostor za nove ideje, inicijative i ljude koji treba da donesu novi kvalitet, novu energiju i daju konstruktivan doprinos radu partije. Svima u Crnoj Gori je jasno da DPS ima najjači kadrovski potencijal od svih partija ali to ne znači da ne možemo biti još bolji. Upravo neposrednim izborima se šalje jasna poruka da je DPS partija jednakih šansi i trasira put za napredovanje u partijskoj hijerarhiji.

STANDARD: Ako budete izabrani šta ćete uraditi na smanjenju ili otklanjanju negativne percepcije prema DPS-u jednog dijela građana CG?

ZVRKO: DPS je partija koja je usmjeravala tok i razvoj Crne Gore i to se ne može izbrisati. Najvažniji rezultati rada DPS-a su to što je Crna Gora postala nezavisna država, što je sačuvan mir devedestih godina prošlog vijeka, izbjegnut sukob sa NATO 1999. godine, što smo postali članica NATO. Takođe, zaslužni smo za brojne infrastrukturne projekte i stvaranje ambijenta koji je poželjan i prihvatljiv za najpoznatije strane investitore. Međutim, ko radi, taj i griješi. Sigurno da je bilo grešaka i kod nas.
Upravo su ubjedljive pobjede tokom 30 godina govorile da je DPS bio najkvalitetniji i najbolji subjekat kome su građani davali i najveću podršku.

Međutim, 30 godina vlasti je dugo trajanje na političkoj sceni bilo koje države. Potpuno je prirodno da su opozicija, pojedinci i mediji, potpomognuti snagama kojima nije mjesto u politici, uspjeli da 2020. godine promijene politiku koja je bila do tada noseća u Crnoj Gori.
Prepoznali smo dio negativne percepcije prema nama i ovaj način izbora u našoj partiji i reorganizacija na državnom i lokalnom nivou vodi smanjenju iste. Naša politika mora biti, kao što je uvijek bila, politika koja daje nove ideje i stvara nove vrijednosti, jer smo uvijek, u odnosu na konkurenciju, u tome bili superiorni.
Siguran sam da su u prethodne tri i po godine i građani to prepoznali.

STANDARD: Da li ćete, u slučaju izbora, inicirati i insistirati na promjenu vizuelnog identiteta partije ili možda čak i imena stranke?

ZVRKO: Dosadašnja ispitivanja javnog mnjenja nisu ukazivala da je to primarno ali jeste predmet unutarpartijske diskusije i mišljenja stručnjaka koji najbolje poznaju ovu oblast. Mislim da takve odluke ne treba donositi bez validnog ispitivanja sprovedenog među članovima DPS- a ali i među građanima. Međutim, ne mislim da je nužna promjena imena kako bi se bolje pozicionirali na političkoj sceni.

STANDARD: Da li će nakon izbora DPS imati veći koalicioni kapacitet?

ZVRKO: DPS se ne mijenja da bi se nekome dopao kao koalicioni partner. Mi se mijenjamo jer smo partija koja želi da radi bolje, odgovornije i ostvaruje dobre rezultate.
Sigurno je da nećemo ulaziti u koalicije samo radi vlasti. One partije koje su istinski, a ne samo deklarativno, za građansku, proevropsku, multikulturalnu, nezavisnu i samostalnu Crnu Goru koja ima dobrosusjedske odnose, su naši potencijalni i uvijek dobrodošli koalicioni partneri.

STANDARD: Šta su osnovne stvari na čemu ćete insistirati u političkom životu Vaše partije?

ZVRKO: DPS je državotvorna partija i uvijek ćemo djelovati na toj platformi. Nikada nismo niti ćemo biti opozicija našoj državi. Između državnih i partijskih interesa uvijek ćemo, kao prioritetne, birati državne interese. To je ono što se neće dovoditi u pitanje. Zalagaću se za dijalog o svim važnim temama u društvu kako bi se vratili na evropski put jer Crna Gora ne smije biti “rak rana” Evrope, kako su nas ocijenili naši partneri iz EU. Svi drugi putevi, izuzev evropskog, za Crnu Goru su stranputice.

STANDARD: Da li će se, izborom, mijenjati strateški pravci djelovanja DPS-a u odnosu na krupna ekonomsko-politička pitanja?

ZVRKO: DPS je trasirao strateške pravce djelovanja i to je dalo rezultate, postali smo nezavisna država, članica NATO i bili jasno okrenuti prema EU. Ispravnost naše politike potvrđena je i time da se svi pozivaju na vrijednosti postignute do 2020. godine. Zato ne treba mijenjati ono što je dobro u svojoj osnovi.

Ako se neće mijenjati strateški pravci, da li ćete, u slučaju izbora, mijenjati prioritetne ciljeve?
Prioritetni ciljevi djelovanja se mogu grupisati na određeni način. Važan je nastavak reorganizacije partije, izbor predsjednika opštinskih odbora na isti način kao i predsjednika i potpredsjednika partije, izbor članova Glavnog odbora, predsjedništva partije i drugih organa kako bi krenuli u druge aktivnosti. Radićemo na uspostavljanju novog modela rada sa većim stepenom odgovornosti za preuzete obaveze. Na predstojećem kongresu usvojićemo program djelovanja koji će predstavljati inovirani program onog programa koji smo predstavili za posljednje parlamentarne izbore jer je sveobuhvatan i dovoljno dobro razrađen. Cilj nam je da nastavimo da vraćamo povjerenje građana i budemo spremni za nove izbore u bilo kom trenutku da budu raspisani.

STANDARD: Kakav je Vaš stav u odnosu na „stare“ kadrove partije?

ZVRKO: Mislim da ni članove ni rukovodstvo ne treba dijeliti na stare i mlade. Jedini kriterijum mora biti posvećenost partiji, odgovornost u radu, čestitost. Zato je DPS otvoren za sve one koji ne nose nikavu hipoteku. Posebnu snagu našoj partiji daje spoj, sa jedne strane, znanja i iskustva članova koji su više godina aktivni u partiji, i, sa druge strane, entuzijazma i novih ideja mlađih članova.

STANDARD: Sve dugovladajuće partije u regionu su nakon silaska sa vlasti doživjele i nagli pad podrške. To se desilo u Srbiji i u Hrvatskoj. DPS se još drži iako su mu predviđali strmoglavi pad rejtinga. Ima li snage u DPS-u da taj rejting krene u suprotnom pravcu?

ZVRKO: Na izborima 2020. godine građani su nam poslali poruku, znali smo da je pročitamo. Proces kadrovske obnove i partijske reorganizacije zavrašavamo do sredine godine. Čvrsto vjerujem da će poslije toga procenat podrške našoj partiji biti još jači. Razlika između nas i partija u regionu je što mi nismo mijenjali principe i program djelovanja naše politike. Ljudi su to znali i do 2020. godine i shvataju i sada. Ostaćemo na istinskim vrijednostima Crne Gore kao države svih njenih građana, koja je prijatelj svim susjedima i okrenuta evroatlantskim integracijama.

STANDARD: Ako ima, gdje su resursi, odnosno šta su „instrumenti“ za jačanje partije?

ZVRKO: Kao uvijek, naš najveći resurs je čovjek. DPS ima najjači kadrovski potencijal i to je jasno i građanima i našoj političkoj konkurenciji. To je posebno postalo vidljivo od 2020. godine. Pored toga što imamo najbolji program, imamo i institucionalnu memoriju i znamo način na koji treba realizovati zacrtane ciljeve. DPS je imala viziju i hrabrost da pokreće novi procese i to građani prepoznaju. Dodatno ćemo osnažiti naš Savjet mladih i Alijansu žena. Ali, najjača snaga naše partije su naši članovi koji su čvrsto opredijeljeni da se zajedno borimo za ostvarenje programskih ciljeva.

Ostavite komentar

Komentari (0)