test

Milić je napravio mudar potez, Muratović je veoma interesantan

Standard

20/02/2020

11:49

Dinamo Zagreb, pa svi ostali. Tako stoje stvari posljednjih godina kada je fudbal u regionu u pitanju.

I kada se radi o seniorskoj ekipi, a posebno kada je riječ o sistemu “modrih” u mlađim selekcijima.
Od oktobra prošle godine dio tog sistema je mladi crnogorski talenat Anes Muratović, a u junu dres velikana sa “Maksimira” navući će i kapiten Budućnosti i velika nada našeg fudbala Stefan Milić.
A zbog čega je hrvatski prvak ispred svih u regionu primjer je i mladi stručnjak Igor Jovićević, trener koji je još kao tinejdžer učio od Visentea del Boskea i Rafaela Beniteza, koji pravi čuda sa “malim” Dinamom u Ligi šampiona za mlade. Upravo je Igor bio idealan sagovornik Dnevnih novina i kada su u pitanju Milić i Muratović, a i o mnogim drugim temama.

Čvrst kapitenski karakter

Prvo pitanje za Jovićevića, koji inače vuče korijene iz Crne Gore, bilo je šta u Zagrebu očekuju od Stefana Milića.
Siguran sam da se radi o igraču koji je talentovan i čvrstog karaktera i da će mu to pomoći da ostane u uvjerenju da ima prostora za napredak“, počeo je Jovićević.

Biti tako mlad kapiten Budućnosti dovoljno govori o ličnosti igrača, a iskustvo koje skuplja boreći se za titulu dobro će mu doći da stigne još pripremljeniji u Dinamo“.
Hrvatski stručnjak nema dilemu da li je Milić napravio pravi potez.
Čitao sam da je imao još ponuda, ali smatram da je njegov izbor mudar potez, jer je svjestan kako se razvijaju mladi igrači u Dinamu. Na njemu je da radi i čeka svoju šansu“, dodao je Jovićević.

Paklena konkurencija za Anesa

I dok bi Milić trebalo da postane standardan štoper seniorskog tima, kroz mlađe selekcije Dinama za veliku pozornicu će se boriti još jedan naš defanzivac Anes Muratović.
On je vrlo interesantan igrač, na kojeg se polažu velike nade, ali koji je tek dobio registraciju i koji će u narednom periodu imati vremena da se dokaže i da opravda povjerenja trenera“, jasan je Jovićević.
Igor ima i važan savjet za mladog Muratovića.
Konkurencija je žestoka, jer u generaciji 2003. Dinamo ima deset reprezentativaca, tako da je jedina preporuka za njega da marljivo radi svaki dan“.

U čemu je tajna Dinama?

Kada je u pitanju sistem Dinama u mlađim kategorijama Jovićević je istakao da su selekcija igrača i metodologija rada najvažniji faktori vodećih ljudi Omladinske škole.
Biraju se karakterne osobe, koje imaju sposobnost prilagođavanja na okolinu i na razne situacije u igri, pa se sve gleda detaljno i analizira prije odabira mladog igrača“, objasnio je Jovićević.
Kada su u pitanju treneri u mlađim selekcijama, osim seminara i stažiranja u drugim klubovima, jedna stvar je jako bitna…
A to je da donošenje odluka bude pod pritiskom“, istakao je Jovićević.
Kad govorimo o brzini riječ je o brzini donošenju odluka, pa se tako i koncipira trening.
Inače, trening prate postavljene kamere i analitičari, pa se nakon njega prave analize.
Uputi rada su jasni, ali odabir i kreativnost vježbi su na samom treneru“, dodao je hrvatski stručnjak.

Što više mladih u 1. CFL

A da li Igor Jovićević ima vremena i koliko prati dešavanja u crnogorskom šampionatu.
Iskreno, nisam upućen previše, osim što primjećujem da u klubovima ne igra puno mladih igrača, a to veoma šteti reprezentaciji.
Trener jedne od najboljih mladih ekipa Evrope logično razmišlja…
U ligama u regionu koje nisu toliko potentne kao na primjer ‘lige petice’ akcenat na mlade trebalo bi da bude prioritet, dati im šansu u klubovima ili ih prodati u bolje klubove van Crne Gore, gdje bi imali mogućnost razvoja. Siguran sam da bi njihov razvoj kroz sistemski rad bio od velike koristi reprezentaciji Crne Gore“, zaključio je Jovićević.

“Mali” Dinamo napada Bajern

Drugu godinu zaredom Igor Jovićević je sa Dinamom izborio osminu finala Uefine Lige šampiona za mlade.
Sigurno da je to ogroman uspjeh s obzirom na to da se takmičimo sa evropskim velikanima koji su u prednosti u svemu u odnosu na nas – od infrastrukture do budžeta“, istakao je Jovićević.
Prošle sezone “modri” su stigli do četvrtfinala, gdje ih je nakon penala eliminisao Čelsi, sada će ići na još jednog velikana – Bajern Minhen.
Jedan od najtežih mogućih protivnika, a igra se na jednu utakmicu u Minhenu tako da ih to čini favoritom. Poštujemo ga, ali se ne bojimo nikoga i sa tim stavom idemo u Minhen“.
A Dinamo ima i dodatni motiv.
Da, jer smo prošle godine u nešto starijem uzrastu izgubili finale od Bajerna na Internacionalnom kupu Premijer lige u Londonu, pa mojih šest igrača osjećaju da je idealan trenutak za revanš. U nama tinja vatra od trenutka kad je obavljen žrijeb.

Novi Boban, Real i pro licenca sa Ševom

Igor Jovićević je bio fudbalsko čudo od djeteta, a s obzirom na to kakav osjećaj je imao za magičnu igru – zvali su ga novi Zvonimir Boban.
Igrao je u mladim timovima Dinama, kao i Zvone nosio je “desetku”, a nastupao je i za mlađe selekcije Hrvatske.
Kao tinejdžer prešao je u omladinsku školu Real Madrida, gdje je direktor bio Visente del Boske, a trenirao ga je čovjek koji će kasnije biti jedan od najboljih na svijetu – Rafael Benitez. Među mladim “blankosima” saigrači su mu bili Raul i Guti.
Ipak, zbog teške povrede (pokidani ligamenti) tri godine praktično nije igrao fudbal, što ga je koštalo velike karijere.
Igrao je kasnije u Japanu, Kini, Brazilu i Ukrajini, gdje je i položio ispit za trenersku pro licencu. Zanimljivo, zajedno sa legendarnim napadačem Milana, a sada selektorom Ukrajine Andrijem Ševčenkom.

Izvor: Dnevne novine
Izvor (naslovna fotografija):

GNK Dinamo

Ostavite komentar

Komentari (0)