test

Žakelj: Pritisak i treba da postoji, Budućnost je veliki klub sa dugom istorijom i uspjesima

Standard

19/11/2023

15:58

Subota je bila dan koji je za Andreja Žakelja počeo tako što je sumirao utiske nakon neočekivanog poraza SC Derbija u 'Morači' od Cibone, između ostalih i sa potpisnikom ovih redova. U popodnevnim satima je slovenački trener, međutim, morao, takođe neočekivano, i da misli o nečem drugom, ali se nije mnogo dvoumio – ponudu koju je dobio je odmah prihvatio, pa je Žakelj postao novi trener Budućnosti Voli.

Na njegovu sreću, neće morati da mijenja ni grad, kamoli državu, ali će obaveze i pritisak biti znatno veći u odnosu na protekle više od dvije godine, tokom kojih je, s velikim uspjehom, vodio SC Derbi, i sa kojim je prošle sezone stigao do plej-ofa i namučio Partizan u četvrtfinalu (“studenti” ispali tek u majstorici), a pred početak ove sezone je osvojio Superkup, pobijedivši u polufinalu Budućnost, a u finalu Partizan…

”Moram da budem iskren, sve se to brzo desilo, tako da još sabiram utiske. Prvo, uzbuđen sam, jer sam dobio šansu da vodim tim velikog kluba kao što je Budućnost, koja ima veliku podršku navijača. Ja ću dati svoj maksimum, kao što sam radio u prethodnom klubu. Siguran sam da ćemo tako svi biti bolji, da će takvi biti i rezultati”, rekao je Žakelj na početku razgovora za klupski sajt Budućnost Volija.

To što je stanovnik Podgorice više od dvije godine može da mu pomogne da što brže i bolje uđe u novi posao na klupi “Plavih”.

”Malo sam se navikao na Podgoricu, koja je već moj drugi dom. Poznato mi je kakav je pristup ovdje, kakav treba da bude, kakvo je ponašanje, mentalitet, zbog čega mi je sada lakše. Na početku sam, iskreno, imao malo problema oko toga, ali mislim da sam u ove dvije godine, više-manje, shvatio kako sve to ide. Poznajem tim Budućnosti, znam ljude koji rade uz tim, sve su to radni ljudi, pozitivni, i o tom smjeru moramo i da radimo”.

Povezani članci

S obzirom na armiju navijača Budućnosti, pritisak na klupi je mnogo veći od onog u SC Derbiju. Žakelj, međutim, gleda pozitivno na taj pritisak.

”Postoji neki pritisak i mislim da treba da postoji. Budućnost je veliki klub, sa dugom istorijom i velikim uspjesima. Drago mi je što sam sada tu. Mislim da je taj pritisak pozitivan, mislim da trener i igrači samo tako mogu da napreduju, uz pritisak i neke zadatke. Taj pritisak treba samo okrenuti na pozitivno”.

Žakelj je ekipu Budućnosti do sada posmatrao sa strane, kao trener rivala ili kao obični posmatrač na tribinama. Da bi podrobnije shvatio kakvi su trenutno problemi sa ekipom koja, prije svega, ne uspijeva da se nametne u gostima, Slovenac će, kako je kazao, “prvo morati popriča sa igračima i stručnim štabom”.

”Mislim da tu postoji neka mala psihička barijera oko svega što se dešavalo. To moramo zajedno da riješimo, da nađemo našin da pristup i energija budu bolji, da svako zna šta mora da radi, šta smije, a šta ne smije. Pričam o trenerima i igračima. Treba da stvorimo pozitivnu hemiju. To je neka vizija koju ja imam, normalno uz neke taktičke stvari za koje nema puno vremena. Ali, recimo, moramo da igramo brže i agresivnije. Normalno, lako je to reći, treba to prenijeti na teren, ali uradićemo sve da sa dobrim treningom sve izgleda kako treba”.

Žakelj je na kraju imao i poruku za navijače.

”Budućnost je veliki klub sa odličnim navijačima, pratio sam ih na domaćim utakmicama, vidim da idu i na gostovanja, imam veliko poštovanje prema njima. Mogu da im obećam da ću dati svoj maksimum, kao što sam do sada radio, da kao tim budemo prepoznatljivi po borbenosti i energiji, po timskom duhu koji mora da je bolji. Drago mi je što navijači dolaze u tolikom broju, i siguran sam će, da uz naš pravi pristup, i njih biti više, i da će nas i dalje podržavati”, zaključio je Žakelj.

Žakelj će debitovati na klupi Budućnosti u utorak u “Morači”, kada Podgoričani dočekuju Trento, u 8. kolu grupe B Evrokupa.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

KK Budućnost Voli

Ostavite komentar

Komentari (0)