test

Borel: EU će se odviknuti od ruskog gasa

Standard

29/07/2022

22:02

EU će se u narednim godinama odviknuti od prirodnog gasa koji isporučuje Rusija, izjavio je visoki predstavnik Unije za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borel.

On je tokom gostovanja na televiziji “Televizion espanjola” rekao da su članice EU došle do zaključka da previše zavise od ruskog gasa.

“Prvo će biti ugalj, pa nafta, ali će trebati više vremena za ukidanje ruskog gasa, jer moramo da se prilagodimo, ne možemo tokom noći sa 40 odsto preći na nula odsto”, istakao je Borel.

Prema njegovim riječima, Rusija zna da će EU prestati da kupuje ruski gas, prenose agencije.

“Rusija želi da proda svoj gas, ali ne nužno nama”, naglasio je Borel, pozivajući članice EU da dobrovoljno smanje upotrebu energije kako vlasti ne bi morale da uvode obavezne restrikcije.

Šef diplomatije EU rekao je i to da je blok već uložio napore da smanji upotrebu ruskog gasa i da je smanjenje temperature zagrijavanja u Evropi za jedan stepen Celzijusov ekvivalentno uštedi šest odsto gasa.

Borel je podsjetio da je Evropa, prije početka sukoba u Ukrajini, iz Rusije uvozila oko 40 odsto prirodnog gasa, ali da je taj procenat sada oko 20 odsto.

“Odobrili smo gotovo sve sankcije Rusiji koje smo mogli. Ali situacija sa gasom je suprotna; nije poenta da ne želimo da ga kupimo, već to da bi Rusija mogla da odbije da ga proda nama”, dodao je Borel.

Izvor: Agencije
Izvor (naslovna fotografija):

Žozep Borelj

Ostavite komentar

Komentari (0)