test

Borelj: Evropa nije kompletna bez Zapadnog Balkana

Standard

21/06/2024

15:40

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj izjavio je da Evropa nije kompletna dok Zapadni Balkan ne postane njen dio, te da je potrebno ubrzati proces proširenja koji se predugo odlaže.

“Ranije proširenje je bilo uspješna priča. Dalje proširenje takođe će biti uspješna priča. Problem je jer se odlaže predugo. Sada moramo da ga ubrzamo. Ne zaboravimo da Evropa nije kompletna dok (zemlje Zapadnog Balkana) ne postanu članice”, izjavio je Borelj u obraćanju na Evropa forumu nakon što je primio nagradu Alojz Mok.

Nagradu mu je na forumu uručio ministar spoljnih poslova Austrije Aleksandar Šalenberg.

Borelj je istakao da je ključna riječ prvog talasa proširenja EU bila je tržište, danas je ključna riječ bezbjednost.

“Suočavamo se sa važnim prijetnjama, živimo u opasnom landscapes. Ali budite oprezni, nacionalna rješenja i izgradnja zidova neće biti rješenje za Evropljane”, kazao je Borelj.

Dodao je da se demokratija ne širi već se vraćaju autoritarni režimi, slobode su ugroženje, a sve se pretvara u oružije – energija, hrana, tehnologija, migracije.

“I u okviru Evrope vidimo povratak autoritarnih ideja, koje su nam u prošlosti načinile mnogo zla. Mislim da se Evropa okreće od Evrope otvorene za svijet i željne da pronalazi zajednička rješenja ka Evropi ratova i nacionalnih rješenja”, upozorio je i dodao da je potrebno graditi mostove jer svijetu treba Evropa koja predstavlja slobodu, prosperitet i društvenu koheziju.

Izvor (naslovna fotografija):

Žozep Borelj

Ostavite komentar

Komentari (0)