test

Dodik: Veoma je realno da Republika Srpska bude samostalna

Standard

23/02/2021

21:40

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da priželjkuje da Republika Srpska postane samostalna, ocjenivši da je to -veoma realno-.

“Bošnjaci mogu da sanjaju šta hoće i to nije zabranjeno. Međutim, priželjkujem da Republika Srpska bude samostalna, što je veoma realno. Vjerujem u realnost koja se zove Republika Srpska, a ne vjerujem u imaginaciju zvanu BiH”, rekao je Dodik za iseljeničku “MIS Televiziju” iz Sidneja, prenijeli su banjalučki mediji.

On je kazao da očekuje da će SAD i Evropa zajednički izvršiti dodatni pritisak u BiH, ali da nijedna odluka neće moći da bude donijeta bez lokalnih struktura i legitimnih predstavnika naroda.

Naveo je da se “često mogu čuti ljudi iz SAD, koji kažu kako u BiH nije završen posao, a da su granice definitivne”.

“Kako možete reći da posao nije završen, a da su granice definitivne? Šta je onda završeno? Želite da nas natjerate u geto u kojem će Sarajevo odlučivati o svemu na štetu Srba. To nije moguće”, kazao je Dodik.

Po njegovom mišljenju, politička situacija u BiH je “rovita”, jer Federacija BiH nije uspjela da formira vladu još od opštih izbora 2018. godine.

Ali, “za razliku od Federacije BiH, situacija u Republici Srpskoj je stabilna”, ocijenio je on.

“Republika Srpska sve radi u skladu sa demokratskim kapacitetima, što je ozbiljno počelo da smeta. Republika Srpska je jedina samoodrživa u BiH i, ako se stranci sklone, BiH bi propala za 24 časa”, smatra Dodik.

Dodik je naveo da je BiH imala najveći broj ratnika na sirijskom ratištu, na strani takozvane “Islamske države”, a“sada se postavlja pitanje gdje su ti ratnici. Zapad bi da ih vrati u BiH, a s postojećim vehbijskim zajednicama u BiH imamo ozbiljan bezbjednosni problem, a pogotovo kada se tome dodaju migranti”.

Dodik je ponovio i da “Srbi i Hrvati nemaju povjerenje u Oružane snage BiH”, kao i da Republika Srpska želi da obezbijedi odbrambene potencijale.

Dodik je rekao da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić “ima izražen senzibilitet prema Srpskoj”, kojoj nikada nije odbio da pomogne.

“Vjerujem i dalje u podršku Srbije, iako takozvani ‘drugosrbijanci’ sve napadaju. Međutim, ono što danas imamo od Srbije je značajno i za naš osjećaj da je ona prisutna ovdje”, istakao je Dodik.

Ponovo je opozicione lidere u RS Mirka Šarovića (SDS), Branislava Borenovića, Mladena Ivanića i Draška Stanivukovića (PDP) optužio da su “zapadni poslušnici, ali i dokazani izdajnici”.

Ostavite komentar

Komentari (0)