test

Dvije godine od početka ruske invazije na Ukrajinu

Standard

24/02/2024

07:19

U svijetu će danas skupovima, sastancima i izložbama podrške Ukrajini biti obilježena druga godišnjica od početka ruske invazije na Ukrajinu.

U Italiji, koja je ove godine predsjedavajuća Grupom sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta (G7) biće održan virtuelni samit sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim u znak podrške njegovoj zemlji.

Skupovi će biti održani u nekoliko gradova kao što su Berlin i Varšava, a negdje će okupljanja biti ispred ambasada Rusije.

Uoči obilježavanja te godišnjice, uvedeni su novi paketi sankcija Rusiji.

Savjet Evropske unije je u petak uveo 13. paket restriktivnih mjera protiv Rusije.

Nove sankcije “protiv režima Vladimira Putina i odgovornih za nastavak njegovog nezakonitog, ničim izazvanog i neopravdanog agresorskog rata i onih koji ga podržavaju” uvedene su za 106 pojedinaca i 88 subjekata odgovornih za podrivanje ili ugrožavanje teritorijalnog integriteta, suvereniteteta i nezavisnosti Ukrajine.

EU je pozvala na nastavak podrške Ukrajini, pošto predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski obilazeći svijet traži podršku- posebno vojnu.

Moskva je kao odgovor na evropske sankcije, proširila spisak političara EU kojima zabranjuje ulazak u Rusiju.

Predsjednik SAD Džozef Bajden je takođe najavio sankcije protiv dodatnih 500 pravnih i drugih lica u Rusiji i drugdje zbog rata u Ukrajini i smrti ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog u zatvoru.

Druga godišnjica se dešava poslije nedavne smrti protivnika Kremlja Alekseja Navaljnog u zatvoru u krugu Arktika.

Izvor: Beta
Izvor (naslovna fotografija):

Izvor: Beta/AP

Ostavite komentar

Komentari (0)