test

Vučić proglasio pobjedu SNS-a, cenzus prešlo pet lista

Standard

17/12/2023

15:44

Građani Srbije glasali su danas za poslanike Narodne skupštine i parlamenta Vojvodine, odbornike skupštine Grada Beograda i još 64 lokalna parlamenta. Glasanje je i zvanično završeno. Skupštinu Srbije čini 250 poslanika koji su izabrani tajnim glasanjem po proporcionalnom izbornom sistemu na četvorogodišnji mandat.

Vučić: Imaćemo apsolutnu većinu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se iz izbornog štaba Srpske napredne stranke gdje je proglasio ubjedljivu pobjedu liste “Srbija ne smije da stane” za koju kaže da će imati apsolutnu većinu u republičkom parlamentu sa osvojenih 46,5 odsto glasova, na osnovu uzorka od 76 odsto.

Vučić je u obraćanju objavio rezultate Srpske napredne stranke za Beograd. Prema njihovim podacima, naprednjaci su osvojili 28,5 odsto glasova, “Srbija protiv nasilja” 35 odsto, NADA 6 odsto, SPS 5,4 odsto i Nestorović 5,1 odsto. 

“Apsolutna pobjeda zbog koje sam izuzetno srećan“, istakao je Vučić.

Što se tiče Beograda, rekao je se neće znati ko će da formira vlast, ali da je siguran da će gradonačelnik biti Aleksandar Šapić.

“U Beogradu to zavisi sa kim će većinu želeti da formira Branimir Nestorović”, istakao je Vučić.

Na osnovu 80,2 odsto uzorka CeSID/IPSOS-a lista “Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane” osvojila je 46,4 odsto glasova, odnosno 129 mandata.

 Na drugom mjestu je “Srbija protiv nasilja” sa 23,3 odsto ili 64 mandata.

 Treću poziciju zauzima koalicija oko SPS-a sa 6,7 odsto ili 18 mandata.

 Koalicija NADA osvojila je 4,8 odsto ili 13 mandata.

 Cenzus, prema ovim projekcijama, prolazi i lista “Dr Branimir Nestorović – mi – glas iz naroda” sa 4,8 odsto glasova, odnosno 13 mandata.

Od manjinskih lista, očekuje se da Savez vojvođanskih Mađara ima 6 mandata, koalicija Stranke pravde i pomirenja i Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini tri mandata, SDA Sulejmana Ugljanina dva mandata i po mandat lista Šaipa Kamberija i Ruska stranka.

Predstavnik opozicione koalicije Srbija protiv nasilja Peđa Mitrović saopštio je da su svi izgledi „da smo u Beogradu pobijedili“.

Peđa Mitović iz “Srbije protiv nasilja” rekao je da su svi izgledi takvi da će odnijeti pobjedu u Beogradu, jer je izlaznost na mjestima gdje je opozicija prošle godine odnijela pobjedu porasla u ovim izbornom procesu.

Takođe, na mjestima gdje je prošle godine SNS odnio pobjedu, izlaznost je manja u poređenju sa prošlogodišnjim izborima, rekao je on.

Mitrović je rekao da su ovi izbori sa najviše nepravilnosti, te da je sama premijerka Ana Brnabić potvrdila da je Štark Arena, kako je rekao, „sabirni centar“ za SNS birače.

Osvrnuo se na glasanje dijaspore, i napomenuo da je, između ostalog, u Londonu 315 glasova otišlo SPN, a 18 SNS-u, te da su birači u rasejanju generalno većinski glasali za demokratske snage.

Poručio je građanima da budu strpljivi u redovima, te da im se glasanje, iako su birališta zatvorena, mora omogućiti ako su u red stali prije 20 časova.

CeSID/IPSOS: SNS vodi sa 46,6 odsto, druga “Srbija protiv nasilja” sa 23 odsto

Na osnovu 65,1 odsto uzorka CeSID/IPSOS-a lista “Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane” osvojila je 46,6 odsto glasova odnosno 129 mandata.

Na drugom mjestu je “Srbija protiv nasilja” sa 23 odsto ili 63 mandata.

Treću poziciju zauzima koalicija oko SPS-a sa 6,9 odsto ili 19 mandata.

Koalicija NADA osvojila je 4,9 odsto ili 13 mandata.

Cenzus, prema ovim projekcijama, prolazi i lista “Dr Branimir Nestorović – mi – glas iz naroda” sa 4,8 odsto glasova, odnosno 13 mandata.

Od manjiskih lista, očekuje se da SNV ima 6 mandata, koalicija Stranke pravde i pomirenja i Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini 3 mandata, SDA Sulejmana Ugljanina 2 mandata i po 1 mandat lista Šaipa Kamberija i Ruska stranka.

Brnabić: Na 50 odsto prebrojanih SNS ima 47 odsto glasova

Na uzorku od 50 odsto prebrojanih glasova, lista “Srbija ne sme da stane” ima 47,1 odsto glasova, kazala je premijerka Ana Brnabić.

“SPN ima preko 23 odsto, 6,7 SPS, 4,5 Nestorović. To su liste koje sigurno ulaze u parlament. Vučićeva lista će sigurno sama imati preko 125 mandata”, kazala je ona.

Vučić novinarima: Naša pobjeda biće ubedljivija

U sjedištu Srpske napredne stranke, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio pred novinarima kako će pobjeda (njegove liste Srbija ne smije da stane) biti ubjedljivija nego što su sve prognoze pokazivale.

“A što se tiče rezultata izbora u Beogradu, glasovi se još broje”, rekao je on, a prenosi N1.

Nedeljkov: Izborni dan težak i loš

CRTA je saopštila da je na nivou republičkih izbora za Narodnu skupšitnu izlaznost do 19h bila 55,5 odsto. Oko 54,8 odsto ljudi je izašlo na izbore u Beogradu i veća je za dva procenta poena u odnosu na 2022. godinu.

Reša Nedeljkov, programski direktor CRTA, rekao je građanima koji su se zatekli do 20 časova u redu za glasanje mora omogućiti da to i urade.

“Izborni dan je bio veoma težak i loš, naročito u Beogradu. Prije svega, imajući u vidu kršenja prava birača, što zaključujemo ne samo na osnovu prikupljenih dokaza, već i na izrazito veliki broj koji smo dobili od građana – u odnosu na sve izborne procese koje smo pratili od 2016. godine”, rekao je Nedeljkov.

On je dodao da će proces prebrojavanja trajati dosta dugo.

Prema procjenama CeSID/IPSOS izlaznost do 19 časova iznosi 55,9 odsto, dok je na izborima prošle godine iznosila 54,6 odsto.

U Beogradu je izlaznost do 19 časova 54,3 odsto, dok je na prošlim izborima iznosila 54,8 odsto.

Kada je riječ o izlaznosti na pokrajinskim izborima, dosad je izašlo 56,3 odsto birača, dok ih je prošle godine do 19 izašlo 58,9 odsto.

Prema procjenama CeSID/IPSOS izlaznost do 17 časova na izborima u Srbiji iznosi 47,2 odsto.

Na izborima u Srbiji prošle godine izlaznost je do 17 sati iznosila 45,1 odsto.

U Beogradu je izlaznost do 17 časova bila 46 odsto, dok je na prošlim izborima iznosila 44,8 odsto.

Kada je riječ o izlaznosti na pokrajinskim izborima, dosad je izašlo 47,4 odsto birača, dok ih je prošle godine do 17 izašlo 49,9 odsto.

Više nepravilnosti

CeSID je saopštio da su na osnovu informacija dobijenih od posmatrača, od 14 do 17 časova, na biračkim mjestima uočene nepravilnosti.

Kako navode, učestalo je nepoštovanje procedura od strane članova biračkog odbora na većem broju biračkih mjesta (Čačak 20 i Sombor 21 – lampa nije radila dok je glasalo nekoliko birača, Grocka 8 – birači su glasali bez provjere identifikacionih dokumenata).

Pored toga, ističu, na nekoliko biračkih mjesta birači su glasali bez da im je prst bio obilježen sprejom.

Navode i da je uočeno prisustvo propagandnog materijala na biračkim mjestima; kao i da su na nekoliko biračkih mjesta posmatrači primijetili mali broj prisutnih članova biračkih odbora.

Takođe, napominju i da je uočeno porodično glasanje, kao i potpisivanje birača na pogrešno mjesto u izvodu iz biračkog spiska.

Dodaju da je na biračkom mjestu 198 u Novom Sadu ispred biračkog mjesta uočeno vršenje pritiska na birače; a na biračkom mjestu 19 na Vračaru birač nije glasao, jer je na njegovom mjestu već bio neko potpisan.

Na vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji do 16 sati galsalo je 42.36 odsto građana, saopštio je direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević.

On je istakao da je prošle godine izlaznost do 16 sati iznosila 41.56 odsto.

Na izborima u Srbiji je do 14 sati izašlo 32,38 odsto birača sa pravom glasa, saopštila je Republička izborna komisija (RIK).

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević ukazao je na konferenciji za novinare RIK-a da je na prethodnim izborima, 2022. godine, izlaznost u isto vrijeme bila neznatno manja – 31,56 odsto. Konačna izlaznost na prošlogodišnjim izborima bila je 58,6 odsto, podsjetio je Kovačević.

Do 13 sati je na parlamentarne izbore u Srbiji izašlo 26,6 odsto građana s pravom glasa, saopštila je Crta.

Crta ističe da je, poređenja radi, izlaznost na parlamentarnim izborima 2022. godine do 13 časova bila 26,7 odsto.

Do 12 sati glasalo je 21,33 odsto od ukupnog broja upisanih birača, saopšteno je iz Republičke izborne komisije.

Do 11 časova glasalo je 15,1 odsto od ukupnog broja upisanih birača, projekcija je Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID).

Pravo glasa ima 6.500.666 birača, dok u Beogradu to pravo ima 1.613.369 birača, a na pokrajinskim izborima 1.669.791 birač.

Birači sa Kosova glasaju u opštinama Kuršumliji, Raški, Vranju i Tutinu.

U Crnoj Gori glasa se u Podgorici, Beranama, Herceg Novom i Sutomoru.

Glasački listić za parlamentarne izbore štampan je na papiru kajsija boje, dok je kontrolni list za provjeru ispravnosti kutije plave boje.

Listići su štampani u 29 jezičkih varijanti, u zavisnosti od toga koji su jezici i pisma u službenoj upotrebi u pojedinim opštinama/gradovima u Srbiji.

Građani će na republičkom nivou moći da biraju između 18 lista, na nivou Beograda između 14, dok se za pokrajinske izbore kandidovalo 13 izbornih lista.

Da bi ostvario svoje pravo, glasač mora kod sebe da ima važeću ličnu kartu ili pasoš, dok poziv na glasanje nije obavezan.

Glasa se na 8.273 biračka mjesta, od kojih 29 u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija.

Za glasanje u inostranstvu u 35 država utvrđeno je 81 biračko mjesto, a u četiri zemlje – Velikoj Britaniji, Portugaliji, SAD i Kanadi zbog vremenskih razlika glasalo se 16. decembra, ali rezultati neće biti objavljivani do zatvaranja birališta u Srbiji.

Izvor (naslovna fotografija):

Izvor: EPA-EFE

Ostavite komentar

Komentari (0)