test

Rusija namjerava da proširi teritorijalne vode na Baltiku

Standard

22/05/2024

20:08

Finska i Litvanija su danas tražile od Rusije da objasni namjeru da proširi svoje teritorijalne vode i time izmijeni granice na moru s te dvije države.Po nacrtu uredbe Ministarstva odbrane Rusije, objavljenom u utorak, Moskva namjerava da proširi teritorijalne vode izmijenom granice s Finskom i Litvanijom u Baltičkom moru – u zapadnom regionu enklave Kalinjingrada i u istočnom dijelu Finskog zaliva.

Povezani Članci

Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo da je promjena granice od januaru 2025. neophodna jer je sovjetsko označavanje granice iz 1985. koristilo nautičke karte s polovine 20. vijeka koje ne odgovaraju u potpunosti savremenijim kartografskim koordinatama.

Ta promjena bi djelove finske i litvanske pomorske teritorije stavila pod rusku kontrolu, te Finska i Litvanija smatraju da bi to mogao da bude novi čin “hibridnog rata” Rusije.

Ministarstvo spoljnih poslova Litvanije je pozvalo ruske vlasti da daju potpuno objašnjenja, dok je ministarka spoljnih poslova Finske Elina Valtonen rekla novinarima da Helsinki “prati situaciju” i da “nema zvanične informacije o tome šta Rusija planira”.

“Ne smijemo zaboraviti da sejanje konfuzije znači i hibridni uticaj, Finska neće dozvoliti da bude dezorijentisana”, napisala je finska ministarka danas na platformi Iks (X) i ukazala da se od Rusija očekuje da poštuje Konvenciju UN o pomorskom pravu čija je potpisnica.

Litvanski ministar spoljnih poslova Gabrijelijus Landsbergis takođe je ocijenio da je “u toku nova ruska hibridna operacija, ovog puta u pokušaju da se u Baltičkom moru proširi strah, neizvjesnost i sumnja u njihove (ruske) namjere”, napisao je on na Iks-u.

Po njegovim riječima, to očigledno zaoštravanje protiv NATO-a i EU zahtijeva “čvrst i adekvatan odgovor”.

Litvanija je u aprilu 2022, kao odgovor na pokolj u ukrajinskom selu Buči, protjerala ambasadora Rusije i spustila nivo diplomatskih odnosa s Moskvom.

Ostavite komentar

Komentari (0)