test

Studenti iz Prištine najavili marš protiv Zajednice srpskih opština

Standard

02/02/2023

22:10

Parlament studenata Prištinskog univerziteta najavio je da će 15. februara održati marš protiv osnivanja Zajednice srpskih opština, objavila je večeras Radiotelevizija Kosovo.U saopštenju studenata se navodi da se „24 godine posle završetka rata i 15 godina poslije proglašenja nezavisnosti, Kosovu ponovo narušava suverenitet i teritorijalni integritet.

U saopštenju objavljenom danas na Fejsbuku, Studentski parlament najavljuje da će skup početi u 16 časova u Narodnoj biblioteci.

Po ocjeni Studentskog parlamenta, udruživanje studenata jedne etničke grupe suprotno je Ustavu Kosova.

Udruživanje opština sa srpskom većinom ne znači više prava za srpsku zajednicu, već veći uticaj Srbije na teritoriji Kosova, smatraju studenti.

„Srbija je izvršila genocid na Kosovu za koji se još nije izvinila. Prošlost u zemljama regiona nam je pokazala da udruživanje znači autonomiju, koja je potom dovela do rata. Umjesto da se govori o sporazumu koji predviđa međusobno priznanje univerzitetskih diploma između Kosova i Srbije, danas govorimo samo o etničkom udruženju koje ugrožava stabilnost i mir naše države“, navodi se u saopštenju.

Povezani članci

Studentski parlament Prištinskog univerziteta pozvao je sve građane Kosova, bez obzira na politička uvjerenja, da im se pridruže u maršu protiv jednonacionalnog udruženja.

Izvor (naslovna fotografija):

Ilustracija

Ostavite komentar

Komentari (1)

JovoZ

02 Feb. at 22:20

A ja se ponadao da će se oglasiti studenti iz CG. Zbog bilo čega.