test

Teroristički napad u Parizu: Njemački turista ubijen, ranjene dvije osobe

Standard

03/12/2023

12:41

Francuska policija uhapsila je radikalnog 25-godišnjeg islamistu koji je u subotu uveče u Parizu ubio njemačkog turistu, a ranio još dvije osobe.

On je nakon hapšenja izjavio da je napad izvršio jer je bio zabrinut ”zbog stradanja muslimana, posebno u Avganistanu i na palestinskim teritorijama”, uz optužbu da je Francuska saučesnik u tome, saopštio je danas francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanin i naglasio da je napadač tokom hapšenja uzvikivao ”Alahu Akbar” (Bog je veliki).

”Ova osoba je bila spremna da ubije još ljudi”, rekao je Darmanin tokom konferencije za novinare.

Francusko tužilaštvo za borbu protiv terorizma potvrdilo je da je otvorilo istragu o ovom napadu u kojem je islamski ekstremista nožem jurio nekoliko njemačkih turista, ubio muškarca, a potom čekićem ranio još dvije osobe.

Napadač nije identifikovan po imenu, ali je potvrđeno da je rođen u pariskom predgrađu Neji, da je proveo četiri godine u zatvoru i da je pušten na slobodu 2020. godine, nakon čega je bio pod nadzorom i na psihijatrijskom liječenju.

Smrtonosni napad dogodio se u 15. pariskom arondismanu, a napadač je zatim prešao rijeku Senu ka desnoj obali, gdje je čekićem napao i povrijedio dvije osobe.

Potom ga je zaustavila policija i onesposobila ga sa dva elektro-šoka, rekao je ministar Dermanin i pohvalio policajce na brzoj reakciji.

Izvor (naslovna fotografija):

Dimitar DILKOFF / AFP / Profimedia

Ostavite komentar

Komentari (0)