test

Teroristički napad u Turskoj: Kurdi preuzeli odgovornost

Standard

01/10/2023

21:26

Radnička partija Kurdistana, koju su Turska i njeni zapadni saveznici svrstali među terorističke organizacije, preuzela je odgovornost za današnji samoubilački napad na zgradu vlade u Ankari.U izjavi za novinsku agenciju ANF, borci Radničke partije Kurdistana su rekli da je akciju izvela njena “brigada besmrtnika”, prenosi Politiko.

Dva napadača detonirala su bombu ispred zgrada turske vlade u subotu u Ankari. Oba napadača su ubijena, a dva policajca ranjena, u onome što vlasti nazivaju prvim terorističkim činom u glavnom gradu u nekoliko godina.

Na snimcima koje je pribavio Rojters moglo se vidjeti kako se zaustavlja vozilo ispred glavnih vrata Ministarstva unutrašnjih poslova, a jedan od vozača kako brzo prilazi zgradi prije nego što ga je zahvatila eksplozija, dok drugi ostaje na ulici, prenosi Indeks.

Drugog teroristu ubila policija

Eksplozija je ubila jednog teroristu, dok su vlasti “neutralizovale” ili ubile drugog, rekao je ministar unutrašnjih poslova o incidentu koji je potresao središnju četvrt u kojoj se nalaze zgrade ministarstava i obližnji parlament.

U govoru na otvaranju nove parlamentarne sjednice nekoliko sati kasnije, predsjednik Redžep Tajip Erdogan nazvao je jutrašnji napad “posljednjim pokušajem” nametanja terora Turcima. 

” Oni koji prijete miru i sigurnosti građana nisu postigli svoje ciljeve i nikad neće”, rekao je.

Bomba na Bulevaru Ataturka prva je koja je eksplodirala u Ankari od 2016. godine, kad je niz smrtonosnih napada pogodio zemlju. Video je kasnije pokazao da je ispred bilo parkirano teretno vozilo marke “Reno”, s razbijenim prozorima, otvorenih vrata, krhotinama, okruženo vojnicima, vozilima hitne pomoći, vatrogasnim i oklopnim vozilima.

Napadači ubili čovjeka i ukrali mu auto

Viši turski zvaničnici rekli su da su napadači oteli vozilo i ubili njegova vozača u Kajseriju, gradu 260 kilometara jugoistočno od Ankare, prije nego što su izveli napad. Jedan od povrijeđenih policajaca zadobio je povrede od gelera, dodao je.

” Dvojica terorista došla su s lakšim komercijalnim vozilom ispred ulaza Glavne uprave za sigurnost našeg Ministarstva unutrašnjih poslova i izvela bombaški napad”, rekao je na društvenoj mreži Iks (X) Ali Jerlikaja, ministar unutrašnjih poslova. Dodao je da su dva policajca lakše ranjena u incidentu u 9:30 ujutro.

” Naša borba će se nastaviti sve dok posljednji terorista ne bude neutralizovan”, rekao je, ponavljajući reči osude drugih turskih zvaničnika.

Policija je rekla da je izvela kontrolisane eksplozije “sumnjivih paketa” u drugim delovima Ankare. Vlasti nisu identifikovale nijednu određenu militantnu skupinu.

Ministar pravde Jilmaz Tunk rekao je da je pokrenuta istraga o napadu.

” Ovi napadi ni na koji način neće omesti Tursku borbu protiv terorizma. Naprotiv, nastavićemo je još odlučnije”, kazao je Tunk.

Izvor: Danas.rs
Izvor (naslovna fotografija):

EPA-EFE /NECATI SAVAS

Ostavite komentar

Komentari (0)