Vučić danas planirao u Jasenovac, ali mu Hrvatska neće dopustiti ulazak?

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić planirao je privatno danas posjetiti Jasenovac i Pakrac, no hrvatske vlasti neće mu dopustiti ulazak u zemlju.

Vučić je, kako piše Jutarnji list, kontaktirao predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca i rekao mu kako planira privatnu posjetu Jasenovcu, mjestu na kojem se za vrijeme NDH nalazio ustaški koncentracioni logor u kojem su stradali brojni Srbi u Drugom svjetskom ratu. 

Pupovac je prenio premijeru Andreju Plenkoviću da ga je Vučić kontaktirao, a u Vladi su ostali zatečeni načinom na koji je srpski predsjednik planirao napraviti haos u Hrvatskoj.

Bez službenog obavještenja hrvatskim vlastima, bez koordinacije s ambasadom Vučić je htio preći granicu iz Bosne i Hercegovine i doći oko 11 sati u Jasenovac, a potom oko 14 sati i u Pakrac. Ovdje je očito, smatraju u Vladi, bila namjera da se isprovocira hrvatska strana uoči godišnjice Oluje, a da onda srpski predsjednik može u svojoj zemlji glumiti žrtvu jer mu Hrvati nisu dopustili ulazak u zemlju, navodi izvor iz hrvatske Vlade.

“Nije poštovao nijedan protokol, sve je htio napraviti mimo procedura i pravila o diplomatskim odnosima. Htio je sa svojim TV ekipama preći hrvatsku granicu i ovdje raditi što želi. Ali, premijer Plenković i Vlada jasno su rekli ne. Mi smo samostalna država, članica EU-a i NATO-a i ne može on ovdje raditi što želi. Politika “svesrpskog sveta” u Hrvatskoj mu neće proći”, prenosi Jutarnji riječi sagovornika iz Banskih dvora.

Vučić je, inače, prije nekoliko dana dao naslutiti što priprema. Na provladinoj Televiziji Pink govorio je o tome kako nijedan srpski predsjednik prije njega nije bio u Jasenovcu.

Vučić je, govoreći u kontekstu genocida u Srebrenici, koji on naziva “jezivim zločinom”, rekao kako razumije “mnoge strance zašto idu na spomen u Srebrenici”, ali da “nikako nije jasno zašto ne odu na spomen žrtvama u Jasenovcu”.

No, vrlo brzo demantovao ga je bivši srpski predsjednik Boris Tadić jer je on 2010. bio i u Jasenovcu i u Jadovnom. Vučića je prozvao za politički marketing i samopromociju u pogledu odnosa prema Jasenovcu ocijenivši kako se Vučić ponaša kao da “istorija počinje od njega”.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Makron: Rusija je dozvolila i podstakla ratne zločine u...

„Ruska agresija dovela je do sistematizacije ratnih zločina protiv Ukrajine i njenog naroda“, rekao je Makron u...

UP: Radi se na identifikaciji osoba koje su sinoć...

“Sinoć je oko 22.20 časova policiji u Podgorici podnio prijavu N.D. (22) u kojoj je naveo da...

Novi slot privukao pažnju mnogima!

Jeste li nekad iskušali svoju sreću uz omiljeni online kazino? Ekskluzivno samo u Meridianu...

DPS: Podnešena krivična prijava protiv Ćosovića, svako ko na...

“Ćosović je na svom Facebook profilu napisao komentar „Mislio sam da među DPS funkcionerima ima inteligentnog oblika...

U Hrvatskoj više nijesu obavezna dnevna svjetla na automobilima

U skladu sa hrvatskim Zakonom o sigurnosti saobraćaja prometa, duga i kratka svjetla na motornim vozilima ne...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare