test

FASHION GURU – GIANNI VERSACE

Standard

28/11/2022

09:58

Modni savjet za ponedeljak

“Nemojte se pretjerano udubljivati u trendove. Ne dozvolite modi da zavlada vama, već sami odlučite ko ste i šta želite izraziti svojom odjećom i načinom života.” – Gianni Versace

Ko je bio Đani Versaće?

Đani Versače je donio vitalnost i umjetnost u industriju koja se smatra van dodira sa uličnom kulturom. Bio je jedan od najboljih modnih dizajnera 1980-ih i 90-ih. Svoju prvu liniju odjeće lansirao je u Milanu, 1978. godine. A deset godina kasnije, 1989. Versace je debitovao sa svojom prvom kolekcijom odjeće. Nastavio je da dopunjuje svoju modnu imperiju, šireći se na kućni namještaj i parfeme. Tokom svoje karijere, Versace je dizajnirao za takve ličnosti visokog profila, slavnih ličnosti i kraljevskih porodica kao što su Madona, princeza Dajana, Elton Džon i Tina Tarner. Ubijen je ispred svoje kuće u Saut Biču na Floridi 1997.

Rani život i karijera

Versaće je rođen 2. decembra 1946. godine u Ređo di Kalabrija, u Italiji. Odrastao je u svijetu dizajna, učeći svoj zanat od majke koja je vodila sopstveni krojački posao. Versace je počeo da radi za svoju majku nakon završetka srednje škole. Đani se 1972. godine preselio u Milano, gdje je počeo da samostalno dizajnira za italijanske etikete Genni, Callaghan i Complice. Versace je 1978. lansirao sopstvenu konfekcijsku kolekciju za žene. Posao je uvijek bio porodična stvar, a njegov brat Santo i sestra Donatela su radili za njega.

Povezani članci

Stil Versace

Versace je postao poznat po svojim glamuroznim stilovima, proizvodeći niz haljina sirena koje su postale njegov zaštitni znak. Često je koristio inovativne materijale kao što su aluminijumska mreža ili najsavremenije tehnike poput “neo-couture” laserske tehnologije za spajanje kože i gume. Glava Meduze je takođe bila česta slika na mnogim njegovim odjevnim predmetima i dodacima. Svoju prvu modnu kolekciju lansirao je 1989. i dodao dve linije odjeće, Versus i Instante, svom poslovanju 90-ih.

Kako je Ana Vintur rekla za Njujork tajms, Versaće je „bio prvi koji je shvatio vrijednost slavne ličnosti u prvom redu i vrijednost supermodela i postavio modu na međunarodnu medijsku platformu“. On je takođe bio jedan od najistaknutijih dizajnera koji je pokazao moć spajanja svijeta mode i muzike.

Izvor (naslovna fotografija):

Pinterest

Ostavite komentar

Komentari (0)