test

Fića je rols-rojs i ništa više

Standard

21/06/2024

11:15

Iako se gotovo četiri decenije ne proizvodi, za mnoge je ostao omiljeni automobil i oni ga se ne odriču. Ljubitelji popularnog fiće iz nekadašnje Jugoslavije, okupili su se u Kragujevcu, kolijevci domaće auto-industrije na dvadesetom Fića festu.

Utegnuti, prerađeni, dotjerani, blistaju kao momci u najboljim godinama. Različitih modela i godišta, a kao da su sad izašli iz fabrike.

Velibor Ikodinović iz Rače kaže da je fića 64. godište, a on 86. “Tako da je on već jedan život proživeo dok se ja nisam rodio”, dodaje Velibor.

“To je ljubav prosto rečeno, non-stop ulaganja, non-stop održavanja. Pazi se, mazi”, kaže Nebojša Pavlović iz Kragujevca.

Željko Knežević iz Nikšića nabraja da fića ima originalnu radio stanicu, originalnu palicu, originalne sirene, prekidač za sirene – iz tog vremena koji je bio u milicijskim vozilima.

Mijatu Mijajloviću iz Kragujevca sviđa se što je u kolima svuda udobno.

Proizvodnja je počela 1955. i po Fijatovoj licenci za tri decenije, proizvedeno je oko milion fića. U kragujevačkoj Zastavi radilo se danonoćno, a dnevno je sa traka silazilo 400 vozila.

“Otkovali smo na milione delova za fiću, pokazao se kao odličan proizvod, u odličnim rukama je rađen”, kaže Rade Stefanović, bivši radnik “Zastave”.

Radoje Lazović iz Užica priča da je vratio u život sigurno njih petnaestak, koji se voze i sada po Užicu i okolini, čak je i jednog prodao u Austriji.

“U (Sjevernoj) Makedoniji se voli fićo i vozi se fićo. Ima ih oko 50 koji su u dobrom stanju”, napominje Aleksandar Stanojlović iz Skoplja.

O njemu su snimali filmovi, o njegovom šarmu pisala je štampa. Bio je prvi automobil Sofije Loren i većine Jugoslovena.

“Nacionalna klasa”, simbol jednog vremena i dalje jezdi svetskim drumovima. Jer to je jedini auto, kažu njegovi vlasnici, koji se i voli i vozi.

“Fića je rols-rojs i ništa više”, zaključuje Bratoljub Vukomanović iz Kragujevca.

Izvor: RTS
Izvor (naslovna fotografija):

Wikipedia/Dani 7C3

Ostavite komentar

Komentari (0)