test

Hrana za laku noć: Namirnice koje će vam pomoći da bolje spavate

Standard

27/05/2024

22:43

Šta se zapravo treba jesti prije spavanja kako bi vam pomoglo da lakše utonete u san? Iako stručnjaci uvijek napominju da nije dobro jesti tri sata prije odlaska u krevet, postoje određene namirnice koje su poželjan obrok uveče jer, osim što ne goje, pomažu da zaspite bez problema.

Naravno, na prvom mjestu su najčešći recepti za san bez problema – čaša toplog mleka ili čaj od kamilice, pa o njima nećemo previše pisati.

Ali, orasi su na primjer dobra tema, jer su odličan izvor triptofana, aminokiseline koja se u tijelu transformiše u serotonin, hormon koji je ključan za dobar san. Imajući u vidu da uz to sadrže i melatonin, drugi element potreban za spavanje bez problema, par oraha kao grickalica uz televizor je najbolji izbor.

Uz orase možete slobodno pomiješati i bademe, koji su bogati magnezijumom. Istraživanja su pokazala da osobe s manjkom magnezijuma imaju problema sa spavanjem.

Tuna i losos bogate su vitaminom B6 koji učestvuje u proizvodnji serotonina i melatonina, a uz njih to obilato sadrže i pistaći i sirovi luk. Pošto salata sadrži laktucin, spoj koji opušta tijelo, jedna lagana salatica predstavlja odličan izbor za večeru.

Izvor: Metro-portal.hr
Izvor (naslovna fotografija):

Thinkstock

Ostavite komentar

Komentari (0)