test

Očistite klima uređaj u četiri jednostavna koraka

Standard

20/06/2024

11:35

Prije svega, čist klima uređaj obezbjeđuje bolju efikasnost i veću uštedu energije, što rezultira manjim računima za struju. Drugo, redovno čišćenje sprečava nakupljanje prašine, buđi i drugih alergena u vazduhu, što može poboljšati kvalitet vazduha u vašem domu ili kancelariji

Dolaskom ljetnjih mjeseci, a posebno ako se prognozira toplotni talas, klima uređaji postaju neizostavni dio domova i radnih mjesta.

Da bi se obezbijedila optimalna efikasnost i zdrav kvalitet vazduha pri radu klima uređaja, neophodno je redovno čišćenje i održavanje klima uređaja.

Redovno čišćenje pred početak ljetnje sezone neophodno je iz više razloga, prenosi net.hr.

Prije svega, čist klima uređaj obezbjeđuje bolju efikasnost i veću uštedu energije, što rezultira manjim računima za struju. Drugo, redovno čišćenje sprečava nakupljanje prašine, buđi i drugih alergena u vazduhu, što može poboljšati kvalitet vazduha u vašem domu ili kancelariji.

Štaviše, održavanje klima uređaja čistim smanjuje rizik od respiratornih problema i alergijskih reakcija među korisnicima, prenosi N1.

Dezinfekcija filtera = higijena prostorije
Redovnom dezinfekcijom filtera klima uređaja uklanjaju se bakterije i drugi mikrobi koji se mogu akumulirati unutar uređaja, čime se poboljšava opšta higijena prostora. Konačno, redovno održavanje produžava vijek trajanja klima uređaja, čineći ga pouzdanijim za dugotrajnu upotrebu i manje podložnim kvarovima.

Sve ove prednosti čine redovno čišćenje klima uređaja neophodnim korakom za optimalno funkcionisanje i zdravije okruženje tokom vrelih ljetnjih mjeseci.

 1. Očistite spoljašnju jedinicu
  Spoljna jedinica klima uređaja često akumulira prašinu, lišće i druge ostatke koji mogu ometati njen rad. U zavisnosti od toga gdje se nalazi spoljna klima jedinica, važno je da je pažljivo očistite deterdžentom za pranje sudova i vodom. Isperite prljavštinu sa rešetki i osušite površinu kako biste spriječili nakupljanje vlage.
 2. Temeljno očistite unutrašnju jedinicu
  Pažljivo uklonite prednji poklopac ili poklopac unutrašnje jedinice da biste uklonili filtere i pripremili ih za čišćenje. Uklonite filtere i operite ih pod mlazom tople vode da biste uklonili nagomilanu prašinu i nečistoće. Za dubinsko čišćenje možete koristiti blagi deterdžent. Nakon čišćenja, važno je dobro isprati filtere i sačekati da se potpuno osuše prije nego što ih vratite u klima-uređaj.

Redovno čišćenje filtera ne samo da objezbeđuje bolji kvalitet vazduha u prostoriji, već i produžava životni vijek vašeg uređaja, čineći ga efikasnijim i manje podložnim kvarovima tokom intenzivne ljetnje sezone.

 1. Dezinfikujte filtere vazduha
  Filteri klima uređaja su ključni za kvalitet vazduha u životnom prostoru. Prilikom čišćenja i ispiranja filtera, dobra je ideja koristiti sredstva za dezinfekciju da biste uklonili potencijalne bakterije, buđ i neprijatne mirise koji se vremenom mogu akumulirati. Koristite dezinfekciono sredstvo namijenjeno klima uređajima ili pripremite rastvor sa vodom i alkoholom.
 2. Provjerite rad klima uređaja
  Nakon čišćenja i dezinfekcije provjerite rad klima uređaja. Uključite ga i osjetite da li je vazduh koji izlazi hladan i svjež. Ako primijetite bilo kakve probleme, poput smanjenog protoka vazduha ili neuobičajenih zvukova, možda ćete morati da kontaktirate stručnjaka za servis klima uređaja.
Izvor: n1
Izvor (naslovna fotografija):

Shutterstock

Ostavite komentar

Komentari (0)