test

Ovo je najslađa rasa pasa

Standard

21/06/2024

11:45

Stručnjaci su procijenili estetske kvalitete koji rasu pasa čine lijepom

U 2021. godini, studija koja je koristila zlatni presjek pokušala je da kvantifikuje pseću ljupkost, otkrivajući da se rase poput dalmatinca, irskog španijela i foks terijera blisko pridržavaju ovog matematičkog standarda privlačnosti, prema istraživanju koje je prenio Nature of Home.

Stručnjaci su takođe procijenili estetske kvalitete koji rasu pasa čine lijepom, uzimajući u obzir faktore kao što su njihova građa, dlaka i ukupne proporcije. Od sređenih i elegantnih do nježnih i simpatičnih, postoji širok spektar karakteristika koje doprinose vizuelnoj privlačnosti rase.

Iako možda nisu najslađi kućni ljubimci (prema nauci), psi su nesumnjivo najpopularniji izbor kućnih ljubimaca širom svijeta. Imajući sve gore navedeno na umu, studija je uzela 100 rasa pasa i analizirala ih kako bi došli do zaključka koja se rasa najbolje pridržava proporcijama zlatnog presjeka.

Podaci pokazuju da je dalmatinac, najpoznatija rasa iz Diznijevog filma “101 dalmatinac”, zvanično najslađa rasa pasa na svijetu. Irski vodeni španijel, najveća rasa španijela sa smeđim kovrdžavim krznom, nalazi se na drugom mjestu, a foks terijer, sa karakterističnim krznom i preklopljenim ušima, je treća najslađa rasa pasa.

Izvor: avaz.ba
Izvor (naslovna fotografija):

Dalmatinac. Facebook

Ostavite komentar

Komentari (0)