test

Ovo su prvi simptomi problema sa plućima

Standard

10/07/2024

10:10

Najveći faktor koji uništava pluća je pušenje, odnosno udisanje cigaretnog dima

Zdrava su pluća organ koji je ključan da omogući ulazak dovoljne količine kiseonika u krvotok te da se istovremeno izbaci nusproizvode metabolizma ćelija, ugljen-dioksid. Tako da su pluća jedna od prvih linija obrane od štetnih uticaja iz okoline. Ono što je važno reći jeste to da zdrava pluća imaju veliku rezervu u osiguranju dovoljne količine kiseonika za organizam.

Pojava kašlja
Obično je simptom da pluća nijesu u dobrom stanju osjećaj nedostatka vazduha. Zadihanost se u početnim stadijumima oštećenja pluća javlja pri naporu, nekada i minimalnom, kao što je uspinjanje na prvi sprat ili ponekad čak i govor. U stadijumima kada su pluća izuzetno oštećena zadihanost se javlja čak i u mirovanju. Ostali simptomi mogu biti kašalj i zvižduci u plućima.

Ono što je zanimljivo, pušači koji kašlju smatraju da je to normalno stanje za pušače. Međutim, kašalj nije zdravo stanje, i osobe koje kašlju duže od mjesec bez prestanka trebale bi da se jave ljekaru radi daljnje obrade.

Rizični faktor
Najveći faktor koji uništava pluća je pušenje, odnosno udisanje cigaretnog dima. Samo udisanje cigaretnog dima stvara u plućima hroničnu upalu, što može dovesti do razvoja hronične opstruktivne plućne bolesti. Takođe, cigaretni dim sadrži više od 3.000 kancerogenih materija. Devedeset posto bolesnika s hroničnom opstruktivnom plućnom bolesti i oko 85 posto bolesnika s karcinomom pluća su pušači ili bivši pušači. Takođe, onečišćenje okoline i vazduha koji udišemo važan je faktor koji doprinosi povećanom riziku za oštećenje pluća.

Hronična upala
Alergije, a više hronična opstruktivna plućna bolest može oštetiti pluća sa stalno prisutnom upalom. Hronična upala dovodi do stalne aktivacije zapaljenskih ćelija: limfocita, neutrofila, makrofaga i brojnih ostalih koje, kada su aktivirane, mogu oštetiti pluća.

Oštećena pluća imaju tkivo s ožiljcima koje je nefunkcionalno te se tako može smanjiti normalno funkcioniranje ovog organa.

Izvor: avaz.ba
Izvor (naslovna fotografija):

Fena

Ostavite komentar

Komentari (0)