test

U hardveru nema mjesta za +40

Standard

22/06/2024

16:49

Karsten Frauenhajm, stručnjak za popravku telefona, istakao je u intervjuu za Akios da današnji telefoni imaju sve moćniji hardver, ali zbog ograničenog prostora u malom kućištu nema mesta za aktivno hlađenje poput ventilatora koji se koriste u notebook računarima.

Povećanje spoljnih temperatura takođe izaziva povećanje unutrašnje temperature telefona, što može dovesti do pregrijavanja i automatskog isključivanja uređaja. U takvim slučajevima na ekranu se pojavljuje poruka o pregrijavanju i telefon neće moći ponovo da se uključi dok se ne ohladi.

U najtežim situacijama, baterija se može proširiti i potencijalno zapaliti, iako su takvi slučajevi veoma rijetki. Da biste spriječili pregrijavanje, važno je da uređaj ne izlažete direktnoj sunčevoj svjetlosti. Na primjer, nikada ne ostavljajte telefon u vrelom automobilu ili ga držite na direktnom suncu u zatvorenom prostoru, posebno tokom visokih temperatura.

Takođe, savjetuje se da izbjegavate pretjeranu upotrebu telefona tokom ekstremnih vrućina. Ukoliko primijetite da se telefon pregrijava, preporučuje se da isključite opcije i aplikacije koje rade u pozadini, kao što su Bluetooth, WiFi, GPS, i izbjegavate zahtjevne aplikacije poput video igrica. Smanjenje broja aktivnih opcija smanjuje opterećenje procesora, što takođe smanjuje zagrijavanje uređaja.

Ako vaš telefon počne ozbiljno da se pregrijava, postoji nekoliko koraka koje možete preduzeti da biste ga brzo ohladili. Ne priključujte ga na punjač, a ako se već puni, odmah ga isključite. Isključite telefon na određeno vrijeme i stavite ga na hladnije i tamnije mjesto.

Ako koristite zaštitnu masku, uklonite je. Možete da ubrzate hlađenje tako što ćete staviti telefon ispod ventilatora ili uključiti klima uređaj u automobilu ili kući. Preporučuje se da sačekate najmanje 15 minuta prije nego što ponovo uključite uređaj kako biste bili sigurni da se dovoljno ohladio. U većini slučajeva, pregrijavanje i automatsko gašenje telefona ne bi trebalo da dovedu do trajnog oštećenja uređaja ili baterije.

Međutim, važno je preduzeti preventivne mjere i slijediti gore navedene savjete, posebno tokom visokih ljetnjih temperatura, kako biste izbjegli probleme sa pregrijavanjem telefona.

Izvor: bljesak.info
Izvor (naslovna fotografija):

pixabay.com

Ostavite komentar

Komentari (0)