Abazović: Ekološka država je najveća komparativna prednost Crne Gore

Ekološka država je najveća komparativna prednost Crne Gore. Ipak, u zemlji čija je priroda decenijama sistemski uništavana, nacionalni brend poput ovog nije dovoljno iskorišćen. Vrijeme je da sa riječi pređemo na djela i svi damo doprinos ostvarenju vizije Crne Gore kao stvarne ekološke države, naveo je potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović povodom 20. septembra, dana kada je prije tačno 30 godina crnogorska Skupština na Žabljaku usvojila Deklaraciju o ekološkoj državi Crnoj Gori.

Abazović navodi da je Vlada Crne Gore od svog formiranja prije deset mjeseci pokazala veći senzibilitet prema prirodi od svih prethodnih, što pokazuju rezultati koje je postigla. U tom smislu, potpredsjednik Abazović napominje da je Vlada pokazanim odnosom prema Solani i Valdanosu, te raskidanjem koncesionih ugovora za izgradnju malih hidroelektrana i stopiranjem radova na njihovoj izgradnji, dokazala da se prema prirodnim bogatstvima može drugačije odnositi.

Ipak, to ni približno nije završen posao i preostaje nam još puno rada kako bi rezultati bili što vidljiviji. Zato je potrebno raditi na saniranju crnih ekoloških tačaka širom države, saniranju požarom pogođenih područja, ali i iznalaženju rješenja za raskid štetnih koncesionih ugovora za preostale mHE – ističe Abazović.

On naglašava da je Crna Gora prije trideset godina Deklaracijom o ekološkoj državi definisala strateško opredjeljenje zemlje da usvaja i primjenjuje najviše standarde i norme iz oblasti zaštite životne sredine, očuvanja prirode i ekonomskog razvoja na principima ekološki održivog sistema.

On navodi da je danas Crna Gora sa pet nacionalnih parkova, šest parkova prirode i 20 odsto zaštićene teritorije, zemlja nevjerovatnog prirodnog potencijala, koju prepoznaju i međunarodni partneri. Napominje da se pod UNESCO zaštitom nalaze NP „Durmitor“ i sliv rijeke Tare, a da imamo i tri Ramsar područja: NP „Skadarsko jezero“, rezervat „Tivatska solila“ i „Ulcinjska solana“.

Budućnost funkcionisanja našeg društva počiva na održivom razvoju i on nema alternativu. Neophodnim reformama u pregovaračkom procesu sa EU, koje se vežu za poglavlje 27, uskladićemo naše ekološke politike sa evropskim standardnima i njihovim zakonodavstvom. Duboko vjerujem u to da će u budućnosti primaran fokus interesovanja građana biti zelene politike, pa da će umjesto popisa važnija biti zaštita biodiverziteta, umjesto stihova himne strategija smanjenja emisije štetnih gasova, a umjesto vjeronauke nečiji politički stav o obnovljivim izvorima energije. Gradimo bolju budućnost, za svaku kap i za svaki list ekološke Crne Gore – zaključio je Abazović.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Sjutra pretežno sunčano, do 22 stepena

Na sjeveru umjereno do potpuno oblačno a u popodnevnim satima razvedravanje. Foto: ZHMS

Damjanović: Kvazi eksperti tjeraju naše najveće blago, srećom, neće...

Kako je navela, ključni ekonomski gubitak Crne Gore i regiona je odliv talenata. “Ova...

Orban na masovnom skupu u Budimpešti optužio SAD i...

Orban je desetinama hiljada pristalica u centru Budimpešte rekao da Vašington i milijarder Džordž Soroš, koristeći svoj...

Dodik: Nisam spreman da za RS žrtvujem mir, ali...

Nemamo namjeru za ratom, nikakvim sukobom, ali želimo da se ustavno borimo za svoja prava“, naglasio je...

Spajić odgovorio Markoviću: Hvala što podsjećate građane na sve...

“Evo ga i bivši premijer koji je, po sopstvenom priznanju, zakazao u povećanju standarda i kvaliteta života...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare